Tetanuszos vagy sem? Egy fiatal lónak segítettünk

Gyakorló lótartóként volt már szerencsém egy s máshoz. Ha pedig saját lovaim kreativitása nem lenne elég, a legkülönfélébb kérdésekkel és problémákkal találkozom a szerkesztőségünkbe érkező olvasói levelekben, és különféle internetes fórumokon is. Következzék egy igazán emlékezetes eset a Lovasok.hu Kérdések-Válaszok rovatából – Magyar Dorottya írása.

Időnként magam is elcsodálkozom, évről-évre mennyi sürgős, életveszélyes eset fordul elő online „praxisomban”. A hihetetlennél hihetetlenebb esetek közül máig emlékezetes az a levél, amit épp 2009 karácsonyán hozott az “angyalka” a Lovasok.hu postaládájába:

“Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy van egy másfél éves arab félvér csődőr csikóm. És azt vettük észre egyik napról a másikra, hogy folyik a nyála. Napról napra romlott az állapota, míg végül már nem is evett. Az állatorvost a 3. napon hívtuk ki hozzá.

Eleinte tetanuszra gyanakodtunk, de a tünetek nem teljesen stimmeltek. Így kezdtük el kalcium hiányra kezelni. A csikó teljesen le van merevedve, kemény a nyaka, a fara, a háta és már szájzárat is kapott. Az abrakot csak teljesen beáztatva, cukorral és fájdalomcsillapító porral adjuk neki, a széna evésre az étvágya csak ezután jön meg. De abból sem tud sokat enni. Kapott görcsoldót, kalciumot és más vitaminokat, de az állatorvos sem tudja, hogy konkrétan mi lehet a baja.

Nagyon aggódunk érte. Egyik nap jobban van, másik nap visszaesik. Ez már egy hete tart nála, az orvos szerint nagyon lassú lesz a felépülés, de félünk, hogy legyengül és elveszítjük. Válaszát előre is köszönöm, egy aggódó gazda”

Mi ez az eset, ha nem sürgős és életveszélyes? Ha már amúgy is a gép előtt ültem, hát válaszoltam is nyomban:

“Kedves Aggódó Gazda!

Gyakorló lótartóként pontosan át tudom érezni aggódásodat, és sajnos nem mondhatom azt, hogy alaptalan. A lovadnak haladéktalanul segítségre van szüksége.

A leírt tünetek alapján én is tetanuszra gyanakodnék. Mi alapján zárta ki orvosotok a tetanuszt? Volt bármilyen tünet, ami a nyálfolyást megelőzte? Bármilyen sérülés, trauma, betegség, takarmányváltás, új közösségbe kerülés, stb.?

Azt kell mondanom, hogy az időzítés több, mint szerencsétlen. Az ünnepek alatt egyáltalán nem biztos, hogy ki tud jönni Hozzátok az állatorvos vészhelyzet esetén. Leveledben nem említed, hogy lóspecialista állatorvossal dolgozol-e, vagy sem. Ha nem, mindenképpen keress állatorvoskeresőnkben. Dr. Szeghő Zsolt  pont a környéken dolgozik, szerintem érdemes lenne konzultálnod vele. Nála, vagyis az Észak-Magyarországi Lógyógyászati Kft-nél lehetőség van a paci kórházi elhelyezésére is.

Tudom, hogy nem olcsó mulatság, de… Az ünnepekre, valamint a probléma ismeretlen eredetére való tekintettel én mindenképpen javasolnám a csikó állatkórházi ellátását. Az Észak-Magyarországi Lógyógyászati Kft. lenne Hozzátok a legközelebb, de az autópályán az üllői Nagyállat Klinika is hamar elérhető. Kérlek, hogy haladéktalanul vedd fel a kapcsolatot valamelyik intézménnyel.

Kérdésedet természetesen továbbítom állatorvos szakértőnknek, de az ő válaszára bizony várni kell pár napot, ennyit szerintem nem érdemes tétlenül tölteni. Mindenképpen várom visszajelzésedet a csikó állapotával kapcsolatban.”

Talán hihetetlen de engem még hosszú évek után is megfog minden egyes válságos állapotú ló története, nem hagy nyugodni a probléma és türelmetlenül várom a visszajelzést. 2009 karácsonyán kivételesen nem is kellett rá sokat várnom:

“Köszönöm Önnek az azonnali választ!

Igen a lovamat lóspecialista nézte meg, a tetanuszt azzal zárta ki, hogy a harmadik szemhéj nem jelent meg, láza nem volt, szeme teljesen élénk, a csikó nagyon mozgékony a bokszban is, teljesen láztalan.

Ma már reggelre evett magától szénát, rengeteg folyadékot kap és ezt el is fogyasztja, a beáztatott abrakot teljes egészében bár hosszabb idő alatt, de megeszi. A vizelete tiszta, kalciumot kapott már napok óta.

Jártatva van minden nap és a mozgása is élénk kezd már lenniaz izomgörcsök is enyhülnek, és már fekszik is a csikó. Az ünnepi betegségre gondolunk még, mivel ez előtt két héttel kint volt egy másik csődör csikóval és azzal nagyon vehemens volt a játék és a mozgás is ezáltal. Viszont egy hete leálltak, a csődör csikó elkerült és az ő mozgása sem volt már az igazi. A szájzárat szemes takarmánnyal próbáljuk oldani, hogy a rágóizmok visszalazuljanak. Sajnos klinikára nincs pénzünk, egész nap vele vagyunk, mozgatjuk és az orvos által előírtakat csináljuk.

