Gyógynövényekkel gyorsíthatod lovad lábadozását

„Az orvos kezel, a természet gyógyít.” (Medicus curat, natura sanat.)

A sérülések mindig a legrosszabbkor jönnek, de a szeretett ló sérülése különösen érzékenyen érint minden lovast. Jó, ha tudod, hogy a gondos állatorvosi kezelés mellett a gyógynövények hatékonyan segíthetik lovad gyógyulását.

Tartalom:
Akut mozgásszervi elváltozások
Lóbetegségek rehabilitációja
Inak, szalagok, ínhüvely megerősítése, sérüléseik megelőzése
Kötött izomzat, izomláz
Bokszfogság és kényszerpihenő

Bizonyára veled is előfordult már, hogy lelkesen mentél ki a lovardába, aztán szomorúan és csalódottan vetted tudomásul, hogy nem csak aznap, de talán még hónapokig nem ülhetsz lóra, mert lovad lesérült.

Szerencsés esetben a ló sérülése gyógyítható és még szerencsésebb, ha a gyógyulási idő úgy rövidíthető le, hogy a szövetek lehetőség szerint minél tökéletesebben regenerálódjanak. A gyógynövények sokat segítenek abban, hogy a lesérült lovad újra egészséges legyen.

A sérülés gyulladással, fájdalommal jár, amit sántaság jelez (Sántaság és gyógynövények | Lovasok.hu). Lovasnak és lónak egyaránt jelző értékű a mozgászavar, ami azt üzeni: „Pihentesd, kíméld!”

A drasztikus fájdalomcsillapító kezelésre olyan nagy mértékben lecsökkenhet vagy akár átmenetileg meg is szűnhet a ló fájdalomérzete, hogy az állat újra terhelni kezdi a sérült végtagot. Ha ekkor újra munkába veszik a lovat, akkor nincs elég idő a sérült szövetek regenerálódására, ami akár katasztrofális következményekkel is járhat.

Amennyiben bármilyen, mozgásrendszert érintő baleset vagy sportsérülés érte a lovadat, kiváló döntés gyógynövényekkel is megtámogatni a gyógyulását az állatorvosi beavatkozás kiegészítéseként.

Javasolt a házi patikádban tartani a fertőtlenítő, sebkezelő és egyéb, elsősegély jellegű ellátásra alkalmas szerek között a FitoCavallo® ASPRINT gyulladáscsökkentő gyógynövényes terméket is. Legyen még kéznél hűtőzselé és többféle fásli is!

A lovasok a sántaságot, mint a fájdalom jelét és velejáróját gyakran érzékelik lovukon. A fájdalmat legtöbbször (de nem mindig) egy fennálló gyulladás okozza.

A sérülések ellátásában a kizárólag gyulladáscsökkentő gyógynövényekkel vagy gyógyszerekkel végzett kezelés önmagában nem elég. Tüneti kezelésre alkalmas, de mellette szükség van a sérült szövetek és az egész szervezet támogatására.

A fitoterápia az alábbi esetekben alkalmazható:

 • elsősegély jellegű (akut) ellátás (pl. izomszakadás)
 • sérülések akut szakasza utáni rehabilitációs kezelés (pl. ínsérülés rehab)
 • tartóssá vált, elhúzódó, krónikus betegségek kezelése (pl. ízületi gyulladás, artrózis)

A gyógynövények alkalmazhatók belsőleg (etetve) és külsőleg. Leghatékonyabb, ha mindkét módot igénybe veszed.

Etetésnél az emésztőcsatornából felszívódó hatóanyagok a vérrel sok helyre eljutnak, így a sérülések helyére is. Fontos szempont, hogy a regenerációhoz szükséges tápanyagok felszívódását vagy a szív munkáját ilyen módon tudod a leginkább segíteni.

