A gyógynövények gyűjtésének aranyszabályai

Immunrendszer erősítés, patarepedezés, légúti panaszok? Szeretnéd lecsökkenteni a kólika kockázatát, esetleg szeretnéd, hogy lovad ápolt, szép, csillogó bundában pompázzon? A gyógynövények számtalan más probléma mellett ezekre is megoldást nyújthatnak! A következő sorokban a gyógynövények begyűjtésének és tárolásának legfontosabb tudnivalóit ismertetjük.

A növények begyűjtésének ideje fajtánként változó, de általánosságban elmondható, hogy a virágokat virágzás idején, a terméseket teljes érés alatt, a gyökereket kora ősszel vagy tavasszal, míg a leveleket virágzást megelőzően vagy alatt gyűjtjük be. Gyűjtés előtt mindenek előtt meg kell határozni, hogy pontosan mire is szeretnéd felhasználni a gyógynövényeket. Ezt követően érdemes alaposan utánajárni a növények hatóanyagainak és egyéb tulajdonságainak, amelyen keresztül megbizonyosodhatsz gyűjtésének idejéről is.

A leghatékonyabb megoldás otthoni ültetvényt készíteni. Ezáltal folyamatos kontroll alatt tarthatod a begyűjtést – a lassabban fejlődő növények esetén lehetőséged van néhány napot csúsztatni az idejét. Nem utolsó sorban elkerülheted a tapasztalatlanságból származó hibákat, mint például két növényi faj összetévesztését. A legtöbb növénynek kidomborodik a jellegzetessége, amely alapján megkülönböztetheted őket, de tipikus ellenpélda a kamilla és a pipitér virágának hasonlósága.

 

Ha úgy döntöttél, otthon adsz helyet ezeknek a jótékony hatású növényeknek, akkor előtte feltétlenül járj utána, hogy milyen körülmények között érzi jól magát, hogy meg tudd teremteni a szükséges feltételeket. Hiszen hiába minden erőfeszítésed, ha a sok fényt igénylő növény bekerül a lakás legsötétebb zugába.

Otthoni ültetvény feltételei nem minden esetben teremthetőek meg. Ekkor sincs veszve semmi, ugyanis a hazánkban fellelhető gyógynövényfajok száma igen magas. Nem kell messzire kalandoznunk, hogy kamillát, máriatövist vagy lándzsás útifüvet találjunk.

Gyűjtéshez kézenfekvőnek tűnhet a műanyagzacskók használata, mégsem érdemes emellett dönteni, ugyanis ebben könnyen bepállik a növény. Vigyél magaddal textiltáskát vagy papírzacskót, így megkímélheted magadat az otthoni csalódottságtól.

 

Gyógynövények lelőhelye

A gyógynövények a nyílt terepeket szeretik, az erdőszéleket, szántóföldek vonalait. Nem elég azonban fellelni az adott fajt, emellett 100%-ban biztosnak kell lenni benne, hogy a növényt nem érte permetszer vagy egyéb kártékony külső hatás. Érdemes a várostól minél távolabb, tiszta, nyugodt környezetben megkezdeni a gyűjtést.

Fontos a növény fejlődési szakaszait figyelembe venni, helytelen időben történő leszedése esetén csökkentett hatóanyaggal fog rendelkezni.

Érdemes minél többet gyűjteni, de nem többet annál, mint amennyit a következő szedésig fel tudnál használni, illetve annál, mint amennyit aznap fel tudsz dolgozni. A gyógynövények ugyanis szedést követően azonnali felhasználást igényelnek.

Végezetül nem szabad megfeledkezni a jövőről sem: ha az összes növényt leszakítod, azzal előfordulhat, hogy megakadályozod a növény szaporodását. Ezzel pedig akár egy gazdag gyógynövénylelőhelyet is meg lehet semmisíteni.

 

A gyógynövények szárításának, tárolásának igényei

A növényeket nem szükséges megmosni, szárítása textilen, papíron vagy kartondobozon is történhet. Ügyelj rá, hogy ne érintkezzen fémmel és legyenek kellően szétterítve, ugyanis a szárítás egyik feltétele, hogy jól szellőzzön a növény, ellenben könnyen bepenészedik. A szárítás alatt lévő növényeket nem szabad, hogy közvetlen napfény érje, ugyanakkor érdemes fűthető, zárt helyiségbe rakni, hogy garantálható legyen a teljes szárazság.

A növények szárítási ideje akár 2-3 hétig is eltarthat, ezalatt az idő alatt javasolt néha megforgatni őket. A kész gyógynövényt ezt követően le lehet morzsolni, majd textilben, kartonban vagy erre a célra szolgáló üvegben sötét, hűvös helyen hosszú ideig eltárolható.

Szeretnél még jobban elmélyedni a gyógynövények világában? Csatlakozz
októberben induló gyógynövény játékunkhoz és tudj meg mindent a természet patikájáról!

2018.09.30., Frisch Andrea, Lovasok.hu szerkesztősége
Frissítve: 2019.04.18.
Fotó: canva.com
Frissítve: 2022.08.25.

Hozzászólások