Sántaság és fájdalom kezelése gyógynövényekkel

A sántaságnak számtalan oka lehet, ebből kifolyólag a gyógykezelés időtartama és módja is különböző. Mégis, valamennyi esetben fellelhetők azonos vonások a gyógynövényekkel elérni kívánt célokban: például a fájdalomcsillapítás és a gyulladáscsökkentés mindenféle fajta sántaságot okozó elváltozás esetében nagy hangsúlyt kap, ahogyan a szöveteket helyreállító folyamatok támogatása is.

Sántaság kezelésekor az alábbiak elérésére törekszünk a fitoterápiás beavatkozásokkal:

  • a gyulladás csökkentése;
  • az állat fájdalmainak enyhítése és csillapítása;
  • a helyreállító folyamatok gyorsítása és hatékonyabbá tétele;
  • a szervezet öngyógyító folyamatainak támogatása;
  • nyugtató hatású gyógynövényekkel az átélt sokk hatásának csökkentése, valamint a bokszpihenő idejének könnyebbé tétele – ha szükséges.

Érdemes nagyjából megérteni, hogy mi is a gyulladás, mi a célja és milyen haszna van. A gyulladás a szervezet különféle okok miatt kialakult szövetkárosodásokra adott válaszreakciója. Ez egy ősi, genetikailag pontosan meghatározott sorrendben zajló védőmechanizmus.

A gyulladással az a szervezet célja, hogy a szövetkárosodások okait és következményeit felszámolja.

Kiváltó ok lehet például kórokozók jelenléte, hőhatás, vegyi hatás vagy valamilyen mechanikai hatás (pl. izmok, inak, ízületek, csontok mikrosérülése, húzódása, szakadása, zúzódása vagy törése).

A gyulladt testrészen a megfigyelhető tünetek a duzzanat, a melegedés, a bőrpirosodás, a fájdalom és a funkciókiesés.

Ami nem mindig szembeötlő, az a hőemelkedés vagy láz, a fehérvérsejtek számának emelkedése és az ellenanyag termelés intenzívebbé válása, vagyis az általános tünetek. Krónikus, régóta fennálló gyulladásoknál sokszor nem annyira szembeötlő ez a jelenség, mint egy versenyen szerzett, hirtelen fellépő sérülésnél.

Az állat viselkedését befolyásolhatja egy-egy gyulladás és az emiatt fellépő fájdalom: a ló agresszív vagy riadt, levert lehet, netán még sokkos állapotba is kerülhet. Sokat segít, ha a ló általunk helytelennek tartott viselkedése esetén ellenőrizzük a fájdalomjelek (link infografika) meglétét az állat arckifejezéseiben (grimaszaiban) és testtartásán.

A gyulladás során közös pont, hogy szövetek sérülnek és sejtek esnek szét.

A széteső sejtekből ún. gyulladásos mediátorok szabadulnak fel, mint pl. a hisztamin vagy a szerotonin. Ezek az anyagok fokozzák az erek áteresztő képességét, aminek következményeképpen az ilyen szövetekben felhalmozódik a testfolyadék és izzadmány kerül ki a szövetekbe.

Közben értágulat alakul ki, forró és vörös lesz az érintett terület. Ez a része a testnek egy ún. gyulladásos góccá alakul, ahol a szabad idegvégződések állandó ingerlésnek vannak kitéve a duzzanat miatt, ami a gyulladás kiterjedésétől függően kisebb vagy nagyobb fájdalommal jár.

Gyógynövényekkel felléphetünk a gyulladások és így a fájdalom ellen – hasonlóan, de kevésbé erősen, mint a gyógyszerekkel. Széles körben ismert például a kamilla, a fűzfakéreg, az ördögcsáklya, a kurkuma vagy a cickafark gyulladáscsökkentő hatása. A gyakran használt gyulladáscsökkentő növények olyan kémiai hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek képesek a gyulladásos kémiai reakciók valamelyikét blokkolni, leállítani vagy meggátolni.

A gyulladáscsökkentő FitoCavallo® ASPRINT, a fűzfakéreg mellett kamillát és cickafark virágot tartalmaz, így hatékonyan alkalmazható a gyulladással és fájdalommal járó állapotok kiegészítő kezelésére.

