Fedezd fel a lóval való ősi kapcsolatod!

„A lóval való ősi kapcsolatunk felfedezése – egészség és jólét egy életen át a modern időkben” címmel 2018. Augusztus 5-9. között harmadik alkalommal került sor Dr Tomas Teskey (USA, AZ) állatorvos elméleti és gyakorlati kurzusára Magyarországon.

A helyszín ezúttal Kassai Lajos felajánlása révén a varázslatos Kassai Völgy volt, mely atmoszférájával különleges hátteret teremtett az elhangzottakhoz.

Dr Teskey előadásaival elsősorban a lótulajdonosokat szólítja meg, ezzel kiemelve annak fontosságát, hogy a lóegészségügyet kiszolgáló rendszerben minél tájékozottabb döntéseket tudjanak hozni lovaik egészségével kapcsolatban. A témában egyedülálló szakmai tapasztalatait, a kutatási eredményeket ezért közérthető nyelven, élvezetes előadások keretein belül adja át az érdeklődőknek.

A képekkel gazdagon illusztrált előadások során a résztvevők könnyűszerrel tesznek szert az egészséges és az egészségtelen formák (pl. pata, fogak) közötti különbségtétel képességére, azok kialakulásának háttere, élettani hatása, a gyógyítás lehetőségei azután bőséges szakmai magyarázat során kerülnek megértésre. Az előadások és gyakorlati bemutatók során az első kézből, saját tapasztalat által szerzett információk révén számos, napjainkban a lótartás körül bizonytalanságot okozó kérdésre kaphat választ a résztvevő, u.m. tartási körülmények, takarmányozás, pata-, valamint fogápolás milyenségének hatása a ló szervezetére és ez által a teljesítményére. Érdekes konklúzió, hogy az ezeken a területeken végrehajtott minimális változtatások milyen nagymértékben befolyásolják a lovak teljesítményét pozitív irányban.

Az egészséges körülmények között tartott (legelő, társak), táplált (legelő, fűszéna, egyedi igény szerinti ásványi anyag és nyomelem pótlás) és mechanikai korlátoktól mentesen tartott lovak teljesítménye, terhelhetősége jelentősen megnő – ahogy ezt többek között dr Teskey saját lovainál első kézből megfigyelte.

A dr Teskey által tartott kurzusok különösen értékes eleme a pataboncolás. Kívülről befelé haladva fokozatosan tárulnak fel a ló lábvégének részei, míg végül teljes mélységében megismerhetőek a legapróbb részletek, azok működése, egymással és a ló teljes szervezetével való kölcsönhatásuk, az egészséges és az egészségtelen életkörülmények hatása, azok fizikai megjelenése a csontokon, szövetekben és inakon.

A minden részletre kiterjedő szakmai magyarázat a vizuális élménnyel kiegészítve olyan értékes tudás megszerzésére nyújt lehetőséget, mely saját élményen alapul és nem befolyásolják környezeti hatások és vélemények.

A kurzuson elhangzottakat  Mészáros Zoltán (Z-Clinic) elméleti és gyakorlati előadása egészítette ki a fiziológiás pataszabályzás hazai adaptációjának tapasztalataival.

Az elméleti ismeretek gyakorlatba történő átültetése (fogászati kezelések, pataszabályzási technikák ismertetése, a fogazat és a paták állapota közötti összefüggések feltárása) tovább mélyíti a megszerzett tudást.

A dr Teskey által átnyújtott ismeretanyag bőséges forrása azoknak az információknak, melyeket a lótulajdonosok éppúgy biztonsággal fel tudnak használni a lovak körüli mindennapokban azok javára, ahogy a kurzust látogató állatorvosok is elsősorban a lovak egészségét szem előtt tartó javallataikban.

A kurzus és a gyakorlati napok során a szaktolmácsolást dr Szilágyi Máté (AcuVet) biztosította.

Frissítve: 2022.08.16.

Hozzászólások