Hétvégén még rendezvény, csütörtökön karantén Halásziban

Halásziban a lovarda és a hatósági állatorvos is hibázott, a Babos Major ellen eljárás indult a XV. Szigetközi Lovastalálkozó után. Fóton idő előtt megszüntették a karantént. Hamarosan az üllői Lóklinika kólikás istállója is fogadhatja a beteg lovakat.

Pánikra továbbra sincs ok. A fertőző kevésvérűség – még ha szórványosan is – de jelen volt és van Magyarországon. Ahhoz azonban, hogy a Te lovad is biztonságban legyen, összefogásra és kölcsönös bizalomra van szükség. Tehát:

  • Ne mulaszd el a kötelező szűrés elvégeztetését.
  • Hívd fel a többi lótartó figyelmét is a vizsgálatok fontosságára.
  • Ha lovardatulajdonos, lovardavezető vagy, követeld meg a lovardádban tartott állatok szűrését.
  • Ne tartsd olyan helyen a lovadat, ahol a több állat szűrése nincs rendszeresen elvégezve.
  • Fokozottan ügyelj a rovarok irtására és távoltartására.
  • Ha tudomásod van olyan lótartóról, vagy lovardáról, ahol nem tartják be a törvényi előírást és nincs elvégeztetve a lovak kötelező vérvizsgálata, azt jelentsd a területileg illetékes járási hivatalnak illetve a helyi jegyzőnek.

Ha ezt a néhány pontot betartod, nem csak a saját, de mások lovait is véded.

Fót: a lovasok túlzónak találták a karantén intézkedéseket

A fóti Arany Somlyó Lovassport Egyesületnél tavasszal az összes olyan lónál elvégeztették a kötelező vérvizsgálatot, akiknek nem volt három éven belüli szűrése. Ekkor derült ki az egyik két éve itt tartott, teljesen egészségesnek tűnő lóról, hogy FKV-val fertőzött. A pozitív teszteredmény után a lovat azonnal elkülönítették: biztonságos távolságra került a többi lótól és szúnyoghálóval körbekerített izolációs bokszot is kapott. Miután a fertőzés gyanúja beigazolódott, június második felében elaltatták.

A zárlatot – ami az Arany Somlyó Lovassport Egyesület mellett más lovardákat is érintett – még 90 napig, azaz szeptember második feléig kellett volna fenntartani, de azt a hatósági állatorvos már augusztus elején megszüntette – tudtuk meg egy olvasónktól.

Miért és hogyan lehetséges az, hogy az előírt 90 napos karantént másfél hónappal korábban megszüntették Fóton? A NÉBIH-től a következő tájékoztatást kaptuk:

„Fóton az esettel kapcsolatban egy járványügyi egységnek tekintettük az egymást érő lovardák sorát, tehát a hatóság az összes szomszédos lovardában elrendelte a karantén intézkedéseket.

A fertőzött állatot az első pozitív eredménytől kezdődően végig szúnyogháló alatt tartották elkülönítve. A fertőzött ló estében nem volt klinikai tünet, tehát csak igen kis mennyiségű vírust üríthetett a környezetébe, így a fertőzés veszélye nagyon alacsony volt. Ezt a tényt támasztja alá az is, hogy a lovat több éve az adott tartási helyen tartották és a vele együtt tartott, és szomszédos lovardákban tartott lovakon végzett vérvizsgálatok eredményei, a három 21 naponként végzett vérvétel követően is negatívak.  A kitörés körül elrendelt 3 km-es körben sem talált a hatóság fertőzött egyedet.

A korlátozó intézkedéseket a lovarda tulajdonosok túlzónak találták, így megfellebbezték a határozatokat. A fellebbezést a jogszabály adta keretek között a fent vázolt járványügyi helyzetet is mérlegelve a másodfok helyben hagyta. Az illetékes hatóság a megfigyelési intézkedések megtartása (kötelező vérvizsgálatok) mellett, a forgalmi korlátozásról szóló határozatokat megváltoztatta a kérdéses lovardákban.

Tehát, Fóton egyik tartási helyen sincs már forgalmi korlátozás lovak fertőző kevésvérűsége miatt.”

Halászi: hétvégén még rendezvény, csütörtökön karantén

Augusztus 13-án fertőző kevésvérűség gyanúja miatt a NÉBIH forgalmi korlátozást rendelt el Halásziban a Babos Tanyán. Ez volt a ló első pozitív tesztje, a második vérvizsgálat eredménye várhatóan ezen a héten készül el.