VÁSÁRLÁS

Fájdalomcsillapítás gyógynövényekkel

Fontos szempont, amit a lovak gyógyszeres és fitoterápiás kezelésében egyaránt érdemes szem előtt tartani, hogy nem törekszünk a fájdalmak teljes megszüntetésére. Súlyosabb esetekben – például töréseknél –, ha nem érezné a fájdalmat az állat, úgy terhelné a beteg testrészt, mintha semmi baja nem lenne. Ezzel az érintett szöveteket még jobban károsítaná.

A gyógynövények általában véve nem totálisan megszüntetik, hanem csak csillapítják a fájdalmat, ezzel segítve a gyógyulást. A túlzott fájdalomcsillapításnak káros hatásai is lehetnek.

A fájdalmak csökkentése természetesen fontos szempont a szenvedés enyhítése miatt. De annál többről is szó van. A fájdalmas végtagot vagy testrészt a ló kíméli és nem használja. Ettől az izmok egy idő után egyre merevebbé válnak, sőt később bizonyos fokú izomsorvadás is fellép. Az idült gyulladásban lévő ízület is egyre merevebbé válik, és idővel mindenfajta mozgása beszűkül, és fájdalmassá válik a lónak. Ezek egyike sem segíti a gyógyulást és felépülést.

Természetesen vannak esetek, amikor teljes nyugalmat ír elő az állatorvos a lónak, és az ízületet teljesen pihentetni kell (egy ideig). Azonban legtöbbször a teljes „nyugalom” nem használ a sérült testrész gyógyulásának, ezzel szemben a kíméletes mozgatás és a fokozatosan felépített terhelés nemcsak elősegíti a gyógyulást és az újbóli használatbavételt, hanem egyenesen fontos feladat a rehabilitáció során. Erről mindig érdeklődj állatorvosodtól.

A gyógynövények enyhe fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően a ló finoman terheli és használja a kevésbé sérült testrészeket, így azok vérkeringése és anyagcseréje élénkebbé válhat. Túlzott fájdalomcsillapítás esetén a terhelés túlzó lenne, és a sérülés fokozódna vagy a helyreállítás zavart szenvedne.

www.fito-store.com

Súlyosabb sérülések esetén azonnali fájdalomcsillapításra van szükség. Ezt nem bízzuk a gyógynövényekre, amelyek hatóanyagai lassabban szívódnak fel a véráramba. Ilyenkor gyorsan ható gyógyszereket kell alkalmazni.

Lokális, azaz helyi fájdalomcsillapításra is szükség lehet. Erre már alkalmasak lehetnek a növényi készítmények, mert erős hűtő és gyulladáscsökkentő hatást képesek kiváltani, gyorsan felszívódva a bőrön át. Ilyenek például a hidegérző receptorokat ingerlő borsmenta vagy a kámfor illóolajából készült kenőcsök.

A balesetekből és sérülésekből eredő fájdalmak sokáig fennállhatnak, idővel krónikussá válhatnak. Egy-egy zúzódás vagy szakadás nem gyógyul meg néhány nap alatt. Amíg a gyógyulás tart, folyamatos lehet a gyulladás, miközben kisebb-nagyobb fájdalomnak van kitéve az állat. Ugyanez a helyzet a krónikus ízületi fájdalmakkal, amelyektől oly sok, főként a versenysportot vagy lovasoktatást megjárt idősebb veterán ló szenved.

A gyógyszerek gyorsan hatnak, célzottan bevihetők a szervezetbe, azonban a gyógynövények képesek hosszantartó és szervezetbarát gyógyhatást kifejteni.

A fehér fűz kérge és a réti legyezőfű olyan növényi drogok, amelyek acetil-szalicilsav származékokat tartalmaznak. Egykor ezekből a növényekből vonták ki a később aszpirinnek elnevezett gyógyszer hatóanyagát. Az aszpirin a gyógyszerek között egy enyhébb fájdalomcsillapítónak számít, de lovaknál elég hatékonynak tartják kisebb, de már sántaságot okozó fájdalmak esetén. Nem lehet kérdés, hogy ha egy lónak fél éven át fájdalmai vannak, akkor vajon egy enyhe-közepesen erős hatású fájdalomcsillapítónak örülne-e.

Az aszpirin gyógyszert nem szabad hosszú távon alkalmazni, ahogyan a legtöbb gyógyszert sem. Az aszpirin mellékhatása a gyomorirritáció és a gyomorfekély, míg más gyulladásgátló szerek nagy dózisban vagy hosszú távon alkalmazva károsíthatják a májat, a vesét, a vérképző szerveket és a gyomrot. A gyógyszerek hosszú ideig adva komoly mellékhatásokat okozhatnak, míg a gyógynövények esetében ez egy nagyon ritka mellékhatás.

