Félrenyelés, megfázás? Lehet, hogy allergia!

A lovak allergiája jellemzően éppen azokban a hónapokban produkálja a legintenzívebb tüneteket, amikor a lovas egyébként kora reggeltől késő estig élvezhetné a jó idő nyújtotta korlátlan lehetőségeket. Az allergia éppúgy megkeseríti a ló mindennapjait, akárcsak az emberekét, de szerencsére erre is van megoldás.

Milyen tünetekkel jár a ló allergiája?

Az allergénre adott reakció a lovak esetében is épp olyan változatosan tud jelentkezni, ahogy nálunk embereknél. Jellemzően könnyezéssel, orrfolyással, köhögéssel, de akár különböző kiütésekkel is járhat. Az allergiás lónak a közérzete is megváltozik, így például alacsonyabb teljesítményt, levertséget tapasztalhatunk. Mindez természetesen attól is függ, hogy pontosan mi váltotta ki a kellemetlen panaszokat.

A lovak allergiáját a különböző növények polleneitől kezdve, a poron át, egészen a penészfélékig bármi kiválthatja. A legoptimálisabb megoldás állatorvosi diagnózis felállítása, amelyen keresztül konkrétan megállapítható a bűnös allergén.

Sosincs elég korán megkezdeni az allergén felkutatását!

Érdemes végiggondolni, hogy történt-e bármilyen jellegű változás a ló környezetében. Például megváltozott-e a takarmány, de fontos információ lehet légúti panaszok esetében a tünetek jelentkezésének konkrét időpontja. A körülöttünk lévő növények ugyanis minden évben olykor kisebb csúszásokkal, de közel ugyanazon időszakokban telítik meg pollenjeikkel a levegőt.

Ha a lovad a téli hónapok eleje vagy vége fele kezd el köhögni, okozhatják pollenek a panaszokat. A növények szinte egész évben, február közepétől egészen október végéig öntik magukból a pollent

Éppen ezért sok lónál nem is fedezik fel időben a problémát, gyakran egyszerű megfázásnak gondolják a köhögéseket, ez fokozottan igaz azokra a pacikra, akiket nem annyira visel meg. Legalábbis az elején, hiszen a tünetek évről-évre egyre intenzívebben jelentkeznek, az orrfolyás egyre erőteljesebb, fehér színűvé változik.

Okos praktikák allergiás lovaknak

Az allergiás panaszokat leghatékonyabban a ló tartástechnikájának fejlesztésével lehet beavatkozás nélkül elfojtani. Egy nagyméretű, gyógynövényekben gazdag, zöldellő legelő, ahova nem jut fel az istállót óhatatlanul ellepő por, a legmegfelelőbb számukra. A változatos növényzetből a ló kiválogatja magának azokat, amelyek enyhülést jelentenek számára. Ezen felül pedig a mozgásigényét kielégítő szabad terület lehetővé teszi, hogy a légutakban felhalmozódott váladék könnyedén felszakadjon és távozzon.

A legelőn történő ridegtartás szerencsére egyre népszerűbb tartási mód, azonban sokaknak nincs meg rá a lehetőségük, hogy ezt a formát válasszák. Ebben az esetben a legtöbb, amit tehetünk, ha a ló környezetét a lehető legtisztábban tartjuk. A takarmány beáztatása, a gyakori istállótakarítás mind-mind segítenek az allergia elleni harcban.

Kiváló segítséget jelent, ha legelő híján a kezeléshez szükséges gyógynövényeket Te magad válogatod össze vagy ha tökéletes keveréket szeretnél, akár kifejezetten erre a célra összeállított termékeket Lovaspiacterünkön is találhatsz.

A rovarcsípés reakciói ellen számtalan módon védekezhetsz. Erre kiváló megoldás az istállóban is használható légymaszk vagy a ló teljes testét borító légytakaró, ami a ló testével való közvetlen érintkezésben akadályozza meg a rovarokat. Nem szabad megfeledkezni róla, hogy bár a rovarokat távol tartja, de a ló természetes tisztálkodási lehetőségét teljesen meggátolja. Hogy elkerüld az ezekből adódó további kellemetlenségeket, ügyelj rá, hogy minél többször vedd le és tisztogasd át alatta a testét!

Allergia terén biztosra természetesen kizárólag orvosi vizsgálatokkal mehetsz, amely légúti tünetek esetén endoszkópos vizsgálattal kezdődik, majd mintavételezés után laboratóriumi úton határozzák meg az allergént.

Jó hír, hogy ahogy az emberek számára is létezik terápia, úgy már a lovak immunrendszerét is fel tudják vértezni a megállapított allergénnel szemben. Bár a technika még gyerekcipőben jár, hozzávetőlegesen négyből egy ló a kezelést követően hosszútávra fellélegezhet.

Inhalátor lovaknak

Inhalálás segítségével az allergiás kehesség tünetei nagy mértékben enyhíthetőek, de akár teljesen meg is szüntethetőek. Az inhalátoroknak több típusa is létezik, egészen pontosan két fő irányt különböztetünk meg egymástól. Az egyik a kompresszoros változat, a másik a ultrahangos.

Az ultrahangos inhalátorok hátránya a kompresszoros inhalátorokkal szemben, hogy nem képes minden gyógyszer, illetve kiegészítő készítmény inhalálására, míg a kompresszoros inhalátorok igen. A kompresszoros inhalátorok hátránya, hogy télen az apró szemcsék miatt kizárólag istállóban, illetőleg fagypont feletti helyen használhatók, ellenben a inhaláló szer megdermed a porlasztás során. Ez utóbbi hátrány azonban könnyen kiküszöbölhető, illetve az allergiás kehesség szezonja nem a téli hónapokat érinti, így akár nem is feltétlenül fut bele a lótartó a problémába.

A ló nagyon könnyen hozzászoktatható az inhaláláshoz, azonban természetesen szükséges némi alapkiképzéssel rendelkeznie. Fontos, hogy a ló kiköthető legyen, illetőleg tudjon egyhelyben állni. Ha ez rendben van, akkor érdemes az inhalátort először csupán megmutatni a lónak, majd ha már megbarátkozott az eszközzel, utána bekapcsolni. A kompresszoros inhalátoroknak van egy jellegzetes hangja, de ez nem hangos, könnyedén megszokják a lovak.

2018.06.27. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Fotó: canva.com
Frissítve: 2022.08.26.

Hozzászólások