30 év után ismét Angliában

30 év után ismét Angliában

A fertőző kevésvérűségtől retteg az angol lóverseny-szektor – A BBC Radio 5 riportja

A fertőző kevésvérűségtől retteg az angol lóverseny-szektor. A lóversenysport, valamint a 2012-es Londoni Olimpia szervezői feszülten figyelik a betegséggel kapcsolatos angliai eseményeket.

A szigetország 1976 óta mentes a betegségtől, ennek ellenére a végzetes kórt idén Angliában négy lónál diagnosztizálták, valamennyit külföldről vitték be az országba.

Két EIA esetet januárban regisztráltak Wiltshire-ben, itt feltételezhető, hogy a lovakat eredetileg más EU-s tagországokon keresztül importálták Romániából. A Wiltshire-ben tapasztalt fertőzések hatására az EU szigorított a Romániából származó lovak szállítására vonatkozó szabályozáson.

A BBC Radio 5 által megkérdezett szakértők szerint a határok megszüntetése, így a lovak szabad mozgása az Európai Unión belül egy „állategészségügyi időzített bomba”.

A 2010-es EIA esetek mindenkit a 2001-es száj- és körömfájás járványra emlékeztetnek, mely annak idején 10 millió birka és marha életét követelte, és mintegy 8 milliárd fontos költséget jelentett az országnak.

Nigel Gibbens, az angol főállatorvos nem tulajdonít túl nagy jelentőséget a betegségnek: „Jelen pillanatban semmi nem utal arra, hogy a fertőző kevésvérűség a hazai lóállományban is jelen lenne. Természetesen nem ülünk ölbe tett kézzel, hanem folytatjuk a vizsgálatokat.”

A sok-sok millió fontos forgalmat lebonyolító angol lóversenyzést egyelőre nem érintik a történtek, de a trénerek kiemelt figyelmet szentelnek a fertőző kevésvérűséggel kapcsolatos híreknek, különösen az újabb szeptemberi fertőzések után.

A 2012-es Olimpia szervezői is figyelemmel kísérik az eseményeket, hiszen a betegség esetleges elterjedése ellehetetlenítené a Londoni Olimpia lovas versenyszámainak megrendezését.

„Az Olimpia nagyon fontos esemény az ország számára, éppen ezért kell riadóztatnunk minden érintettet. Ha az EIA bejut az országba, sajnos fel kell tennünk azt a kérdést, hogy mi más juthat még be? Minden egyes megbetegedésnek komoly következménye van” mondta Roly Owers, a World Horse Welfare igazgatója.

„Napról-napra egyre több lovat szállítanak az Unió területén, beleértve Nagy-Britanniát is, így számos betegség behurcolásának megnőtt a veszélye. Ha az EIA elterjed, annak katasztrofális következményei lennének lóállományunkra nézve. Legyen az egy kisgyermek pónija, vagy egy Cheltenham Gold Cup-ot nyert ló, a betegség nem válogat” tette hozzá Owers.

Románia 2007-es Uniós csatlakozásával sokan megkongatták a vészharangot, hiszen az ország a fertőző kevésvérűség egyik melegágyának számít.

„Könnyen lehet, hogy további fertőzött állatok kerültek az országba, melyeket még nem fedeztek fel” mondta Keith Meldrum, korábbi főállatorvos.

A British Horseracing Authority igazgatója, Tim Morris szerint a vírus visszatérése „elkerülhetetlen következménye a lovak szabad mozgásának és a határok eltörlésének”. Szerinte a lovak szabad mozgásának lehetővé tételekor nem vették elég komolyan az ezzel járó kockázatot. Morris szerint a fertőző kevésvérűség a lovas ágazatra leselkedő legkomolyabb fenyegetések egyike, mely a lóversenyzéstől kezdve a lovassporton, és a lovasoktatáson át minden területen éreztetheti hatását. „Egy kis póni is okozhatja egy egész versenyistálló vesztét” – mondta.

David Ashby, az Amlin Biztosítótársaság lóbiztosítással foglalkozó szakértője is aggályosnak találja a helyzetet: Európa-szerte lehetnek olyan Romániából származó fertőzött lovak, melyek még nem estek át a szűrésen, így még nem derült ki, hogy hordozzák a betegséget.

Számos szakmai fórum javasolja az EIA-val fertőzött lovak utáni állami kártalanítás mértékének növelését. A jelenlegi egy angol fontnyi (körülbelül 300 Ft) kártérítés ugyanis nem elég ösztönzés ahhoz, hogy a tulajdonosok jelentsék, ha beteg a lovuk. Egy esetleges járvány megfékezése és felszámolása ugyanis sokkal súlyosabb anyagi terheket ró az államra.
Írországban a 2006-os EIA-járvány több, mint 1.000.000 eurós kiadást jelentett az ír költségvetésnek.

Magyar Dorottya,
2010.10.21
Forrás: bbc.co.uk
Kép: Canva
Frissítve: 2023.06.21.

Hozzászólások