A fűzfakéreg vagy a legyezőfű két olyan növényi drog, amelyeket akár éveken át lehet adni egy krónikus fájdalmakkal küzdő lónak.

A fűzfakéreg tartalmú FitoCavallo® ASPRINT gyógynövénykeverék gyulladással és fájdalommal járó állapotok kiegészítő kezelésére szolgál. Hosszú távon alkalmazható mellékhatások nélkül.

Egy másik hasznos és széles körben ismert gyulladásgátló gyógynövény az indiai eredetű kurkuma.

Hatóanyaga, a kurkumin gátolja a fájdalommal kapcsolatos, prosztaglandinoknak nevezett anyagok szintézisét a szervezetben. Nagy mennyiségben fokozza a szervezet kortizol termelését, amely hatékonyan csökkenti a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, tehát hasonló a hatásmechanizmuson keresztül hat, mint az úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentők (pl. a phenylbutazon).

Kurkumát tartalmaznak a FitoCavallo® BILA hideg sántaság ellen adható, illetve a FitoCavallo® CALTO csonterősítő, csontrehabilitációt segítő állatgyógyászati gyógyhatású készítmények.

VÁSÁRLÁS

Az ördögcsáklya fájdalomcsillapító hatását annak köszönheti, hogy eredményesen gátolja egyes enzimrendszerek működését, így gátol bizonyos gyulladásos folyamatokat.

Értelemszerűen a gyulladásos hátterű fájdalom csökkentésére alkalmazható eredményesen, ami lovaknál a gyakorlatban elsősorban a mozgásszervi fájdalmak esetében jellemző.

Az ördögcsáklya hatásmechanizmusa hasonló a szalicilát tartalmú fehér fűz kérgéhez, amely azonban más típusú enzimrendszerek működését gátolva vált ki fájdalomcsillapító hatást.

Az ördögcsáklya hatóanyagait a gyomornedv részben inaktiválja. Illetve előfordul, hogy gyomorpanaszokat okoz – bár ezt az állítást egy újabb tanulmány cáfolja, ettől függetlenül nem árt az óvatosság.

A legtöbb esetben a FitoCavallo® ASPRINT fűzfakéreg- és kamillatartalmú termékünk eredményes és elegendő a közepesen erős fájdalommal járó betegségek kiegészítő kezelésében (pl. emésztőrendszer, bőr, mozgásszervek), azonban súlyosabb, krónikus esetekben indokolt az ördögcsáklyát is bevetni, hogy mindhárom fontos enzimrendszer működését gátoljuk, ezzel a lehető leghatékonyabban fellépve a fájdalmat okozó gyulladásos folyamatok ellen.

Belsőleg – etetve – soha nem elsősegély jelleggel, hanem a kezelés kiegészítésére, illetve az utókezelésben használjuk a gyógynövényeket fájdalomcsillapításra. Külsőleg a lokális fájdalomcsillapításban már elsősegély jelleggel is alkalmazhatsz gyógynövény-készítményeket, leginkább hűtőzselék, kenőcsök és bedörzsölők formájában.

Külsőleg a fekete nadálytő gyökeréből készült krémet kenhetjük a bőrre vagy tinktúrájából borogatást készíthetünk, ezzel hozzájárulva a gyulladás csökkenéséhez. A tinktúrahasználat esetén figyelni kell a közbeiktatott szünetekre, valamint a bőr védelmére például körömvirág kenőccsel, amely a bőrön fejt ki gyulladásgátló hatást.

Külsőleg eleinte a hűsítésre koncentrálj: a hideg vizes lemosás és a jégtömlő felhelyezése után alkalmazhatsz borsmentás vagy kámforos bedörzsölőt, illetve a fent említett fekete nadálytő tinktúrát is. A gyógyulás későbbi szakaszában, amikor a gyulladás már nem jelentős, de fennáll mozgás beszűkülés vagy pangás, akkor a szöveti helyreállításnál a vérbőséget fokozó árnika tinktúrát és egyéb, helyi vérbőséget fokozó termékeket vethetsz be.

A rozmaring illóolajából készített masszázsolajjal a hideg ízületeket tudod felmelegíteni, a merev izmokat tudod jól átmasszírozni, ezzel a salakanyagok távozását és a tápanyagok áramlását serkentheted.