A külsőleg, helyileg alkalmazott tinktúrák, kenőcsök, borogatások és pakolások célzottan felvihetők az érintett testrészre, de használatukat korlátozza a növényi hatóanyagok felhelyezésének lehetősége. Napi háromszori kezelés nem mindenki számára oldható meg, illetve mozgékony ízületekre nehéz kötést tenni.

Az alábbiakban részletezett általános szempontok minden, sántaságot okozó betegségnél azonosan érvényesek, de attól függően, hogy milyen mozgásképlet érintett (pl. ízület, csont, izom, ín vagy szalag) ezen felül vannak egyedi eltérések.

VÁSÁRLÁS

Akut mozgásszervi elváltozások

Egy hirtelen trauma (pl. zúzódás, rándulás, túlnyúlás, megerőltetés, szakadás) hatására szöveti sérülés és akut gyulladás alakul ki. Ennek hatására duzzadttá, fájdalmassá és forróvá válik az érintett terület, a ló alig tudja mozgatni vagy terhelni a sérült testrészt. Ez okozza a sántaságot vagy mozgásbeszűkülést, ami funkciócsökkenéshez vezet.

Mivel ránézésre, kizárólag a külső jelek alapján nem mindig állapítható meg, hogy mi okozza a sántaságot, ezért műszeres diagnosztikára (ultrahang, röntgen) is szükség lehet.
Pontos diagnózis nélkül a helyi (lokális) kezelés gyakran nem lehetséges.

Az állatorvos egy balesetnél általában először stabilizálja a ló állapotát, ha szükséges, majd esetenként szedálás vagy bódítás következik, hogy meg tudja vizsgálni a sérült állatot, és ezzel egyidejűleg gyógyszeresen csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, akár ízületbe injekciózott gyógyszerekkel. Nyílt seb esetén annak ellátása is a feladata lesz.

A gyógynövények lassabban fejtik ki a hatásukat, ezért a gyors fájdalomcsillapítást és gyulladáscsökkentést bízd a gyógyszerekre!

Az akut szakaszban elsősegély jelleggel hűteni szokták a gyulladt testrészt. Testen hűsítő borogatás helyezhető el, a lábat és a patákat hideg vízzel (slaggal) locsolhatod, akár 20-30 percen keresztül is. Ennél hatékonyabbak a jégtömlő vagy kompressziót (nyomást) és hűtést egyszerre alkalmazó eszközök. Jégtömlőt csak rövid időre tegyél fel, mert káros is lehet, ha túlzásba viszed.

Egy izom- vagy ínszakadásnál, ficamnál vagy törésnél az állat komoly fájdalmakkal küzd és erős, heveny gyulladások lépnek fel. Ilyenkor sosem a fitoterápia az elsődleges, hanem az állatorvosi ellátás.

Tipp! Ha a sérülés mértéke és jellege indokolja, és az állatorvos is azt tanácsolja, érdemes műszeres vizsgálatot (például röntgen- és ultrahang) igénybe venni a pontos diagnózis felállításához, majd ezt követően a gyógyulás nyomonkövetéséhez javasolt kontrollvizsgálatokat végeztetni.

Az akut, nagy fájdalommal járó szakasz lecsengését követően (kb. 5-10 nap) célszerű mielőbb megtámogatni a rehabilitációt a FitoCavallo® REHA és ASPRINT állatgyógyászati gyógyhatású készítményekkel, amelyek kizárólag gyógynövényekből állnak.

VÁSÁRLÁS

Lóbetegségek rehabilitációja

Az elsősegély jellegű akut fázis után következő szakasz a rehabilitáció, a felépülés. Kisebb sérülésnél néhány napig tart, súlyos esetben akár 6-12 vagy több hónapig is elhúzódik. Ha ezt nem megfelelő módon végzik, akkor a ló használati értéke és élettartama lecsökken, krónikussá válhat egy-egy gyulladás vagy helyrehozhatatlanul tönkremegy valamelyik szövet.