A lovardában a pozitív eredményt megelőző hétvégén, tehát augusztus 7. és 9. között zajlott a XV. Szigetközi Lovastalálkozó, ahol idegen lovak is szép számmal megfordultak. Ráadásul a Babos Tanya úgy kapott engedélyt a rendezvény lebonyolítására, hogy az ottani lovak egy része nem rendelkezett lóútlevéllel, illetve érvényes vérvizsgálattal – tájékoztatta a Lovasok.hu-t egy környékbeli lótartó. Ezt a járványügyi nyomozás eredménye is alátámasztotta: az állományban tartott állatok közül hét nem rendelkezett egyedi azonosítóval, lóútlevéllel és egy éven belül elvégzett negatív fertőző kevésvérűségre vonatkozó vérvizsgálati eredménnyel, illetve a lovarda nem rendelkezett állomány-nyilvántartással sem, tudtuk meg a NÉBIH-től.

A lovarda így nem is kaphatott volna engedélyt a rendezvény megszervezésére: „A szóban forgó rendezvényt felügyelő hatósági állatorvos nem járt el körültekintően a rendezvény ellenőrzése során. Az állományban tartott lófélék esetében nem ellenőrizte megfelelően, hogy a lovak rendelkeznek-e lóútlevéllel és megfelelő vérvizsgálati eredményekkel. Az érintett hatósági állatorvos a mulasztás miatt figyelmeztetésben részesült” – tájékoztatta szerkesztőségünket a NÉBIH.

Amennyiben a Babos Tanyán tartott ló fertőzöttsége bebizonyosodik, tehát második tesztje is pozitív lesz, az már a XV. Szigetközi Lovastalálkozón résztvevő lovakat, illetve gazdáikat is érinteni fogja, esetükben „a jogszabályoknak megfelelő hatósági intézkedés fog történni”, írja vonatkozó közleményében a NÉBIH.

Az esetnek a lovardára nézve további következményei is lesznek: „A Babos-lovastanya ellen a járási főállatorvos államigazgatási eljárást indított, az egész állattartó telepre elrendelt forgalmi korlátozás mellett. Amennyiben a fertőzöttségre gyanús lóról bebizonyosodik, hogy fertőző kevésvérűséggel fertőzött, akkor a ló leölése állami kártalanítás nélkül fog megtörténni.”

A lovarda 3 kilométeres körzetében már folyamatban van a lovak és lófélék vérvizsgálatának állami költségen való elvégzése. Az intézkedés Halászi, Máriakálnok és Arak településeket érinti

Települések, ahol a lótartók fellélegezhetnek

Augusztus 28-án az üllői Lóklinika kólikás istállójában március óta karanténban tartott ló jogszabályban előírt megfigyelési ideje is lejárt. A megfigyelés során vett vérminták alapján a NÉBIH szakemberei egyértelműen kizárták, hogy az állat fertőződött volna a betegséggel. A kólikás istálló szigorított fertőtlenítés után tudja újra fogadni a beteg állatokat.

Fellélegezhetnek a Veszprém megyei lótartók is: Berhidán, Vilonyán és Olaszfaluban is lejárt az előírt megfigyelési idő. A megfigyelés alá vont lovak fertőződése az elvégzett vizsgálatok alapján ezeken a tartási helyeken is kizárható.

Jelenleg tehát már csak az alábbi településeken van karantén fertőző kevésvérűség miatt:

Megye
Település
Tartási helyek
Bács-Kiskun
Felsőlajos
6055 Közös tanya 178.
Borsod-Abaúj-Zemplén
Encs
3860 Rákóczi u.75.
Győr-Moson-Sopron
Halászi
9228 Kőhíd utca 11.
Hajdú-Bihar
Hajdúszoboszló
4200 323/3 hrsz.
Komárom-Esztergom
Piliscsév
2519 Pincék alatti dűlő 07/18 hrsz.
Pest
Üllő
Lóklinika
Szabolcs-Szatmár-Bereg
Érpatak
4245 Zsindelyes tanya 36.
Vas
Vép
9751 Szent Imre h. u. 36-38.

 

2015.09.01. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: NÉBIH
Frissítve: 2022.08.06.
Fotó: Canva

Hozzászólások