Illóolajokról a Gyógynövények lovaknak, kutyáknak és macskáknak c. könyvemben olvashatsz bővebben, amely számos, könnyen összeállítható illóolajreceptet is tartalmaz.

VÁSÁRLÁS

Vigyázat! A gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító típusú kezelés csupán tüneti kezelésnek minősül, és a legtöbb esetben nem jelent oki terápiát.

A hatékony, vagyis a gyógyulást és a szervezet egészséges állapotát célzó kezeléshez további hatáskifejtés is fontos, mint például a vérkeringés javítása, az ödéma csökkentése, esetenként a szisztémás gyulladások anyagcsere-hátterének rendezése májvédő és salaktalanító kúrákkal.

Mozgásszervi elváltozások kezelésében a különféle manuálterápiáknak is kiemelt szerepe van (pl. masszázs, nyirokmasszázs, kinesiotape), esetenként a fogászati kezelés hoz eredményt a nyak- és hátfájós lovaknál.

Kérjük, hogy a fájdalommal küzdő lovadhoz először mindenképp állatorvosi segítséget vegyél igénybe!

Fájdalommenedzsment

A fájdalomcsillapítás elsődlegesen állatorvosi feladat, de gyógynövényekkel is beavatkozhatunk bizonyos esetekben. Annak megítélése, hogy mikor és mennyi fájdalomcsillapításra van szükség: számos kérdést felvet. Ki döntse el? Mi legyen a cél? Vannak-e helyzetek, amikor fájdalomban lehet hagyni az állatot? Ha igen, mennyire?
Nehéz kérdéseket feszegetünk a továbbiakban.

A fájdalom egy része hasznos, szükség van rá. Az optimális fájdalomcsillapítás hagy némi fájdalomérzetet a lóban, ami fenntartja az állatban azt a tudatot, hogy kímélje a fájdalmas testrészt, miközben a gyulladás folyamatosan gátlás alatt van.

A fájdalomcsillapítás mértékének megítélését mindig állatorvosra kell bízni! Azonban lótartóként hasznos, ha te magad is felismered a fájdalomjeleket a lovakon.

FIGYELMEZTETÉS:

  • Soha nem szabad erős fájdalomban hagyni az állatot!
  • A fájdalmat MINDEN ESETBEN csillapítani kell, a megfelelő módon!

Bizonyos betegségek halálosak lennének a lóra nézve, mint például a patairha-gyulladás, a kólika egyes fajtái vagy súlyos baleseti sérülések, amelyekből a szervezet önmagától nem képes helyreállni. Ilyen esetekben nyilvánvalóan drasztikus beavatkozásra van szükség, és ez csakis erős hatású gyógyszerekkel (és gyakran műtéttel) valósítható meg. Ilyenkor nem az a kérdés, hogy csillapítani kell-e a fájdalmat, hanem az, hogy menyire és milyen gyógyszerekkel. Ezt azonban biztos, hogy az állatorvos dönti el.

Egy-egy gyulladás lehet olyan nagymértékű, amely már káros a fájdalom mértéke, az ellenanyag termelés vagy más okok miatt. A sokáig tartó fájdalomra a lovak többsége nem reagál jól. Az eredmény lehet akár kólikás roham vagy egyéb nemkívánatos reakció, például csökkent víz- és takarmányfelvétel, ami hosszabb távon megbillenti az anyagcsere egyensúlyát.

Ha a gyulladás túlzott mértéket ölt, akkor tovább rombolhatja a környezetében lévő ép szöveteket is. Ilyenkor kifejezetten fontos a minél hatékonyabb gyulladáscsökkentés.

Az elsősegély jellegű, gyógyszeres gyulladáscsökkentőket követhetik később azok a gyulladáscsökkentő gyógynövények, amelyek hosszú távon, akár éveken át alkalmazhatók.

Létezik spontán múló gyulladás, de „ránézésre” nem ítélhető meg sok betegség súlyossága. A várakozással értékes idő veszik el és csökkenhet az esély a felépülésre. Ezért is fontos a mielőbbi állatorvosi ellátás.

Az állattartóknak is van felelőssége a fájdalommal kapcsolatban. Az egyik véglet, amikor hanyagságból szenvedni hagyják az állatot. Ez nagyon elítélendő, mert mi sem örülnénk, ha mások így bánnának velünk. A másik véglet a túlzott beavatkozás.