Ma még sok helyen elfogadott a „leállítás”, mint a gyógyulás alappillére. Ha ennél több nem történik, akkor ez egy nagyon helytelen hozzáállás, mert ennél sokkal hatékonyabb megoldások is léteznek. A leállítás helyett a kontrollált mozgatásra kell helyezni a hangsúlyt.

A rehabilitáció alatti kezelés részben hasonlít a krónikus betegségekéhez. Fontos a keringés fenntartása a végtagokban, hiszen a vér és a nyirok szállítja el a sérülés helyreállítása során keletkező anyagcseretermékeket, illetve a vér szállít oxigént és tápanyagokat a szövetregenerációhoz. Ez segíthető keringést javító gyógynövények etetésével, illetve kívülről, helyi vérbőséget fokozó kenőcsökkel, tinktúrás bedörzsöléssel, meleg borogatással és fáslival.

Nagyon fontos a kontrollált mozgatás és a szövetek kíméletes terhelése, ezért nem helyes a teljes boksznyugalom heteken, hónapokon át.

Tanulmányok bizonyítják, hogy a sérült ínszövet enyhe stressznek kitéve jobban gyógyul, mintha leállítják a lovat vagy ha random szaladgál a mezőn. A csontszövet megfelelő átépüléséhez is szükség van valamennyi terhelésre, ami több, mint az egyhelyben ácsorgás egy bokszban vagy kisméretű karámban.

Érdemes kúraszerűen, legalább 3-6 hónapig gyógynövényeket és szövetépülést elősegítő anyagokat etetni a lóval. Ez az időszak valamennyire felgyorsítható a növényi hatóanyagokkal, de az igazi előnyt a teljesebb, szebb és tökéletesebb gyógyulás jelenti, amely strapabíróbb szöveteket eredményez, mintha gyógynövények nélkül kénytelen regenerálódni az állat. Hasznos fizioterápiás kezeléseket is igénybe venni, ha az állatorvos egyetért.

Gyakori problémák a rehabilitációban:

 • Helytelen mozgatás
  • a többhónapos, teljes leállítás a legtöbb sérülés esetében nem helyes. A kontrollált mozgatást szakszerűen végezve, hatásos(abb) minden egyéb kezelés.
 • Türelmetlenség
  • nem tartják be a szövetelbontáshoz és az új szövet felépüléséhez szükséges időszakot: túl hamar és túl intenzív munkába fogják a lovat.
 • Egysíkú szemlélet
  • az anyagcsere zavarából kiinduló betegségeknél (pl. belső gyulladások, sejtroncsoló szabadgyökök) a takarmányozási és tartási körülmények javítása nélkül csak tüneti kezelést végeznek.
 • Gyógyszertúlhasználat
  • az erős hatású gyulladáscsökkentő gyógyszerek csak korlátozottan vethetők be. Mind a túladagolás, mind a túl hosszú alkalmazás mellékhatásokhoz vezethet (emésztőszervek gyulladása, vesefunkció csökkenés, túlzott májterhelés, idővel májfunkciócsökkenés).
 • Kontrollvizsgálatok hiánya
  • anyagi okok miatt nem végeztetik el az állatorvossal a gyógyulást megerősítő diagnosztikát, így látatlanban kezdik újra használni a lovat. A tünetmentesség nem mindig jelent gyógyulást!

VÁSÁRLÁS

Az állatorvos által javasolt kontrollált mozgatást és regenerációs időt be kell tartani a teljes gyógyuláshoz, amit érdemes végigkísérni műszeres vizsgálattal.

Az állatorvosi műszeres vizsgálatokat legalább kétszer javasolt elvégeztetni, még akkor is, ha drágák: először a betegség elején, a pontos diagnózis miatt. Végül a tervezett gyógyuláskor (kontroll vizsgálat) a szövetek épségének és helyreállásának ellenőrzésére és a teljes gyógyulás megerősítésére.

