Amit a hőártalmakról feltétlenül tudnod kell

Nyáron kinyílik a világ a lovasok előtt, hiszen a feltételek ilyenkor a legtökéletesebbek a hosszú programok szervezéséhez, közös élmények gyűjtéséhez. Ám ilyenkor a különböző hőártalmaktól kell tartani, ami válogatás nélkül lovast és lovat egyaránt fenyeget. Kellő felkészültséggel, elővigyázatossággal azonban elkerülhetőek a rosszullétek és a hőártalom okozta komoly szövődmények….

Védekezz a Nap erős sugarai ellen!

Nincs pontos adat, hogy mennyi napon töltött idő váltja ki a hőguta első tüneteit. Van akinek a szervezete jobban fel van vértezve a hőhatásokkal szemben, míg mások már negyedóra után fejfájásra panaszkodnak. Nagyobb veszélyben vannak például a cukorbetegek, a túlsúllyal vagy érrendszeri problémákkal küszködők. Fokozott figyelmet kell fordítani az idősekre és a gyermekekre is.

A gyermekek nem feltétlenül ismerik fel a hőguta első jeleit és előfordul, hogy sokáig nem is jelzik rosszullétüket. Ezért lovastábor előtt érdemes megismertetni őket a különböző hőártalmakkal.

Az emberi szervezet a melegre természetes hőleadással válaszol, elsősorban izzadás formájában. Hősokk akkor alakul ki, ha a fej hőmérséklete meghaladja a test hőmérsékletét. Fontos felismerni és mielőbb elkezdeni a hűtést, ugyanis a hőguta két fázisban megy végbe.

A hőguta jelei között szerepel a fejfájás, a szédülés, a gyengeség. Émelygés és hányinger jelentkezik, illetve félreismerhetetlen tünete a verejtékezés megszűnése.

Ha a kezdeti szakaszban vesszük észre a jeleket, akkor is javasolt értesíteni az orvost és amíg kiérkezik, megkezdeni a hűtést. Természetesen mielőbb árnyékba kell fektetni a beteget. Segítséget nyújthat az apró kortyokban történő folyadékpótlás (elsősorban vízzel!), a tarkó hideg vizes borogatása és a bőr masszírozása is, ami a vérkeringést serkenti.

A hőguta a lovakat sem kíméli!

Tévhit, hogy a lovat csak munka közben érheti hőártalom. Éppen ezért kiemelkedően fontos a megfelelő árnyékos vagy beállóhely biztosítása számára, ahova bármikor behúzódhat a Nap erős sugarai elől. Karámban tartott lovaknál különösen fontos, hogy ha a természetes növényzet nem garantálja az árnyékot, akkor legyen valamilyen stabil, biztonságos építmény a területen, ahova beállhat.

Nagyobb odafigyelésre van szükség a nagytestű, izmos lovak esetében, illetve az idős, tüdőbeteg lovaknál. Fontos tudni, hogy a keveset mozgatott lovak szervezete ilyen tekintetben sincs kellőképpen felkészülve a hosszabb túrákra, így fokozatosan, minden nap időt kell fordítani a mozgatásra.

Hogy ismerheted fel a hőgutát a lovaknál?

Szapora szívverés és levegővétel, akár lihegés, emelkedett testhő, a verejtékezés hirtelen megszűnése. Levertség, egyensúly és mozgáskoordinációs zavarok, az ivóvíz megtagadása. Ezek a jelek mind-mind arra utalnak, hogy a lovad lehet, hogy hőgutát kapott.

Épp úgy, ahogy az embereknél, a lovaknál is azonnal kagylót kell ragadni és értesíteni kell az orvost, majd meg kell kezdeni a test visszahűtését. Árnyékba vezetést követően locsolással, borogatással kell fellépni a hőártalom ellen, illetve meg kell próbálni megitatni a beteg állatot.

Nem elég addig hűteni, amíg már tapintásra a bőrét hűvösnek érezzük, a testhőt legalább 38,6 fok alá kell csökkenteni. Gyógyszerekkel pedig szigorúan tilos hozzáértés hiányában kísérletezni.

Nem szabad megfeledkezni róla, hogy hőguta esetén minden perc számít, ugyanis a fej felmelegedése következtében akár maradandó agykárosodás is érheti a beteget.

Nem csak hőguta létezik!

Hőpangás jelentkezhet ló és lovas esetében is, ha a hő elleni természetes védőmechanizmus valamilyen módon akadályozva van. Lovas estében ez általában a túlöltözés, lónál a rosszul szellőző, silány minőségű védőfelszerelések, nyeregalátétek okozhatják elsősorban a problémát.

Kerülni kell a meleg, párás időben való lovaglást, ami növeli a hőpangás kialakulásának kockázatát. Ha hőpangásra gyanakszunk, hasonló módon a hőgutánál, mielőbb hűvös helyre kell vinni a beteget és minél előbb el kell távolítani a hőleadást gátló felszereléseket.

Hőgutához hasonló tünetekkel jelentkezik a hőkimerülés, ami akár több napig tartó helytelen életmód után jelentkezik. Izzadásnál közismert, hogy nem csak vizet, de sót és ásványi anyagokat is veszít a szervezet, amelyeket mielőbb pótolni kell. Ennek hiányában, nagyfokú fizikai terhelés esetén alakulhat ki a szédüléssel, izomgörcsökkel és rángásokkal járó hőkimerülés.

A legjobb, amit tehetsz, hogy megelőzöd a bajt és a nyári nagy melegben odafigyelsz a megfelelő mennyiségű folyadék-, só- és ásványi anyag pótlásra. Lovak számára legelős tartás esetén is legyen elérhető helyen nyalósó, árnyékos hely, beálló és tiszta víz. Javasolt elkerülni a déli órákban történő lovaglást, terepre is legalább egy kis palack vízzel útnak indulni és nem elhanyagolni a kobak viseletét, amely nem csak a balesetektől, de a Nap erős sugaraitól is megvédi a fejedet.

2018.07.20. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Fotók: canva.com
Frissítve: 2022.08.26.

Hozzászólások