Sántaság és gyógynövények

A sántaságnak számtalan oka lehet, ebből kifolyólag a gyógykezelés időtartama és módja is különböző. Mégis, valamennyi esetben fellelhetőek azonos vonások az elérni kívánt hatásokban: például a fájdalomcsillapítás és a gyulladáscsökkentés mindenféle fajta sántaságot okozó elváltozás esetében nagy hangsúlyt kap, ahogyan a szöveteket helyreállító folyamatok támogatása is.


Gyógynövényes szemmel tekintve lényegtelen, hogy melyik végtag sérült. Az etetésre szánt gyógynövény-keverék ugyanígy nagyjából azonos összetételű minden esetben, mindegy, hogy izom, ín, szalag vagy éppen ízület sérült. Mellette külsőleg is gyógynövény-készítményekkel kezeljük az állatot. Minden esetben az alábbiakat kell gyógynövényekkel elérnünk:

  • az állat fájdalmainak csökkenése: fájdalomcsillapítás;
  • a gyulladás csökkenése: gyulladáscsökkentés;
  • a helyreállító folyamatok minél gyorsabb és hatékonyabb lezajlása;
  • a szervezet öngyógyító folyamatainak támogatása;
  • nyugtató hatású gyógynövényekkel az átélt sokk hatásának csökkentése, valamint a bokszpihenő idejének könnyebbé tétele – ha szükséges.

Fájdalomcsillapítás

Fontos szempont, amit a lovak fitoterápiás kezelésében érdemes szem előtt tartani: a fájdalmakat nem minden esetben szüntetjük meg teljesen. Súlyosabb esetekben, például töréseknél, ha nem érezné a fájdalmat az állat, úgy terhelné a beteg testrészt, mintha semmi baja nem lenne. Ezzel az érintett szöveteket még jobban károsítaná. A gyógynövények ilyenkor nem megszüntetik, hanem csak csillapítják a fájdalmat.

A fájdalmak csökkentése a szenvedés enyhítése miatt is fontos szempont, természetesen. De annál többről is szó van. A fájdalmas végtag vagy testrész esetében – mivel a ló kíméli, és nem használja – az izmok egy idő után egyre merevebbé válnak, sőt később izomsorvadás is fellép. Az idült gyulladásban lévő ízület is egyre merevebbé válik, és idővel mindenfajta mozgása beszűkül és fájdalmassá válik a lónak.

Természetesen vannak esetek, amikor teljes nyugalmat ír elő az állatorvos a lónak, és az ízületet teljesen pihentetni kell. De legtöbbször a teljes „nyugalom” nem használ a sérült testrész gyógyulásának, ezzel szemben a kíméletes mozgatás és a fokozatosan felépített terhelés nemcsak elősegíti a gyógyulást és az újbóli használatbavételt, hanem egyenesen fontos feladat a rehabilitáció során. A gyógynövények enyhe fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően a ló finoman terheli és használja a kevésbé sérült testrészeket, így azok vérkeringése és anyagcseréje élénkebbé válhat.


Borsmenta
Komolyabb sérülések esetén azonnali fájdalomcsillapításra van szükség. Ezt nem bízzuk a gyógynövényekre, melyek hatóanyagai lassabban szívódnak fel a véráramba. Ilyenkor gyorsan ható gyógyszereket kell alkalmazni. Lokális, azaz helyi fájdalomcsillapításra is szükség van. Erre már alkalmasak a növényi készítmények, mert erős hűtő és gyulladáscsökkentő hatást képesek kiváltani, gyorsan felszívódva a bőrön át. Ilyenek például a borsmenta vagy a kámfor illóolajából készült hűtőzselék.