Akik ezen spórolnak, gyakran ráfizetnek, mert hamar kiújulhat a sántaság, ha még nem gyógyult meg teljesen a ló az intenzívebb igénybevételt megelőzően. Ekkor kezdhetik elölről az egész rehabilitációt, de már rosszabb gyógyulási esélyekkel.

Ha nincs még egy hónapod várni a gyógyulásra, akkor honnan lesz időd újrakezdeni az egészet?

Mozgásszervi sérülések átlagos gyógyulási ideje
Izomsérülések Enyhe: 2-8 hét
  Közepesen súlyos: 2-4 hónap
  Súlyos: 9-12 hónap
Szalagsérülés Enyhe: 2-8 hét
  Közepesen súlyos: 2-6 hónap
  Súlyos: 6-12 hónap
Ínsérülés Akut: 2-6 hét
  Szubakut: 2-4 hónap
  Krónikus: 3-9 hónap
  Szakadás, műtéti helyreállítás: 4-12 hónap vagy több
Csontsérülés 4-12 hónap vagy több
Ízületi porccal kapcsolatos sérülések 6-18 hónap
Sok szövet még 1-2 évvel a sérülést követően is az átépülés jeleit mutatja!

 

A rehabilitáció során részben másfajta gyógynövényeket igényel a szervezet, mint az akut ellátás idején. Sokkal nagyobb a hangsúly a méregtelenítés támogatásán és a szövetregeneráción, hiszen a gyógyulás jelentős gyulladással és szövetlebontással járhat, amelyek eredményeképpen sok salakanyag képződik.

A salakanyagokat és a gyógyszerek maradékanyagait a máj alakítja át ártalmatlan és kiüríthető vegyületekké. A rehabilitáció alatt a máj méregtelenítő munkáját is javasolt megtámogatni gyógynövényekkel, például a májregeneráló FitoCavallo® HEPA és az anyagcserefokozó FitoCavallo® REHA gyógynövénykeverék kombinációjával.

A FitoCavallo® REHA gyógynövény-keverék ortopédiai elváltozások, traumák, mozgásszervi műtétek, izom-, szalag-, ín- és ízületi betegségek rehabilitációját és a fizioterápiát támogató, szövetregenerációt fokozó állatgyógyászati gyógyhatású termék.

Természetes kiegészítője az állatorvosi kezelésnek. Etetésével a szövetek regenerációja gyorsabb és szebb – természetesen az elvárható egészségügyi ellátás mellett (pl. sebfertőtlenítés,kötözés, gipszelés, műtét).

A REHA termék gyógynövényei képesek a szervezet öngyógyító mechanizmusát segíteni. Az elhalt szövetek “eltakarítása” szinte azonnal megkezdődik, és már az akut kezelés utolsó napjától megtámogathatod a gyógyulást gyógynövényekkel.

A receptúra fejlesztéséhez egy különleges kínai recept adta az ötletet. A régi korokban, a harcokban megsérült lovak és katonák sokszor egyetlen, de igen hatékony segítsége volt elsősegélyre az eredeti recept.

A FitoCavallo® REHA termék gyógynövényeinek főbb hatásai: vízhajtó, májműködést serkentő, vérkeringést fokozó, méregtelenítő és szövetregeneráló, illetve enyhe nyugtató, gyulladást és fájdalmat csökkentő. Legalább 3-6 hónapig etetsd, ha súlyos a lovad sérülése és elhúzódik a felépülés.

A FitoCavallo® REHA recept az anyagcsere fokozásában is nagy szerepet játszik. A vérbe jutott salakanyagok eltávolítása a veséken és a beleken keresztül is zajlik, így a vízhajtó, valamint szélhajtó gyógynövények fontos kiegészítői a receptnek. A vérkeringés fokozásával gyorsítod a gyógyulást, a szövetek újraképződését és a káros anyagcseretermékek eltávolítását.

