Egy somogyi távlovas a világbajnokságon

47 ország legjobb távlovasai küzdöttek térrel és idővel a Longines FEI Távlovagló Világbajnokságon a szlovákiai Somorjában. Magyarországot három lovas képviselte, közülük Kozár Mórt kérdeztük a megmérettetésről.

 

Lovasok.hu: Miért pont távlovaglás? Hogyan és mikor alakult ki benned a sportág szeretete?

Kozár Mór: 16 évvel ezelőtt kezdtem a lovaglást, egy olyan helyen, ahol arab lovak voltak. Annyira megtetszett ez a fajta, hogy az első lovam is arab lett. Körbenéztem a különböző lovassportok között, hogy melyik illik hozzám és lovamhoz, és ez tűnt számomra a legszimpatikusabbnak. Hogy miért? Mert itt lónak és lovasának teljes mértékben együtt kell működni, csapattársak vagyunk, versenyt kell futni az idővel, meghódítva a természet változatos tájait. Ebben a sportágban nagyon sokat számít a felkészülés, kevesebb hangsúlyt fektetnek a származás fontosságára.

Lovasok.hu: Melyik eddigi eredményedre vagy a legbüszkébb?

Kozár Mór: A Magyar Bajnokság hosszútávú versenyeit tudnám kiemelni, azokra vagyok a legbüszkébb, mert az ott szerzett kvalifikációkkal tudtam kijutni a 2015-ös Európa-bajnoksága, és a 2012-es Fiatal Lovak Világbajnokságára, ahol a magyar csapattal harmadik helyen sikerült végeznünk.

A magyar csapat a 2012-es Fiatal Lovak Világbajnokságán

Lovasok.hu: Milyen teljesítményt kellett elérned, hogy kijuthass a világbajnokságra?

Kozár Mór: Ahhoz, hogy részt vehessek a somorjai világbajnokságon, 160 kilométert kellett eredményesen befejezni egy háromcsillagos nemzetközi versenyen, minimum 13 kilométer per órás átlaggal.

Az egész versenykarrier úgy épül fel, hogy a lovaddal először rövidtávú versenyeken kell indulnod, azokon minősüléseket kell szerezni a középtávúra, s ahogy az évek telnek, úgy egyre hosszabb versenyek vannak előírva, ahol meg van határozva, hogy maximum milyen sebességgel mehetsz. Így lehet szépen lassan kijutni nemzetközi versenyekre, ahol szintén először 80, aztán 120, és végül 160 kilométeren is meg kell ütni az elvárt szintet.

Lovasok.hu: Ezt mind egy lóval kell elérni?

Kozár Mór: Igen, ezt mind egy lóval, azzal a lóval, amelyikkel hosszútávon szeretnél versenyezni. Ha a minősítések megvannak, kijutottál vele nemzetközi versenyre és ott is jól teljesítesz, akkor juthatsz el odáig, hogy akár egy világversenyre is kvalifikáld magad. Ekkor a Magyarországon kvalifikált lovak közül a magyar Távlovagló és Távhajtó Szakág kiválasztja azt az öt legjobbat, akik elindulhatnak a világbajnokságon.

A minősítő versenyek erős szűrők, kevesen jutnak el odáig, hogy egy ilyen szintű kvalifikációt szerezzenek. Ezúttal három magyar ló-lovas párosnak sikerült ez, hárman utaztunk ki Somorjába.

Lovasok.hu: Ezek szerint lovadban, Maffiában már van pár kilométer. Mit lehet tudni róla?

Kozár Mór: Maffia nálam született, az anyja volt az első ló, amelyiken elkezdtem és megtanultam lovagolni, apja pedig Koheilan Nagyvezér. Gyakorlatilag az egész életét itt töltötte velem, 12 éves most és 5 éves korától lovagolom. Testvérével a Fiatal Lovak Világbajnokságán versenyeztem. Maffia nagyon heves természetű, de hatalmas az akaratereje. Sokkal többet teljesítene, mint amit szervezetileg kibírna, és ezért nehéz beosztani az erejét, nem egy egyszerű lovaglású ló, de szívvel-lélekkel küzd.

Lovasok.hu: Úgy tudom, hogy munka mellett szoktál edzeni. Hogyan zajlott így a felkészülés a vb-re?

