Fűben-fában orvosság: gyógyítsd lovad házi praktikákkal

Lovak, kutyák de akár gazdáik sérüléseinek gyógyulásában is segít az árnikából és a fekete nadálytőből készített borogatás, pakolás, kenőcs, vagy tinktúra. Házilag alkalmazható praktikák következnek a természet patikájából.

Fotó: Haga Zsuzsi

Árnika

Az árnikából javítja a kezelt testfelület vérellátását, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító és fertőtlenítő hatással segíti a gyógyulást, csillapítja a fájdalmat. Zúzódások esetén elősegíti a szövetekbe szivárgott vér felszívódását  és képes eltüntetni a véraláfutásokat.

Ficamok és rándulások esetén csökkenti a gyulladást, serkenti a vérkeringést, elősegítve a tápanyagok eljutását az izmokba, közben pedig eltávolítja a sérülés fájdalmat okozó melléktermékeit, például a tejsavat.

Árnika

Az árnika virágzatából készített vizes- és szeszes kivonatokat sikeresen alkalmazzák különböző zárt sérülések (rándulás, ficam, ütés), zúzódások és csonttörések következtében fellépő véraláfutások, izomfájdalmak és reumatikus panaszok, valamint rovarcsípések helyén kialakult gyulladások kezelésére. Az árnika kivonatok külsőleges alkalmazását mindezek mellett a szájüreg nyálkahártya gyulladásai és bakteriális fertőzése esetén (hígítva, gargalizálva) is javasolják.

Dunsztkötésben alkalmazva mindenfajta gyulladást lehúz, az átlagnál jóval rövidebb idő alatt. A kenőcsökkel végzett masszírozás és bekenés is nagyon hatékony.

Az árnika tinktúrát társíthatod más gyulladáscsökkentő, hámosító és sebgyógyító hatású növények (pl. kamilla, körömvirág, vagy orbáncfű) kivonataival. Orbáncfű olajjal keverve kifejezettebb gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatással lehet számolni, ráadásul az alkohol bőrirritáló hatását is csökkenti.

Lovaknál nem csak sérülések esetén jótékony hatású, de a bemelegítési időszakot lerövidíti és erőteljesebbé teszi az árnikás átdörzsölés. Hatékony kiegészítője a RELAMUS izomlazító, ízületeknél pedig a BILA recept.

Fekete nadálytő tinktúra: hűsítő és összehúzó elsősegély balesetekre

A fekete nadálytő, vagy ahogy a hagyományos népi gyógyászatban hívják, a sebforrasztó fű főleg olyan zárt baleseti- és sportsérüléseknél alkalmazható, mint zúzódás, húzódás, szakadás, rándulás, véraláfutásos sérülések. Használhatod ínhüvelygyulladás, csonthártya gyulladás, ízületi és helyi bőrgyulladások kezelésére is.

Fekete nadálytő

A balesetet követő akut, gyulladásos, fájdalmas és forró fázisban hirdeg-langyos borogatásként alkalmazd. Alkalmas a kisebb, felületes sebek (pl. horzsolás) gyógyítására is. Ugyan a tinktúra alkoholtartalma néhány másodpercig csíp, viszont remekül fertőtlenít.

Ínsérülések esetén a feketet nadálytő tinktúra mellé a TENDOR recept etetése is javasolt.

Így készül a fekete nadálytő tinktúra

Áztasd alkoholba a gyökereket, kb. 1:4 arányban. 3-4 hétig naponta rázd fel, hagyd állni sötét, szobahőmérsékletű helyen, majd szűrd le. A kész tinktúrát tárold  fénytől védve, lezárva, hűvös vagy szobahőmérsékletű helyen.

1 kg darabolt gyökérhez vagy gyökér filterhez kb. 4 liter alkohol kell (pl. házi pálinka, vagy Royal Vodka), ebből kb. 3,5 liter tinktúra lesz. 

Fekete nadálytő pakolás

Gyulladáscsökkentő, szövetregeneráló, hámosító, a szövetek újraképződését és a sebek gyógyulását elősegítő hatású a fekete nadálytő leveleiből, gyökeréből készült pépes pakolás.

Fotó: Németh Tamás

Ínsérülésekre érzékeny bőrű lovaknak érdemes a fekete nadálytő tinktúra helyett inkább a növény gyökerének porából készített pakolást felhelyezni.

Csontsérülések rehabilitációjában is évezredek óta használják. Az éjszakára felhelyezett fekete nadálytő pakolás mellé javasolt a REHA, rehabilitációt segítő recept etetése, és persze a gyógytorna, vagy fizioterápiás mozgásgyakorlat. A gyógyulást segíti a mágneses kezelés is.

Kiváló eredményeket érhetsz el a sérült vagy rossz minőségű paták gyógyulásában, ha a BLOF recept etetése mellett külsőleg fekete nadálytöves pakolással egészíted ki a kezelést.

Jó, ha tudod

  • Mielőtt magad fognál neki lovad kezelésének, mindenképpen kérd ki állatorvosod tanácsát.
  • Lovak és kutyák hosszú távú kezelésnél (pl. ínhüvely gyulladás, ínszakadás, ínhúzódás) célszerű lehet az érintett testrészről a szőrt leborotválni a jobb hatóanyag-felszívódás és a bőrpír könnyebb ellenőrizhetősége érdekében.
  • Az árnika és a fekete nadálytő csak külsőleg alkalmazható.

2015.09.15.
Marton Zsófia, fitocavallo.hu
Frissítve: 2022. 07. 08.

Hozzászólások