VÁSÁRLÁS

Inak, szalagok és ínhüvely megerősítése, sérüléseik megelőzése

Az inak megerősítése legtöbbször akkor kerül előtérbe, ha ínsérülést szenvedett a ló. A legtöbb esetben ez megelőzhető lenne, ha a nagy terhelésnek kitett vagy alkatilag gyenge lovak takarmányának napi kiegészítői lennének a gyógynövények – legalább kúraszerűen.

A szövetek meggyengülése az emésztéshez, a tápanyag-felszívódáshoz, valamint a gyenge perifériás keringéshez is köthető, hiszen ezeken is múlik a szövetek felépülése és terhelhetősége.

Az emésztést és a vérkeringést serkentő gyógynövények sokat segítenek az ínszövet tápanyagellátásának javításában. A túlerőltetéskor jelentkező ínhüvelytok-tágulat és nyálkatömlő-gyulladások esetén már az ízületi anyagcsere is értintetté válhatnak.

Gyakran nincs szemmel látható jele, ha sérült egy ín, sőt, akár még sántaságot sem mindig mutatnak ilyenkor a lovak. A felszínhez közelebb eső inak sérülése látványosabb lehet. A tipikus ínsérülés tünetei megegyezhetnek bármely más gyulladás jeleivel: duzzanat, tapintásra meleg és nyomásra érzékeny a terület, valamint bőrvörösödés figyelhető meg.

Lehetséges, hogy sántaságot csak egy hét elteltével mutat a ló, míg ujjhajlító inak sérülése esetén nem mindig tapasztalható gyulladás. Ha a ló lába meleg, duzzadt és érzékeny, az utalhat másra is, például ízületi gyulladásra vagy egy baleset (rúgás, zúzódás) nyoma is lehet. Természetesen ilyen esetben is sérülhet az ín, nemcsak túlterhelésektől.

A lábtő alatt nincsenek izmok, ezért az itt lévő inak és szalagok extrém érzékenyek a túlnyúlásra. Az ínsérülések zöme ezen a részen alakul ki.

Elképzelhető, hogy egyetlen rossz mozdulat váltja ki a sérülést (pl. lyukba lépés, megcsúszás, felálláskor megcsavarodás), de jellemzőbb, hogy a tartós vagy gyakran visszatérő és a szövetek teherbírásához képest túlzásba vitt igénybevétel fárasztja ki az inakat felépítő rugalmas kollagénrostokat.

A túlterhelés érintheti magát az ínszövetet (krónikusan vagy akut módon), de akár az inakat, az ízület körüli kötőszövetet vagy az ínhüvelytokot is. Az ín túlnyúlása húzódást, szakadást vonhat maga után, míg a csontokon tapadó inak túlerőltetése csonthártya-gyulladást is okozhat.

Kutatások igazolják, hogy a sántaságot okozó ínsérüléseket leggyakrabban több mikrosérülés előzi meg, amelyek – ha tüneteket nem is okoznak – gyengévé és sérülékennyé teszik az ínszövetet. A pontos diagnózishoz ortopédiai és ultrahang vizsgálatra, a kezelésben pedig állatorvosi beavatkozásra van szükség.

Az állatorvosi kezelést minden esetben érdemes az inak regenerációjára kedvező hatást gyakorló gyógynövények etetésével is kiegészíteni, mint amilyen a FitoCavallo® TENDOR-D termék.

Az ínsérülések gyógyulása egészen speciális megközelítést igényel. Már a gyógyulás alatt törekedni kell a kiújulás megelőzésére és az ínszövetek megerősítésére. Az ínsérülések rehabilitációja alatt a FitoCavallo® REHA és a TENDOR-D termékkombináció etetését javasoljuk – a lovasoktól kapott számos visszajelzés megerősíti, hogy kiváló eredményekkel alkalmazhatók.

Ínsérülésre hajlamos lovakkal már az intenzív edzések és versenyek időszaka alatt célszerű megelőzésképpen etetni a doppingmentes FitoCavallo® TENDOR-D keveréket (3-6 hónapos kúrában). Ez az állatgyógyászati gyógyhatású termék segíti az inak, a szalagok és az egyéb kötőszövetek anyagcseréjét, valamint hozzájárul az erős és ellenálló szövetek kialakulásához.