A fájdalmak sokáig fennállhatnak. Egy-egy zúzódás vagy szakadás nem gyógyul meg néhány nap alatt, és míg a gyógyulás tart, folyamatos fájdalomnak van kitéve az állat. Nem is beszélve a krónikus ízületi fájdalmakról, melytől oly sok, főként a versenysportot megjárt idősebb vagy veterán ló szenved. A gyógyszerek gyorsan hatnak, célzottan bevihetőek a szervezetbe, azonban egy dolgot nem tudnak, amit a gyógynövények igen. A gyógynövények képesek hosszantartó és szervezetbarát gyógyhatást kifejteni.

Vegyünk egy példát! A fehér fűz kérge, vagy akár a réti legyezőfű is olyan drogok, melyek acetil-szalicil sav származékokat tartalmaznak. Egykor ezekből a növényekből vonták ki a később aszpirinnek keresztelt gyógyszer hatóanyagát. Az aszpirin a gyógyszerek között csak enyhe fájdalomcsillapítónak számít, de lovaknál elég hatékony kisebb fájdalom esetén. De gondoljuk végig, hogy ha egy lónak fél éven át fájdalmai vannak, akkor vajon egy enyhe hatású fájdalomcsillapítónak örül-e? A válasz egyértelműen igen. 

Az aszpirint gyógyszerként nem lehet adni hosszú távon, ahogyan egyetlen gyógyszert sem, mivel károsítja a szerveket, például a májat, a vesét, a vérképző szerveket és a gyomrot. A gyógyszerek hosszú ideig adva komoly mellékhatásokat okoznak. A fűzfakéreg vagy a legyezőfű viszont két olyan növényi drog, melyeket akár éveken át lehet adni egy krónikus fájdalmakkal küzdő lónak, mellékhatások nélkül.

Fűzfakéreg

Egy másik hasznos fájdalomcsillapító gyógynövény az indiai eredetű kurkuma. Hatóanyaga, a kurkumin gátolja a fájdalommal kapcsolatos, prosztaglandinoknak nevezett anyagok szintézisét a szervezetben, tehát pont ugyanazon a hatásmechanizmuson keresztül hat, mint az úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentők, mint pl. a phenylbutazon.

Továbbra is kiemelem: etetve nem elsősegély jelleggel használjuk a gyógynövényeket fájdalomcsillapításra, hanem a kezelés kiegészítésére, illetve az utókezelésben. Külsőleg a lokális fájdalomcsillapításban már elsősegély jelleggel is alkalmazunk gyógynövény-készítményeket, leginkább hűtőzselék formájában.

A gyulladás bio-logikája

Érdemes nagyjából megérteni, hogy mi is a gyulladás és miért van, mire jó.

A gyulladás a lóban is, emberben is egy, különféle okok által kiváltott szövetkárosodásra adott válaszreakció. Ez egy ősi, genetikailag pontosan meghatározott sorrendben zajló védőmechanizmus. A gyulladással az a szervezet célja, hogy a szövetkárosodások okait és következményeit felszámolja. Ok lehet például kórokozók jelenléte, hőhatás, vegyi hatás vagy valamilyen mechanikai hatás (pl. izmok, inak, ízületek, csontok szakadása, zúzódása, törése).

A gyulladt testrészen a megfigyelhető tünetek a duzzanat, a melegedés, bőrpirosodás, a fájdalom és természetesen a funkciókiesés. Ami nem mindig szembeötlő, az a láz, a fehérvérsejtek számának emelkedése és az ellenanyag termelés intenzívebbé válása, vagyis az általános tünetek. Az állat viselkedését is befolyásolja egy-egy gyulladás (a fájdalommal együtt): agresszív vagy riadt, bágyadt, netán még sokkos állapotba is kerülhet.

