Legyen közös élmény a lófürdetés!

A hűvösebb hónapokban a vízáztatta talajban oly szívesen meghempergő ló eszünkbe juttatja a nyarat, amikor is aggodalom nélkül lehet lovat fürdetni. A fürdés a lovad egyik kedvenc nyári időtöltésévé válhat, ehhez azonban elengedhetetlen néhány dolgot mindig szem előtt tartani. Ezúttal a lófürdetés legfontosabb, íratlan szabályait gyűjtöttük össze számodra!

A lófürdetéssel nem kizárólag a csutakolásra szánt időt csökkentheted akár a felére, hanem a rovarok számát is, illetve felfrissítheted őt az edzés előtt, hiszen elkerülheted, hogy a lovad túlhevült állapotba kerüljön, esetleg hőgutát kapjon.

Mielőtt megnyitnád a csapot, bizonyosodj meg róla, hogy az időjárás valóban kedvező a lófürdetéshez. A fürdéshez elengedhetetlen a legalább 25 °C-os hőmérséklet és a szélcsend. Ezen felül javasolt úgy időzítened, hogy a ló még az előtt megszáradjon, mielőtt a Nap alábukna a horizonton, hiszen ezt követően sokszor igen gyors hőmérsékletcsökkenést lehet tapasztalni.

Soha ne állj neki a lófürdetésnek, ha a ló mozgás utáni felhevült állapotban van. Várd meg míg a lélegzete teljesen visszaáll normális állapotába és maradéktalanul megszárad. Ha ez megtörtént, akkor nem túl hideg, 20 fok körüli csapvízben már meg lehet kezdeni a locsolást.

Fontos, hogy lentről felfelé haladj! Mint ahogy mi emberek is szépen lassan merészkedünk bele nyáron a felfrissülést nyújtó hűvös tóba vagy medencébe, úgy a ló sem szereti és veszélyes is lehet a hirtelen hideg zuhany. Kezdd a patáknál és lassan egyenletesen haladj felfelé, előbb a szügyét, a nyakát, később a hátát, legvégül pedig a horpaszát és a farát mosd át.

Ne kísérletezz különféle samponokkal, válaszd inkább a tiszta vizet vagy a kifejezetten lovak számára előállított készítményeket, a természetes alapanyagokból kevert samponokat. Mindenesetre érdemes előbb a ló egy kisebb testfelületén kipróbálni a szert, hogy megbizonyosodhass róla, hogy nem érzékeny rá a bőre. Csak akkor használhatod, ha nem vált ki allergiás reakciót, viszont a samponokkal sem szabad túlzásba esni. A napi szintű samponhasználat a ló bőrének nem tesz jót, kiszáradást vagy egyéb bőrbetegséget vonhat maga után.

A ló füleit, szemét, orrát mindig óvatosan, finoman, inkább erre a célra szolgáló, puha, tiszta szivaccsal törölgesd át.

A ló fürdetése erőszakmentesen

A fürdés a lovad egyik kedvenc programja lehet, de csak akkor, ha hagyod, hogy megtalálja benne az örömét. A ló bármilyen formában történő fürdésre való kényszerítése ugyanolyan kudarcot eredményez, mint bármilyen más erőszakos cselekedet. Az ellenkezőjét válthatja ki a várt reakciónak.

Sok ló fél a víztől, amely több okra is visszavezethető. Pocsolyánál általában az dominál, hogy óvatosak, hiszen nem tudják milyen mélységű a vízterület, tavaknál nem ismerik milyen más élőlények bújhatnak még meg a víz takarásában. A fürdetésnél pedig a slagból előtörő hirtelen víz, a sok inger, esetleg egy múltbeli rossz élmény könnyedén menekülésre késztetheti, illetve lehet nem érti, hogy pontosan mi is fog vele történni.

Ne kényszerítsd rá a lovat a fürdésre! Ha fél tőle, szépen, apró lépésekben hozzá lehet szoktatni az ápolás ezen formájához. Ne kösd ki, inkább kérj meg valakit, hogy fogja vezetőszáron, szagoltasd meg vele a csövet, majd szépen alacsony nyomáson kezdd el először csupán a paták locsolását. Ha jól reagál, dicsérd meg, bátorítsd, mutasd meg neki, hogy ez jót tesz neki.

Ugyanakkor nem szabad ráhagyni, fontos, hogy ha először nem is sikerül teljes testében átmosni a lovat, az utolsó élmény mindig pozitív legyen. Ha már a lábánál sikerült elérni, hogy mocorgás nélkül áll, hagyd egy kicsit, míg a stressz után élvezni kezdi a jóleső hűvös érzést, dicsérd meg, majd inkább halaszd el a folytatást egy következő alkalomra. Apró, türelmes léptekkel még a legerősebb víziszonyt is le lehet győzni.

2018.07.02. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Frissítve: 2022.09.06.
Fotó: Canva

Hozzászólások