VÁSÁRLÁS

Kötött izomzat, izomláz

Sport-, túra- és iskolalovaknál szinte mindennapos problémának számít az izomláz és az emiatt kialakuló izommerevség, ami sérülésekre is hajlamosít. Az alkati problémákkal küzdő, merev, kötött mozgású lovak még kényelmetlenebbek, ha izomlázuk is van.

Régebben a tejsavat okolták az izomlázzal járó kellemetlenségekért, ma már tudjuk, hogy a túlerőltetett izmokban az apró izomrostok gyulladása is felelős az izomláz okozta fájdalomért és a kötött, „robotszerű” mozgásért.

Azok az izomrostok, amelyeket a túlterhelés következtében trauma ér, tönkremennek, elhalnak és a regeneráció során újabb izomrostok épülnek helyettük. Valójában ez az izomtömeg-növelés edzés általi, megszokott módja.

A sérült szöveteket felépítő anyagok elszállításához és pótlásához időre, megfelelően élénk helyi vérkeringésre, jó nyirokáramlásra és egy jól működő anyagcserére van szükség.
Gyógynövényekkel sokat segíthetsz, hogy lovad izmainak vérellátása megfelelő maradjon és egy nagyobb igénybevétel után a képződött tejsavat, sejthulladékot és a gyulladáskeltő anyagokat hamarabb elszállítsa a vér és a nyirok az izomszövetből.

Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású gyógynövényekkel (FitoCavallo® ASPRINT termék) egészítheted még ki a megerőltetett izomzatú lovad takarmányát, de ügyelj, mert a fűzfakéreg, ahogyan az ördögcsáklya is pozitív eredményt ad egy doppingvizsgálaton!

Az egyik legjobb, belsőleg használt vérkeringést serkentő gyógynövény a fokhagyma, de óvatosan kell etetni, mert hosszú távon vagy túladagolva vérképzéssel kapcsolatos zavarokhoz vezethet.

Külsőleg illóolajos bedörzsölő szerekkel, kenőcsökkel és olajokkal tudod elősegíteni a helyi vérbőséget, amely nem akut gyulladásnál a fájdalomcsillapító hatás mellett fokozza az izmok vérellátását is. Hatására az izomlázat okozó tejsav és a gyulladást keltő anyagok hamarabb eltávoznak az izmokból a vérkeringéssel.

Főleg hosszabb távú szállításnál jelent problémát az izommerevség kialakulása. A szállítás alatt a ló folyamatosan erőfeszítéseket tesz egyensúlya megtartása érdekében. A kanyarok, a fékezések és az elindulások mind komoly izommunkát követelnek a lótól, így már egy fél órás szállítás is megterhelő lehet. Egyes lovak jobban viselik ezt, míg másoknál izomláz, súlyos esetben akár izomhúzódás is felléphet. Ez rontja a ló teljesítményét.

A kellemetlen izommerevség állapota megelőzhető ún. izomlazító gyógynövények rendszeres etetésével, valamint az izmok melegen tartásával és a bennük áramló vér keringésének serkentésével.

Illóolajokkal sokat tehetsz ilyenkor: a szállítás előtt rövid idővel töröld át a ló nyakát, hátát, farát és lábait az „utazási” keverékkel, hidegben takard le. A szállítást követően még egyszer használhatod a bedörzsölést. Előtte ne feledd az illóolaj bőrpróbáját!

Utazási illóolajkeverék – a ló testének bedörzsöléséhez:

 • fél liter langyos víz és egy teáskanál sampon vagy tej
 • rozmaring illóolaj – 10 csepp
 • levendula illóolaj – 10 csepp
 • boróka illóolaj – 10 csepp
 • gyömbér illóolaj – 5 csepp

Hígított árnika tinktúrát is tehetsz hozzá vagy használhatod utóbbit önmagában, alaposan átmasszírozva az izmokat. Ebből a keverékből nyugtató hatású a levendula, ami az idegi stresszt csökkenti.