 

A gyulladás során közös pont, hogy szövetek sérülnek, és sejtek esnek szét. A széteső sejtekből ún. gyulladásos mediátorok szabadulnak fel, mint pl. a hisztamin vagy a szerotonin. Ezek az anyagok fokozzák az erek áteresztő képességét, amiért is az ilyen szövetekben felhalmozódik a testfolyadék, izzadmány kerül ki a szövetekbe. Közben értágulat alakul ki, forró és vörös lesz az érintett terület. Ez a része a testnek egy ún. gyulladásos góccá alakul, ahol a szabad idegvégződések állandó ingerlésnek vannak kitéve a duzzanat miatt, ami a gyulladás kiterjedésétől függően kisebb, de inkább nagyobb fájdalommal jár. A folyamatot láz és fehérvérsejt termelődés is kísérheti. Krónikus, régóta fennálló gyulladásoknál sokszor nem annyira szembeötlő ez a jelenség, mint egy versenyen szerzett, hirtelen fellépő sérülésnél.

Gyulladáscsillapítás gyógynövényekkel


Kamillavirágzat

Gyógynövényekkel remekül lehet gyulladást csökkenteni, nyilván mindenki ismeri például a kamilla vagy a cickafark gyulladáscsökkentő hatását. A gyakran használt gyulladáscsökkentő növények olyan kémiai anyagokat tartalmaznak, melyek képesek a gyulladásos kémiai reakciók egyikét-másikát blokkolni, leállítani, meggátolni. 

A kurkuma például kiváló gyógynövény ízületi fájdalmak gyulladásainak csökkentésére. Nagy mennyiségben fokozza a szervezet kortizol termelését, mely hatékonyan csökkenti a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat. Külsőleg a fekete nadálytő gyökeréből készült krémmel, még inkább a fekete nadálytő tinktúrás borogatással tudunk hatékonyan gyulladást csökkenteni. A tinktúra használat esetén figyelni kell a közbeiktatott szünetekre, valamint a bőr védelmére, melyre a legjobban a körömvirág kenőcse felel meg, mely szintén gyulladáscsökkentő hatással bír.

Egy-egy gyulladás lehet olyan nagymértékű, amely már káros a fájdalom mértéke, az ellenanyag termelés, vagy más okok miatt. A sokáig tartó fájdalomra a ló nem reagál jól, akár kólikás roham, vagy egyéb, nemkívánatos reakciók is felléphetnek (például csökkent víz- és takarmányfelvétel, ami hosszabb távon megbillenti az anyagcsere egyensúlyát). Ha a gyulladás ilyen túlzott mértéket ölt, tovább rombolhatja a környezetben lévő ép szöveteket is, ilyenkor kifejezetten fontos a minél hatékonyabb gyulladáscsökkentés. Fontos tehát mérsékelni és enyhíteni a tüneteket. Az elsősegély jellegű, gyógyszeres gyulladáscsökkentőket követik azok a gyulladáscsökkentő gyógynövények, melyek akár éveken át alkalmazhatóak.

Helyreállító folyamatok ösztönzése gyógynövényekkel

A méreganyagok hatékony kiürítését a méregtelenítő szervek támogatásával érhetjük el. Pontosan ezen áll vagy bukik, hogy maradnak-e lerakódások, méreg-maradványok a szervezetben, lerakódva, felhalmozódva, esetleg folyton a keringést terhelve. Ha igen, akkor a ló további fizikai terhelésénél ezek a toxinok felélednek, újra kárt okoznak. Sokan nem tudják például, hogy a takarmányváltáskor jelentkező ekcémák, és egyéb bőrproblémák sokszor ilyen eredetűek. A népi gyógyászat ezt tisztátalan vérnek hívta, és vértisztító gyógynövényekkel kezelte. Azaz a máj-vese-bélfunkciók erősítését alkalmazta.  Májerősítő gyógynövény a máriatövis mag, a pitypang gyökér vagy a bojtorján. A vesét támogatják a vízhajtó növények, mint az aranyvessző, a csalán, a nyírfalevél vagy a pitypang levele. Az emésztési funkciók hatékonyabbak, ha fehér ürmöt, ginzenget, ánizst, édesköményt vagy borsmentát teszünk az abrakba. Az emésztésnek mindig különleges figyelmet kell szentelni, mivel sok betegség az emésztés gyengeségéből eredeztethető. Ráadásul az immunreakciókban fontos szerep jut a beleknek.