Több tanulmány felhívja a figyelmet, hogy a gyógyulási folyamatot és felépülést a gyulladáscsökkentő készítmények túlzásba vitt alkalmazása lassítja, mivel az állat – nem érezve fájdalmat – nem kíméli a sérült, gyulladt testrészt.

Sok tulajdonos óriási nyomást helyez a kezelő állatorvosra, elvárva, hogy lovát „mielőbb gyógyítsa meg!”, amivel valójában a szenvedés gyors megszüntetésére céloz. Tehát maga a tulajdonos követeli ki lovának a túlzott, totális fájdalomcsillapítást, nem értve, hogy ezzel többet árt a lónak, mint amennyit használ.

Ha mindez azért történik, hogy a lovas mielőbb újra használatba vehesse a még meg nem gyógyult, csak tünetmentes lovát, akkor az a hanyagságból kiinduló állatkínzáshoz hasonló megítélés alá esik.

VÁSÁRLÁS

Elsősegély ellátás baleseti sérüléseknél

Embereknél az inakat, szalagokat és ízületeket érintő sport- és egyéb balesetekben az általános elsősegélynyújtás műveleteinek helyes sorrendjét egy angol mozaikszó adja meg: PRICE.

Az angol védelem, pihentetés, jegelés, kompresszió, felpakolás/felpolcolás szavak rövidítéséből áll össze. Lovakkal kapcsolatban a szakirodalom ezt ilyen formában ugyan nem említi, de az eljárás egyes elemeit megtalálhatjuk a lovak baleseti ellátásáról szóló nemzetközi ajánlásokban.

Mielőtt azonban nyugodtan hátradőlnénk azzal a tudattal, hogy megvan az eljárási protokoll a balesetek azonnali (sürgősségi) ellátásában, célszerű megjegyeznünk, hogy nemrég megjelent egy újabb szemlélet, amely – ha nem is teljes mértékben elutasítja a PRICE tartalmát és sorrendjét, de – egy pontban jelentősen különbözik attól. Rövidítése a POLICE mozaikszó.

Alapját az adja, hogy újabban egyre több humán kutatás jelzi, hogy a sportolók tartós rögzítést nem igénylő sérüléseinél, illetve a különféle lágyrész-sérüléseknél a PRICE teljes pihentetés lépése helyett a POLICE mozaikszó által meghatározott optimális terhelés elve hatékonyabb a felépülés támogatására.

Az optimális terhelés meghatározását mindig bízzuk az állatorvosra, aki az adott ló és a fennálló körülmények figyelembevétele mellett dönt erről. Továbbá az sem mindegy, hogy mikortól kezdődhet meg a kíméletes és kontrollált(!) terhelés.

Az biztos, hogy a kontrollált munka jóval előbb kellene megtörténjen, mint ami ma általános a rehabilitációban, de valószínűleg később időszerű, mint ahogy azt sok lovas véli, akinek időről időre lesérül a lova.

Az időzítéssel kapcsolatban hasznos megjegyezni, hogy a lovak ortopéd baleseti ellátásában a kezdeti rövid pihenőidőt a korai rehabilitációtól kezdve felváltja a kontrollált mozgatás során megvalósuló optimális terhelés, amelynek mértékét és módját minden esetben állatorvos határozza meg.

A kontrollált mozgatásnak megvannak a maga szabályai – sérülésre és lóra szabottan. Az azonban ma már szinte ökölszabálynak tekinthető, hogy a legritkább esetben ítélik tartós bokszfogságra az ínsérült lovat, mivel nem ez a gyógyulás és felépülés hatékony módja. Az „engedjük ki a karámba/legelőre, majd fél év alatt magától helyrejön” hozzáállás elavult és nem hatékony.

A PRICE, majd a POLICE-terápia a sportsérülések nagy részénél ajánlott és beválik. A terápiás láncnak azonban csupán a kezdőpontjait jelentik. Ezeket követi a rehabilitációban a kontrollált mozgatás (rövidítése: M).

VÁSÁRLÁS

A PRICE és POLICE(M) mozaikszavak betűinek jelentése:

P = Protection = Védelem

Az állat további sérülésektől való védelme céljából felhelyezhető kötés, rugalmas vagy merev rögzítés a sérült részre, de ide tartozik a ló rögzítése, nyugodt helyre vezetése is. Ide sorolható – tágabb értelemben – a ló szedálása, amennyiben viselkedésével magában vagy másban kárt okozna.