Az izomláz enyhébb esetben is kötötté teszi a ló mozgását, súlyosabb esetben pedig fájdalommal, gyulladással és tartós mozgásbeszűküléssel jár. Érinthet bármilyen típusú és használatú lovat, ha a kezdeti bemelegítés és a munka végi levezetés nem megfelelő, vagy ha az igénybevétel túlzó és nem mértékletes.

Ugyanakkor a legjobb körülmények között is izomlázra lesz hajlamos a ló, ha az izmok anyagcseréje nem megfelelő. Ehhez szükséges a máj, a vesék, a belek – a kiválasztószervek és a keringés hatékony működése. A máj védelmére fokozott szükség van, hiszen az izmok működését is biztosító glikogén egyik fő raktára a máj.

Izomsérülések, izomláz és izomgyulladás megelőzésére és kiegészítő kezelésére egyaránt bevált és ajánlott a FitoCavallo® RELAMUS gyógynövénykeverék kúraszerű vagy folyamatos etetése. Doppingmentes változatban is kapható (FitoCavallo® RELAMUS-D).

VÁSÁRLÁS

Izomláz és stresszérzékenység

Számos olyan sportló látható a versenypályákon, amelyek befeszülve, kényszertartásban mozognak. Más lovak a stresszes helyzetben felpörögnek, hiperaktívvá válnak, rohannak, nehéz bírni velük és eközben könnyebben megsérülnek.

A fájdalom gyakran ellenszegülés, makacsság, lustaság, elrohanás vagy egyéb viselkedési zavar formájában nyilvánul meg, és a legtöbb lovas nem ismeri fel vagy félreértelmezi. Fontos megtanulni a fájdalomjeleket, hogy felismerhesd lovadon, ha fáj valamije!

Ezért a FitoCavallo® tanácsadás során első körben senkinek nem ajánljuk a nyugtató és izomlazító gyógynövényeket a stresszhelyzetben felpörgő, hiperaktív lónak, hanem inkább az állatorvosi kivizsgálást javasoljuk a szervi bajok kizárására. A szerszámok (zabla, nyereg) felülvizsgálata is nagyon fontos.

Ha az derül ki, hogy egyszerűen rosszul tűri a ló a stresszt, ettől befeszül és túlzott mértékben feszeng, akkor a legjobb, legtermészetesebb és igazán hatékony megoldást nagy valószínűséggel a gyógynövények fogják jelenteni. Ezek mellé természetesen lehet magnézium- és B-vitamin tartalmú idegerősítőket etetni, és nyilvánvalóan fontos a helyes kiképzés és lovaglás is.

Több magyar sportlovas is alkalmazza lovainak a doppingmentes nyugtató + izomlazító termékünket a felkészülési és a versenyszezonban. A beszámolók alapján az alábbiak a FitoCavallo® RELANOS-D recept etetésének szemmel látható eredményei:

 • a ló nyugodtabbá válik a mindennapokban, de nem lesz lassú vagy levert
 • a ló könnyebben lovagolható stresszes szituációkban (mégis figyelmes marad)
 • néhány nap után érezhetően lazább a ló izomzata
 • elegendő a normális mennyiségű bemelegítés (nem „fapados” a ló az edzés első felében)
 • nagyobb az izomteljesítmény, lazább a mozgás, térölelőbbek a lépések
 • megnő az ugrási magasság, szebb lesz az ugróstílus
 • nem rohan el a ló az akadály megugrása után
 • nehezebb gyakorlatoknál sem feszül be

VÁSÁRLÁS

Bokszfogság és kényszerpihenő

A rehabilitáció alatti kényszerpihenőt sok ló nehezen viseli, emiatt nyugtató gyógynövényeket is beilleszthetünk a stresszérzékeny vagy a bezártságot nehezen viselő lovak étrendjébe.

