Nyírni vagy nem nyírni? – II. rész

Cikksorozatunk első felében a ló szőrzetének alapvető funkcióiról, illetve a lónyírás szükségességének kérdéseiről beszéltünk. A folytatásban bemutatjuk az alapvető lónyírási fazonokat, illetve a forma kialakításához adunk tippeket.

A ló teljes testszőrzetének eltávolítása csak nagyon kivételes esetekben történik meg, még a legintenzívebben használt versenylovaknál is meg szokták hagyni a nyereghelyen a szőrt. Ennek oka, hogy a szőr természetes ütéscsillapító funkciót is betölt.

A nyereghelyen és lábakon meghagyott szőr jó megoldást kínál a mindennapi munkát végző versenylovak számára. A lábakon növekvő szőrzet kivételes szerepet tölt be. A bokaszőr például véd a hideg és a nedvesség ellen – a hosszú szőrszálak gyakorlatilag elvezetik a vizet ezzel tökéletesen megóvva a lábvégeket, patákat.

A martól a farvégig és a lábakon meghagyott szőr megfelelő választás lehet közepes munkában lévő lovak számára, akiket napközben szabadjára engednek a karámban, amennyiben az időjárás engedi.

Hogyha nem közvetlenül a mar vonaláig hagyod meg a szőrt, hanem hagyod végigfutni a sörény vonalán is, akkor még komfortosabbá teheted a ló szabadban töltött idejét

A hasi részen, a szügyön illetve a nyak elülső részén történő szőreltávolítás ideális választás lehet azon lovasok számára, akik mérsékelt munkát végeznek lovaikkal. Az izzadás így jelentősen csökkenthető, de annyi szőr marad, hogy a lovat nagyrészt melegen tartsa.

Fiatal, könnyű munkára fogott lovak számára jó megoldás lehet a kizárólag a hasi részéről, a nyak területéről, illetve a szügyéről eltávolítani a szőrt.

Nagyon könnyű munkára fogott lovak esetében, ha mégis tenni akarunk valamit az alkalmankénti erős izzadás ellen, elegendő a nyak, illetve a szügy szőrzetének lenyírása.

A fejen lévő szőrzetet nagyon óvatosan, türelemmel szabad csak visszanyírni, ügyelve rá, hogy kizárólag a külső szőrzetek legyenek visszavágva. Veszélyes levágni a ló bajuszát, ami segítségül szolgál a tárgyak távolságának felmérésében – ha levágod könnyen megütheti magát az állat.

A sörény – ellentétben a ló bundájával – igen lassan nő. Növekedési ideje akár több évig is elhúzódhat, így annak levágása alapos átgondolást igényel. A sörény a ló egyik alapvető fegyvere a rovarokkal szemben. A téli hónapok előtt, amikor a vérszívók száma minimálisra csökkent hajlamosak vagyunk megfeledkezni róluk.

Mindig lónyírásra készült eszközt használj

Egy-két helyen sajnos szinte elengedhetetlen, hogy ollót ragadjon az ember, azonban ahol csak lehet a lónyíró géppel szabadulj meg a szőrtől! Nem minden ló tűri fesztelenül a nyírást, főleg, hogy akár igen hosszú időre nyúlhat a fodrászat. Már csak ezért sem mindegy, hogy milyen nyíróval vágsz bele – a silányabb minőségű, gyengébb, nem erre a célra készült eszközök hamar megadják magukat. Annál pedig nincs is dühítőbb, amikor a technika akkor adja meg magát, amikor még csak félkész állapotban tartasz.

Ha a ló és lovas is tapasztalatlan nyírás tekintetében, érdemes szakember segítségét kérni vagy olyasvalakit, aki kellő hozzáértéssel rendelkezik mind a lóval való bánásmód, mind a nyíró használata terén.

Soha ne alapozz szemmértékre!

Ki ne kísérelte volna már otthon saját magának vagy valamelyik barátjának levágni a haját? A legtöbb ilyen próbálkozás sűrű után-igazítást kíván, aminek az eredménye, hogy a kívántnál jóval több haj kerül eltávolításra. Lónyírásnál sincs ez másképp! Az ember azt hinné, hogy már tökéletes, erre átmegy a ló másik oldalra és egy teljesen más formát lát maga előtt. Hogy ez Veled semmiképpen ne fordulhasson elő, mindenképpen javasolt jelölőkrétát használni a nyíráshoz.

A megfelelő ívek felrajzolásával elkerülheted a pontatlanságokat és megkímélheted a lovat attól, hogy a kelleténél több szőrtől kelljen megválnia.

2018.09.01. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Frissítve: 2022.09.06.
Fotó: Canva