Strapabíró gyógynövények, amelyekkel biztos sikered lesz!

A gyógynövények felhasználása a legősibb ismert gyógyítási módszer. Hatóanyagaik számtalan krónikus betegségre kínálnak kézenfekvő megoldást, amelyeket a folyamatos kutatásoknak köszönhetően ma már bárki tudatosan alkalmazhat.

A felhasználásra kész növényekhez egyszerű hozzájutni, de cserében vagy kint a kertben akár saját ültetvényed is lehet. Kicsi a kerted? Túl kevés a napfény? Állandóan elfelejtesz locsolni? A következő gyógynövényekkel még akkor is sikered lesz, ha eddig soha nem volt szerencséd a kertészkedésben.

Természetes antibiotikum a kertből

Magas kalcium, nátrium, magnézium és C-vitamin tartalma mellett a tormát az egyik legjobb természetes antibiotikumként tartják számon. Nem csak a baktériumok és vírusok előtt zárja be a kaput, de segít kitisztítani a légutakat is. Kehes, allergiás lovak számára tökéletes választás, gyomorjavító, étvágygerjesztő hatása végett akár mindennap alkalmazható.

A torma alapvetően évelő növény, de ha nincs akkora szabad terület vagy nem kívánsz sok időt tölteni a kíméletes betakarítással, akkor érdemes évente ültetni.

A torma nem túl igényes növény – erős fagyálló, nem igényli a meleget és azt sem bánja, hacsak az árnyékban kap helyet. Az ültetés ideje kora tavasszal vagy késő ősszel ideális. A tormát gyökérdugványról lehet szaporítani, melyeket elég 10 centi mélyen elhelyezni a talajban. Fontos ügyelni a gyomtalanításra és különösen szereti a vizet.

Betakarítás után a gyökeret megpucolva érdemes lereszelni. Hogy csillapítsd az erős ízét, jó ötlet az abrakba belekeverni. Zöldségekkel-gyümölcsökkel összeturmixolva a lovad előszeretettel fogyasztja majd.

 

A citromfüvet nem csak kellemes illatáért szeretjük!

A közepesen meleg, napos helyet kedvelő citromfű nem csak dísznövényként, de gyógynövényként felhasználva étvágyfokozóként, emésztésjavítóként, valamint gyomor- és idegnyugtatóként is megállja a helyét.

A magok éréséhez már 5 °C is elegendő, a szárazságot igen jól tűri, ellenben fényigénye valóban magas. Ha igazán kedvezni akarsz a palántáknak, ültesd meszes földbe, egymástól 50-60 centi távolságra, 1 centi mélyen a föld felszínétől. Felhasználáshoz elegendő a leveleit leszedni és kiszárítani.

 

A légúti panaszok csillapításának mestere: a kakukkfű

A kakukkfű magjait október végén vagy kora tavasszal érdemes egy centi mélyen elvetni egymástól 25-30 centi távolságra. A meleg, fényes helyen növekvő érett leveleket virágzáskor javasolt begyűjteni. A kakukkfű is igen jól tűri a szárazságot, a túllocsolástól azonban óvakodni kell. Ennek tekintetében akár sziklakertbe is ültethető vagy cserépben teraszra kitehető.

A kakukkfű kifejezetten alkalmas a ló allergiájának, megfázásának vagy egyéb légzőszervi panaszának csillapítására, közismert nyákoldó, köptető tulajdonságáról.

 

Apró, törékeny virág, megannyi jótékony hatással!

A kamilla a legtöbb háztartásban előfordul, igen erős gyulladáscsökkentő hatású, mindamellett, hogy jót tesz az emésztőrendszernek és idegnyugtató. Forrázata külsőleg és belsőleg egyaránt használható.

A kamilla gyakorlatilag minden kerti talajon kiválóan terem. Ámbár nem igényel sok locsolást, de a fényt szereti – cserébe viszont évről-évre megajándékoz hatóanyagokban gazdag, meseszép virágaival.

Akár cserépbe is ültethető, magjait igen vékony – pár milliméter vastagságú – földtakaróval lefedve. A virágokat érdemes a reggeli órákban rövid szárral együtt letépni. Hogy megőrizd természetes szaporodási lehetőségét, ne szedj le minden virágfejet. Ha leszedted mindet, az sem baj, a kiszárított növényt apróra morzsolva, sűrű, apró lyukú szitán átrázva kinyerhetőek a magok, amelyeket aztán újra felhasználhatsz vetéskor.

Szeretnél még jobban elmélyedni a gyógynövények világában? Csatlakozz
októberben induló gyógynövény játékunkhoz és tudj meg mindent a természet patikájáról!

2018.10.05. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Fotók forrása: canva.com
Frissítve: 2022.08.25.

Hozzászólások