A csikó egyébként egy éve lett új helyre helyezve, de arra teljesen jól reagált, mára ő a vezér a ménesben csikó kora ellenére. A takarmánya nem változott, csak a mostani időben, áztatott korpát kapott néhány napig.

Ha bármiféle változás lép fel, vagy megtudjuk mi volt a baj, azt azonnal megírom Önnek, hogy ezzel tudjak segíteni másoknak is. Még egyszer köszönöm a válaszát.”

A levelezést természetesen továbbítottam állatorvos szakértőnknek, hiszen mégiscsak neki szólt az eredeti kérdés, majd válaszát elküldtem az aggódó gazdinak:

“Tisztelt Lótartó!

Helyesen cselekedett, amikor szakértő állatorvoshoz fordult a lova problémájával. Ezt azóta az idő is igazolta, hiszen javul a lova állapota, ahogy a leveleiből látom.

A legtöbbel akkor tudja segíteni a többi lótartót, ha saját példájával igazolja, hogy érdemes minél előbb állatorvoshoz fordulni a beteg lóval. 

Üdvözlettel: Dr. Ozvald István

Néhány napra rá érkezett az utolsó beszámoló a csikó állapotáról, benne pedig a csattanó, ami megmagyarázza, miért is volt érdemes elolvasni a megelőző hosszú levelezést, és ami arra figyelmeztet, hogy az ördög bizony nem alszik, hanem ott rejtőzik a részletekben:

“A lovam mint utólag kiderült, valóban tetanusz betegségben szenvedett. A tünetek nem voltak egyértelműek ezért nem tudtuk az elején, hogy mi tenne jót neki. Szerencsénkre, vagy inkább a kis ló szerencséjére igen szívósnak bizonyult. A betegség első tüneteitől számított másfél hétre kezdtük el tetanusz ellen kezelni. Egy háromnapos injekció kúrával a vírust sikerült legyőznünk, és örömmel tudatom Önökkel, hogy ma már szinte tünetmentes a csikó.

Ezúton szeretném felhívni minden lótulajdonos figyelmét, hogy ne hanyagolják el és ne vegyék félvállról a betegségeket és a kötelező oltásokat. Ha pedig mégis megbetegszik a lovuk, tegyenek meg érte mindent, hogy meggyógyulhasson, hiszen oly sok szeretet adnak nekünk, ők csak annyit kérnek, hogy vigyázzunk rájuk.

Önöknek, pedig köszönöm a segítséget, sikerült konzultálnom az ajánlott orvossal, és az ő segítségével és a saját állatorvosunk segítségével megmentettük a pacinkat. Remélem tapasztalatommal segíteni tudok másoknak is. Köszönöm még egyszer segítségüket!”

A tetanuszról:

Bár minden jó ha a vége jó, következzék mégis egy rövidke kiegészítés ehhez a konkrét esethez:

  • A tetanusz kórokozója egy baktérium, ami a lovak környezetében általában megtalálható, elsősorban a talajban, de a lovak belében és bélsarában is jelen van. Azonban csak akkor okoz betegséget, ha valamilyen sebzésben, oxigéntől elzárt körülmények között elszaporodik (szúrt sebek, csikók köldökfertőzése, stb.), és az általa termelt toxin (vagyis méreganyag) a szervezetbe kerül.
  • A tetanusz, vagy vérmérgezés egy olyan betegség, amelyet könnyebb megelőzni, mint kezelniA tetanuszos lovak 60-80 százaléka 3-10 napon belül elpusztul, a túlélők nagy része pedig maradandó károsodást szenved.
  • A betegség kezelésére általában nem elegendő egy pár napos injekciókúra. Mivel a betegség előrehaladtával a fokozott reflexingerlékenység miatt a ló a legenyhébb ingerekre – legyen az fény, vagy hang – görcsösen összerándul, és izmai deszka keménységűek lesznek, a tetanuszos lovakat sokszor teljesen elsötétített, csendes helyiségben, hámban „fellógatva” próbálják kezelni.

A legfőbb tanulság:

El sem mondható, hogy annak a bizonyos csikónak és gazdájának mekkora szerencséje volt! De nézzük, hogy Neked mit kell észben tartanod hasonló helyzetben:

  • Az online tanácsadás nem helyettesíti az alapos állatorvosi kivizsgálást és ellátást

  • Fontos, hogy lovakhoz értő, lehetőleg lóspecialista állatorvossal dolgozz. Egy főleg kisállatokkal, vagy haszonállatokkal foglalkozó doki nem minden esetben tud lovadon megfelelően segíteni.

  • Ne hanyagold el az oltásokat, féreghajtást.

  • Hívj időben állatorvost, ne a probléma súlyosbodásakor próbáld mentetni a menthetőt.

  • Hidd el, az állatorvosok igenis jó fejek! Bőven elegendő gondjuk-bajuk-betegük van, feleslegesen nem fognak kijönni. Meghallgatják a problémát telefonon, visszakérdeznek, mérlegelnek, és ha szükséges kijönnek. De mindenképpen érdemes konzultálni velük, hiszen végső soron nekik kell majd megoldaniuk azt a bizonyos problémát.

  • Ha a probléma az állatorvosi kezelés ellenére sem oldódik meg, ne restelld megkérdezni állatorvosodat, hogy találkozott-e korábban hasonló esettel, van-e olyan kollégája, aki esetleg jártas az adott területen.

2010.02.02. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Fotók: canva.com
Frissítve: 2022.08.23.

Hozzászólások