Kozár Mór: Erre a világbajnokságra rögös út vezetett. A felkészülés során lovam egy kisebb lábsérülést szenvedett. Fizioterápiás kezeléseken esett át, a rehabilitáció pedig nagyon nehezen ment neki. Világéletében legelőn élt és a gyógyulás egyik alapfeltétele volt, hogy boksznyugalmat kellett biztosítani számára, ami nem volt így túl nyugalmas.

A gyógyulás hosszú folyamat volt, emellett kevés volt az időm, hiszen a mezőgazdaságban dolgozom, ahol egy pillanatra sem állhat meg az élet. Hajnalban keltem, futottam vagy bicikliztem, és amikor a lónak is megfelelő volt az egészségi állapota, akkor vele folytatódott az edzés és folytattuk tovább azt a munkát, ami elő volt írva nekünk.

A tréning kezdő szakaszát, a kisebb intenzitású edzéseket, rövidebb távokat végig tudtuk csinálni, azonban a világbajnokságot megelőző hónapban kellett volna következnie a nagy terhelésnek, az erőnléti edzésnek, melyet így gyakorlatilag alig tudtunk abszolválni, hiszen a lába nem volt száz százalékosan terhelhető. Így hamarabb át kellett térnünk a visszapihentetési, levezető szakaszra. A világbajnokságra azzal a céllal utaztunk ki, hogy sikeresen megpróbáljuk teljesíteni ezt a versenyt, tudatában annak, hogy a felkészülés nagyon hiányos volt.

Lovasok.hu: Mesélj a világbajnokságról! Hogyan érezte magát Maffia a helyszínen, hogyan kell elképzelni egy ilyen versenyt?

Kozár Mór: A versenyt megelőző nap azzal telt, hogy a ló megismerkedjen a számára ismeretlen helyszínnel, 15 kilométert sétáltam vele, hogy szokja a helyet, a tömeget és hogy bemelegedjünk. Másnap hajnali 4 órakor már kint voltunk az istállóban, etettünk. Ezután Maffia és én is kaptunk egy-egy GPS nyomkövetőt, hogy a szervezők végig tudják követni, tudósítani merre járunk, illetve ha eltávolodna a lovam tőlem, tudjanak segíteni.

A legnehezebb a reggel 6 órai start volt. A mezőny egyszerre indult, de erre a szituációra lehetetlen felkészíteni egy lovat mentálisan Magyarországon. 133 ló egyszerre elindul egymás mellett: lovat és embert próbáló feladat egy ilyen rajt.

A versenypálya talaja változatos volt, voltak könnyebb és nehezebb részei, de nagy szintkülönbségekkel szerencsére nem kellett küzdenünk. A magas, 80%-os páratartalom volt inkább a nehezítő körülmény. Sok volt a teljesen lovagolható, aránylag puha mezőgazdasági mellékút, de a Duna közelsége miatt voltak sóderágyak és nagyon mély, homokos árterek is nem sokkal a cél előtt.

Előzetes állatorvosi vizsgálat a világbajnokságon

Maffia reggel nagyon ideges volt a sok ló és a rajt miatt. Az első 15 kilométer alatt sikerült rendeznem vele a sorokat, addigra lenyugodott és elkezdett rám figyelni, nem szaladt a többi versenyző után. Az első, 45 km hosszú kör remekül sikerült, probléma nélkül átmentünk az állatorvosi vizsgálaton, sikeresen regenerálódott, kint az itató pontokon ivott, felfrissült.

Egy kanadai lovassal lovagoltunk együtt a második körtől kezdve. Ez egy 35 kilométeres szakasz volt, itt sem jelentkezett probléma, Maffia egészségügyi állapota a verseny nehézségéhez képest rendben volt. A harmadik, szintén 35 km-s szakaszon is nagyon jó passzban volt, kint jókedvűen ment, az egész utat végigbeszélgettük a kanadai lovassal. Többször is ivott azt itatópontokon, menet közben kivettem a zablát a szájából, hogy könnyebben tudjon inni.

A harmadik szakasz vége nehéz volt, a Duna töltésén, köves gáton kellett lovagolni. Beérkezés előtt megálltam, leszálltam, bevittem a Dunába, megitattam és úgy sétáltam be vele, hogy pihenjen egy kicsit a beérkezés előtt.