A FitoCavallo® REHA termék kiegészítéseként a FitoCavallo® STRESS vagy VALEST nyugtató keverékeket javasoljuk kényszerpihenő alatt. A STRESS a félősebb, érzékenyebb idegrendszerű lovaknak, míg a VALEST a határozott, az emberrel és más lovakkal szemben dominánsan megnyilvánuló állatoknak válik be jobban.

A betegség miatt leállított vagy a mozgásában korlátozott lóval csökkentett mennyiségű abrakot etess, különben valószínűleg túlfűtötté válik a viselkedése. Valójában nem a fehérje-etetéssel van probléma (arra szükség is van a regenerációhoz), hanem a szénhidrátokéval, amelyek az inzulin- és vércukorszint ingadozását váltják ki. Ez ön- és közveszélyes kitörésekkel, kontrollálatan szaladgálással, ugrálással, újbóli lesérüléssel, de akár agresszióval is járhat.

Az elhúzódó gyógyszeres kezelés mellékhatásaként kialakulhat gyomorfekély, máj- és veseműködési zavar. Ez részben ellensúlyozható gyógynövényekkel.

Gyomorfekélyre hajlamosít a kényszerpihenő okozta stressz, amennyiben az állat szenved a mozgáshiánytól és a bezártságtól. Ugyanakkor a fájdalom is stresszreakciókat vált ki. A kortizol stresszhormon gátolja a gyomorvédő faktor termelődését, így a hormon tartós jelenléte hajlamosít stresszfekélyre.

Mindez halmozódva meggyengíti a gyomor ellenállóképességét és savasodás, kimaródás, majd idővel akár gyomorfekély is felléphet. Ha ennek a legkisebb esélye is fennáll, akkor célszerű megelőzésképpen a rehabilitációt segítő és nyugtató termékek mellett gyomorvédő és májregeneráló termékeket is etetni, mint amilyenek a FitoCavallo® PREVUL és HEPA termékek.

VÁSÁRLÁS

Zárszó

Ha porcsérülés történt, akkor a FitoCavallo® KONDOR-D porcanyagcserét támogató terméket etethetjük a REHA gyógynövénykeverék mellé.

Csontsérüléseknél, töréseknél a FitoCavallo® CALTO csonterősítő lesz a megfelelő választás a REHA termékkel közös kombinációban.

Sántaságnál, erős fájdalmaknál és gyulladásnál bármelyik fenti recept vagy receptkombináció pluszban kiegészíthető a FitoCavallo® ASPRINT fájdalomcsillapító- és gyulladáscsökkentő recepttel.

Külsőleg alkalmazhatsz gyógyulást segítő, vérbőségkeltő árnika tinktúrát és összehúzó-hűtő fekete nadálytő tinktúrát is. Ezek házilag is elkészíthetők, ráadásul így gazdaságosabb és hatékonyabb készítményhez juthatsz, mintha boltban vennéd meg.

A rehabilitáció ideje alatt érdemes egyéb kiegészítő kezelést is igénybe venned a gyorsabb gyógyulás érdekében. A fitoterápiás kezelés célszerűen kiegészíthető ló-fizioterápiával és mágnesterápiával.

A gyógyultnak tűnő lovat az újbóli munkába vétel előtt célszerű még egyszer megvizsgáltatni állatorvossal, mert időnként, mélyebben fekvő szövetek regenerációja még nem fejeződött be, hiába nem mutat sántaságot a ló. Egy alapos vizsgálattal így megelőzhető a kiújulás és a visszaesés.

Lovadra szabott, online állapotfelmérésre alapozott, ingyenes gyógynövényes tanácsadásunkat megtalálod honlapunkon.

 

2024.02.10. Marton Zsófia, ló-fitoterapeuta,
fitocavallo.hu
Fotó: canva.com

VÁSÁRLÁS

Hozzászólások