R = Rest = Pihenés

Kezdetben a ló leállítása (boksznyugalom) és nyugodt körülmények között tartása a sérült rész lehető legnagyobb tehermentesítése miatt nagyon fontos. Megfelelő mértékű fájdalomcsillapítás esetén az állat az érintett végtagot kímélési. Csak a PRICE eljárásban jelenik meg, azonban lovaknál vannak esetek, ahol legalább az első pár napban fontos a boksznyugalom.

OL = Optimal loading = optimális terhelés

Egyes esetekben jobb, ha a korai rehabilitációtól kezdve a teljes nyugalom, leállítás és tehermentesítés helyett a sérült szövet megfelelő mozgatási/mozgási ingereket kap. Ezt nevezik optimális terhelésnek, amelynek mértékét az állatorvos ítéli meg. Csak a POLICE részeként jelenik meg.

I = Ice = Jegelés (más néven krioterápia)

A sürgősségi ellátásban a jegelést az inakon és a patákon naponta 4-6 alkalommal, legfeljebb 30 percen át szokták alkalmazni, nem tovább, mint 3 napig. A korai rehabilitációban mérsékeltebben alkalmazandó, és újabb vélemények szerint javallott a hideg-meleg hatás pár percenkénti váltogatása, így biztosított a folyamatos vérkeringés is. A hideg-meleg hatás kiváltására egyes hiperémizáló illóolajok is alkalmasak (pl. borsmenta, kámfor, rozmaring).

A slagból történő láblocsolás nem hatékony. A jégtömő felhelyezése elfogadott módszer, de még hatékonyabbak az ún. cirkuláló jegelést alkalmazó eszközök (különösen kompresszióval együtt!).

C = Compression = Kompresszió, szorítás-nyomás

A sérült testrészre felkerülő nyomókötés és fásli nem szorítja el teljesen a keringést, de gátolja a gyulladás során kialakuló ödéma kialakulását. Ezzel lassítja a fájdalmat okozó duzzanat képződését. Célszerű hűtéssel kombinálva, időszakosan alkalmazni. Csak átmeneti komfortérzet-javításra szolgálhat(!).

VÁSÁRLÁS

E = Elevation = Felpolcolás

Ez a gyulladás során felhalmozódó folyadék elvezetésére szolgálna, de lovaknál nem kivitelezhető. A nyirok-tapelés (kinesio-tape ragasztás) akut, friss sérülésnél a felső fasciális rétegekben felhalmozódott ödéma és hematóma gyors feltisztítására szolgáló eszközként segíthet a nyirok elszállításában, a keringés javításában, de ennek alkalmazásáról mindig egy szakképzett ló-fizioterapeuta vagy az állatorvos döntsön.

M = Mobilisation = Mobilizáció

Nem kapcsolódik szorosan a PRICE/POLICE eljárás lépéseihez, mert a heveny szakaszt követő rehabilitációs folyamat része. Lóra szabott, fokozatosan végrehajtott mozgásgyakorlatok, amelyek segítik a sérült testrész eredeti funkciójának visszaállítását. A legtöbb sérülésnél a korai mobilizáció (mozgatás) felgyorsítja a gyógyulási folyamatot, de csak akkor alkalmazható, ha a végrehajtás közben nem jelentkezik erősödő fájdalom a sérült területen.

A legtöbb baleseti sérülés után a PRICE első 4(-5) műveletét javasolt azonnal elvégezni, és kb. 48-72 órán át folytatni.

Ez a szabály szinte minden sérülés ellátásának az alapja: a fájdalom gyors átmeneti csökkentésére és a gyulladásos folyamatok lassítására szolgál. Helyesen alkalmazva elősegíti és gyorsítja a gyógyulást, helytelenül vagy túlzottan sokáig alkalmazva azonban éppen a gyógyulás ellen hat.

Figyelmeztetés! Az izomgörccsel járó sérüléseknél a PRICE terápia jegeléses lépése kimarad. Izomgörcs esetén a teendők az alábbiak: óvatos nyújtás; óvatos masszázs; folyadék- és ásványi só pótlás (rehidratálás); száraz, meleg környezet biztosítása.

Lovadra szabott, online állapotfelmérésre alapozott, ingyenes gyógynövényes tanácsadásunkat megtalálod honlapunkon.

2024.02.10. Marton Zsófia, ló-fitoterapeuta
fitocavallo.hu
Fotó: Canva

VÁSÁRLÁS

Hozzászólások