Gyógynövényekkel tehát nem csak a helyreállítási szakasz ideje rövidíthető, de hatékonyságának javításával megelőzhető, hogy kiújuljanak a korábbi sérülések. Egyébként, nem csak gyógynövényekkel, de más alternatív terápiával is lecsökkenthető a sérülések helyreállítási ideje. Például Dr. Molnár József lógyógyász specialista állatorvos kínai akupunktúrával képes az ínsérülések gyógyulását 40-50%-kal meggyorsítani.

A "takarításon” túl fontos szerepe van az újabb sejtek és szövetrészek létrehozásának. A sejtek osztódását és a fehérjeszintézist külsőleg támogató gyógynövények például a fekete nadálytő vagy az árnika. Tinktúraként vagy kenőcsként külsőleg használjuk ezeket, kivéve a nadálytő levelét, mely etethető is. Belsőleg az értékes tápanyagokat tartalmazó drogok jöhetnek számításba, mint a tarack, a gyermekláncfű vagy a csipkebogyó, de akár olyan takarmány-kiegészítők is, mint a magas antioxidáns tartalmú szőlőmag olaj vagy a kenderliszt.

Gyógynövényekkel az építő folyamatokat is támogatni kell: elsősorban a vérkeringés erősítésével, a szívműködés támogatásával, és az erek erősítésével.

Egy figyelmeztetéssel szeretnék élni: a gyógyultnak látszó, egészségesnek tűnő, de korábban súlyos beteg végtag korai használatbavétele olyan mértékű szövetkárosodáshoz vezet, mely végleg tönkre teheti a lovat. Fontos, hogy türelmesen betartsa mindenki az állatorvos által javasolt pihenőt, illetve kíméletes használatbavételt.

Gyógynövény-készítmények a gyakorlatban

Évek hosszú tapasztalata alapján mondhatom, hogy gyorsabb és „tisztább” gyógyulást várhatunk, ha belsőleg gyógynövényeket (is) etetünk a lóval, és külsőleg gyógynövényes készítményeket (is) alkalmazunk a kezelésben. Belsőleg a Fitocavallo MOZGÁS receptem vált be, amely kamillát, ánizst, fokhagymát, galagonyát, kurkumát, aranyvesszőt és fehér fűz kérget tartalmaz.

Külsőleg pedig eleinte hűsítésre borsmentás vagy kámforos bedörzsölőt, később összehúzó hatású fekete nadálytő tinktúrát, majd a helyreállításnál a vérbőséget fokozó árnika tinktúrát a fekete nadálytő tiktúrával kombinálva kell használni. Mivel az alkohol erős anyag a bőrnek, azért körömvirágkrémmel is kenjük a tinktúrával bedörzsölt vagy borogatott felületet. Rozmaring illóolajából készített masszázsolajjal a merev izmokat lehet jól átmasszírozni, a salakanyagokat feloldani. Illóolajokról az Aromaterápia lovaknak c. könyvemben olvashatnak bővebben.

Amennyiben szükséges, érdemes nyugtató hatású gyógynövényekkel is kiegészíteni a kezelést. A hosszú rehabilitáció nagyon megterheli a ló idegi tűrőképességét és nehéz azt jól végrehajtani, mert egy idő után az egyre feszültebb ló nem akar együttműködni. Erre leginkább a komló és macskagyökér tartalmú gyógynövény-keverékek válnak be, de szóba jöhet még más, az idegrendszerre ható gyógynövény is, mint a levendula, a vasfű vagy a citromfű. Az idegekre ható növényi hatóanyagok (beleértve az aromaterápiás céllal használt illóolajokat is) a lovat ért stressz felszámolásában is sokat segítenek.

2012.06.05. Marton Zsófia, fitocavallo.hu
Lektorálta: Dr. Molnár József lógyógyász specialista

Hozzászólások