Hamza Viktória a szabadidomító 3. rész

Hamza Viktóriával folytatott interjúsorozatunk előző részeiben szó volt motivációról, a lóval való sikeres fejlődés elengedhetetlen lépéseiről és arról is, hogy lehet, hogy Viktória patásai minden helyszínen úgy viselkednek, mintha csak otthon, nyugodt körülmények között lennének. Sorozatunk harmadik részében megtudhatod, milyen formában tart Viktória oktatásokat és a távolabbi céljait is megismerheted.

Lovasok.hu rendezvény – Tattersall 2018.03.31.

„Ha valaki egy problémás lovat hoz, már tudom, hogy hogyan kell hozzáállni. Idő kellett hozzá, de sikerült elérnem, hogy ilyen helyzetben ne az legyen, hogy elvesztem az önbizalmam és fejben összezavarodok, mert ez egy másik ló és ehhez nem értek. Ő is egy ló és ugyanúgy kell hozzáállni mint a saját lovamhoz.”

Viktória folyamatosan a műsor fejlesztésén dolgozik, célja, hogy csapatát további 2 lóval és legalább egy kutyával kiegészítse és a határon túli szerepléseinek számát is meg szeretné növelni. Viktória arról is beszámolt a Lovasok.hu-nak, hogy tervei között szerepel egy komáromi székhelyű lovas iskola alapítása is, ahol a célnak megfelelő környezetben tudja folytatni képzéseit.

„Szeretnék nagyobb nyugati rendezvényekre is eljutni, hogy ott is megismerjenek, illetve persze, hogy én is megízlelhessem, hogy milyen egy nagy, több ezres német vagy francia közönség előtt szerepelni.

Hosszútávon pedig szeretnék itthon egy iskolát alapítani, ahova az emberek lovaikkal együtt jöhetnek tanulni. Esetleg összeolvasztani a kettőt és egy olyan műsort állítanék össze, amelyet helyben tarthatok és félig oktatás lenne félig pedig egy műsor.

Szeretném, ha az emberek nem csupán a konkrét tudást kapnák meg, hanem megízlelhetnék azt, hogy milyen a lovakkal úgy együtt élni, hogy társként tekintetnek gazdájukra. Képzéseimen szeretném megtanítani az embereket a ló fejével gondolkodni, tehát egy átfogó gondolkodásmódot szeretnék átadni, amely nem kizárólak a lóról, hanem a ló körülötti világról is szólna.”

Bízunk benne és szívből kívánjunk, hogy sikerüljön megvalósítani elhatározásait! Viktóriának egyébként már sikerült néhányszor eljutnia és szerepelnie Magyarország határain kívül is, többek között Erdélyt is megjárta lovaival és kutyáival, amelynek eredményességéről részletesen is beszámolt.

„Egy éve van meg a jogosítványom szerelvényre. 16 óra út, 720 kilométer négy lóval plusz két kutyával, illetve a segédemmel. Máig büszkeséggel tölt el, hogy ezt az utat egyedül, térkép nélkül, egy idegen országban, még idegenebb vezetési kultúrával fűszerezve úgy végig sikerült csinálnom, hogy közben senki nem fogta a kezemet.

Nekem kellett minden egyes szituációt megoldanom és összességében ez borzasztóan sokat adott az önbizalmamnak. Egyszerre sikerült helytállnom sofőrként, a lovak ápolójaként – még hogyha segítség is volt – , mint előadóként és mint a kutyáim és lovaim barátjaként, társaként.”

Ez valóban elismerésre méltó, hiszen gondoljunk csak bele, sokszor mennyi stresszel és izgalommal jár még egy néhány tíz kilométeres út megtétele is, ha hátul fel van kapcsolva a lószállító. Még ha a lovak türelmesen és stabilan is viselik az út fáradalmait, bizony a KRESZ jogosan bevezetett sebességkorlátainak köszönhető monoton út és az, hogy ebben a helyzetben a közlekedésben résztvevő más gépjárművekkel szembeni magatartásunkat még szigorúbbra kell venni, alaposan meg tudja viseli a lószállító sofőrjét.

Bár Viktória nagy külföldi célokat tűzött ki maga elé, azért itthon is bőven alkalmunk lesz megcsodálni előadásait.

„A 2018-as évre fő célom, hogy több emberi kapcsolatot építsek ki lovas közegben. Szeretném megmutatni az embereknek, hogy nem csak a lovakkal, hanem velük szemben is együttműködő vagyok. Meg szeretném mutatni, hogy tudásomat türelmesen és érthetően tudom átadni számukra és hogy ezen keresztül nekik és a lovaiknak is segíteni tudok.”

Viktória, mint előadó rendszeresen részt vesz a Nemzeti Vágta előfutamain, sorra járja az ország különböző nagyobb versenyeit és rendezvényeit. Ezen felül pedig nyílt napokat is tart, ahol a lovasok betekintést kaphatnak abba az irányba, amelyet képvisel.

„Szeretnék minél több nyílt napot tartani különböző lovardákban is, ahol megismertethetem az emberekkel a ló kommunikációjának, illetve viselkedéskultúrájának alapjait.”

Érdemes tehát ezért is nyomon követni folyamatosan frissülő, bővülő programajánlónkat, amelyben a legígéretesebb lovas eseményeket, versenyeket gyűjtöttük össze a lovasok.hu Olvasói részére!

 

2018.06.23. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Fotó: Haga Zsuzsanna
Frissítve: 2022.08.08.

Hozzászólások