Hány hazai gyógynövényt ismersz fel?

Nem is gondolnánk, hogy egy-egy tereplovaglás alkalmával milyen sok jótékony hatású növény mellett vágtatunk el. Magyarország természeti adottságai kiválóak hozzá, hogy a különböző hatóanyagú gyógynövények hosszútávon kiszolgáljanak bennünket. A bennük rejlő értékek pedig igazi orvosságot nyújtanak, hiszen a természet nem téved. Mi sem bizonyítaná ezt jobban, minthogy egy 2010-es felmérés alapján a rákellenes gyógyszerek 60%-a, az egyéb gyógyszereknek pedig a 25%-a gyógynövényekből készült. Hazánkban hozzávetőlegesen 200 különböző bejegyzett gyógynövényfaj él, amelyek közül a legismertebbeket válogattuk számodra össze – kíváncsiak vagyunk, hányat ismersz fel?

A lovasok dolgát még inkább megkönnyíti a tény, hogy a gyógynövények pontosan azokat a helyeket szeretik, amelyek a legjobb tereplehetőségeket kínálják. A végtelen mezők, árokpartok, jól járható ösvények mentén előszeretettel teremnek ezek a szelíd, az egészségre jótékony hatású növénykék.

  1. A méregtelenítés mestere – a máriatövis

A máriatövist, ismertebb nevén őszbogáncsot évszázadok óta bizonyítottan májvédő tulajdonságáról tartják számon. Könnyen felismerhető szúrós, tövises lágy száráról és bíborszínű virágáról, amely akár 1.5 méter magasra is emelkedhet a talajtól. A növény titka a szilibinin nevű flavononglikán, amely megóvja a máj szöveteit, annak összezsugorodását. Sőt, mi több, kiváló antioxidáns, amely megköti a szabad gyököket.

A máriatövis kiválóan alkalmazható görcsoldásra, gyomorpanaszokra. Bevált módszer pataírhagyulladás esetén a növény magjának felhasználása a pataszerkezet regenerációjára.

  1. Mezők, rétek, erdőszélek gyakori lakója: a lándzsás útifű

Mind sebkezelésre, mind a légutak tisztítására igen hatékonyan alkalmazható gyógynövény. Ez erős antibakteriális, gyulladáscsökkentő, valamint nyákoldó és köhögés csillapító hatásának köszönhető. Nem csak sebek, de csípések, marások alkalmával is felhasználható.

3. Fontos vitaminok forrása, gyermekkorunk kedvenc növénye, a pitypang

A számtalan néven elhíresült növény szinte minden kertben megtalálható. A füves, nyílt terepeket szereti, de alapvetően nagyon strapabíró, igénytelen növény.

Gazdag A-,D- és C-vitamin forrása mellett szintén évszázadok óta használják méregtelenítésre, a vese és a máj megóvására.

4. Előzd meg a kólikát az egyik legnépszerűbb fűszernövényünkkel!

A kapor nem csak a csemegeuborka mellé jó! Kiválóan alkalmazható gyomorpanaszokra, puffadásra is. Antimikrobiális hatása végett a kapor többek között sebgyógyításra is bevethető.

5. Gyulladás? Akkor kamilla!

A kamilla forrázata közismerten kiváló gyulladáscsökkentésre. Azt azonban kevesen tudják, hogy apigenin tartalmának köszönhetően hatékonyan oldja a görcsöket, teája ráadásul még a légutakat is tisztítja.

Hazánkban nemesítése az 1960-as évekre nyúlik vissza, a természetben is könnyedén megtalálható.

6. Megfázás, allergia, hörgősség? A kakukkfű elsőosztályú segítség!

A kakukkfű fényigényes és szárazságtűrő, a homokos területek ismert növénye. Timol tartalma végett igen erős antibakteriális, fertőtlenítő tulajdonságú. Olyannyira, hogy a járvány idején ezzel is igyekeztek védekezni a pestis ellen.

Manapság elsősorban légúti panaszokra, megfázásra, allergiára javasolják, de gyomorproblémákra is bátran kipróbálható.

7. Meseszép, illatos és egészséges – mi az?

A levendula oly népszerűségre tett szert, hogy Tihanyban hagyományosan minden évben megrendezik a Levendula Fesztivált, ahol a látogatók maguk szedhetik a gyógynövényt. A levendulát egyébként az 1700-as években telepítették Tihanyba.

Illóolaj formájában bedörzsölve erős görcsoldó, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása mellett hámosító tulajdonsággal is bír, így sebkezelésnél is helytálló.

Patazsírban elkeverve segít a pataszerkezetének regenerálásában. Illetve természetesen nem elhanyagolható, hogy jellegzetes illata csak nekünk, embereknek tetszik – a rovarok irtóznak tőle!

8. Galagonya – hogy a szív még sokáig erősen dobogjon!

A galagonya teája bizonyítottan hozzájárul a szívizomsejtek működéséhez, serkenti a vérellátását, emellett jótékonyan hat a teljes vérkeringésre.

Amellett, hogy tágítja az ereket, megelőzi az erek elmeszesedését, akár nyugtatóként is használható.

9. Gyógyító édesség: az édesgyökér

Az édesgyökér, ahogy a neve is sejteti, édes ízéről kapta elnevezését, amely körülbelül 3x-4x erősebb a cukorénál. De természetesen nem ezért, mindinkább a kehességre, a gyomor védelmére kifejtett jótékony hatása miatt javasolt a lovakat megkínálni vele.

10. Hársfavirág – nyugtató, vértisztító

Megjelenése és illata miatt a ligetek közkedvelt fája a hárs, melynek virága nem csak köhögésre jó, de erős nyugtatóként, láz- és fájdalomcsillapítóként is előszeretettel használják.

+1. A cickafarkot már az ókorban is rendszerint alkalmazták sebgyógyításra

Gyógynövényként csak a fehér virágzatú cickafarkot használják fel, elsősorban sebgyógyításra. Erős gyulladáscsökkentő tulajdonsága mellett nem elhanyagolható légúti panaszokra kifejtett hatása sem. Felhasználási területe egyébként igen széles, hiszen több száz különböző vegyületet azonosítottak ebben az apró, törékeny növényben.

Szeretnél még jobban elmélyedni a gyógynövények világában? Csatlakozz októberben induló gyógynövény játékunkhoz és tudj meg mindent a természet patikájáról!

2018.09.30. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Fotók: Pixabay.com ; Pxhere.com, canva.com
Frissítve: 2022.08.19.

Hozzászólások