A 2015-ös Solt Derby-n Dr. Szebeni Zsolt ellenőrzi Maffia egészségi állapotát

Bár először közepes pulzusszámot mértünk, sajnos nem tudott visszapihenni annyi idő alatt, ameddig az orvosira be kellett jelentkeznünk, így magas pulzussal jelentkeztünk az állatorvosi vizsgálatra. A megengedett 64 helyett 70 volt az érték, ez mutatta, hogy a ló fáradt volt, ez volt a holtpont. Az állatorvosok úgy döntöttek, hogy Maffiát kezelésre küldik – ez a verseny végét jelentette nekünk 110 kilométer után, a 66. helyen. A kezelőhelységben vért vettek Maffiától és infúziót is kapott. A véreredménye rendben volt, a kiszáradástól eltekintve semmilyen más problémája nem jelentkezett. Valószínűleg a kevés edzés következménye ez.

Lovasok.hu: Mennyi pihenőt adsz most magatoknak?

Kozár Mór: Egyelőre elég sok pihenőt kap, kérdés az, hogy fogom-e egyáltalán folytatni vele a versenyzést. Meglátom, hogy jövőre milyen állapotban lesz, most van karrierje csúcsán, így ha lesz lehetőségem, segítségem, akkor úgy érzem, még többre lehetünk együtt képesek.

A lovaglást nem hagyom abba, hat lovam van Maffiával együtt, mind remek genetikai háttérrel rendelkező fiatal utánpótlás lovak, egyiküknek világbajnok ősei is vannak, így a lehetőség megvan, jövőre kezdem őket lovagolni. A további európai szintű versenyekhez szponzorációra volna szükség, ennek hiányában valószínűleg maradunk a magyar versenyeknél, melyeket családom segítségével tudok finanszírozni.

Mór ménese

Lovasok.hu: Így is elképesztő teljesítmény, hogy minősültél és kijutottál. Összességében hogyan értékeled a világbajnokságot, a magyarok teljesítményét?

Kozár Mór: 46 ország 133 versenyzője indult. És végül 47 versenyző fejezte be eredményesen a versenyt, vagyis a mezőny harmada ért végig. Ha ezt nézzük, a magyar csapat teljesítette az világátlagot, ugyanis hármunk közül egy magyar lovas, Fekete Patrícia és lova O’Bajan Huncut a 32. helyen célba ért. A harmadik lovasunk Feketéné Wachtler Katalin és Shagya Aga 140 kilométerig jutott. Úgy gondolom, a magyar csapat tisztességesen helyt állt, a lovak és a lovasok a tudásukhoz és képességeikhez képest megfelelően végeztek, és nem elhanyagolható szempont, hogy sérülés nélkül fejeztük be a világbajnokságot.

Nagyon gyors volt a tempó, 21-22 km per órás iramot diktáltak a világelsők, végig vágtát és ügetést kérve a mezőnytől. De volt aki az utolsó körön 35 km per órás átlaggal száguldott a célba, ami már igen kockázatos taktika. Ezeken a versenyeken az állatorvosi bizottság is szigorúbb. Itt az a szabály, hogy a lónak olyan állapotban kell lennie a legvégén is, hogy 160 kilométer után még akár egy újabb kört képes legyen megtenni. Ha nincsen olyan állapotban, akkor nem teljesítette a versenyt. Ez a lovak érdekeit szolgálja, hogy egészségesen fejezzék be és a következő versenyt is meg tudják nyerni. Emiatt sokan 160 kilométer megtétele után kerültek kizárásra, de ez érthető, hiszen a ló épsége és egészsége az első.

Az csak egy dolog, hogy az ember eljut idáig lovasként, de ha nincsenek a segítők, állatorvosok, patkolókovácsok, a teljes csapat, aki mögötte áll, akkor nélkülük ki sem juthat egy ilyen versenyre. Az ő segítségükkel jutottunk el idáig, és úgy gondolom, a 110 kilométer teljesítése szép eredmény. Köszönöm mindenkinek, aki támogatott, és Maffiának is, hogy kihozta magából a maximumot.

 

2016.09.23. Kozár Mór, Horváth Annamari
Fotók: Facebook
Kiemelt fotó: Canva
Frissítve: 2022.09.20.

Hozzászólások