Sörénydivat

Miért fonják és gumizzák lovaik sörényét a versenylovasok? Miért nem szabad a lovak farkát túl rövidre vágni? Hogyan ápold kívül-belül lovad sörényét? A cikkből kiderül:

Képzeljünk csak el egy lovasbemutatót ellenfényben: egy büszke andalúz mént felemelt fejjel és méltóságteljes kisugárzással. A nézők sorain morajlás fut végig, amikor a szürke ló piruettezni kezd, miközben sörénye a mozgás ütemére lobog a levegőben. A lenyugvó nap felerősíti a ló farkának és sörényének fényét, és a páros álomszerűen mozog a pályán.

Aztán változik a kép, egy egészen más helyszín, természetes környezetben, de a hatás ugyanolyan varázslatos – egy hollófekete fríz vágtázik a réten. Dél van, a nap sugarai szinte függőlegesen érik a ló szőrét. A fríz tükörként veri vissza a fényt, szabad mozgásában pedig még izmosabbnak tűnik. Sörénye hosszú, és minden irányváltásnál meglibben.
A két helyzetben egy valami közös: a szépség, amely bár különböző formákban nyilvánul meg, a lobogó sörény mindkét esetben erősíti az összbenyomást.

Hagyomány, divat, ésszerűség

A sörény hossza és “fazonja” bizonyos fajtáknál már-már az adott fajta névjegye – egy vérbeli barokk lovat el sem tudnánk képzelni dús, hullámos sörénye nélkül, ahogyan egy fríz is bizarrul festene megfosztva ettől az ékességétől. Ugyanakkor más fajtáknál a sörény levágása jelenti a hagyományokhoz való ragaszkodást. Gondoljunk csak a fjord lovak “csíkos” sörényére, amely csak gondosan vágva mutatja meg magát igazán.

A lobogó sörény “megzabolázásának” sokszor prózai oka van: így például a díjlovagló négyszögben nemigen látunk szabadjára engedett hosszú sörénnyel szereplő lovat, aminek egyszerűen az az egyik oka, hogy a lovast a rakoncátlan sörényszálak zavarnák a szárak kezelésében, a ló leheletfinom irányításában. Hasonlóképpen a díjugrató sportban is inkább rövidre nyírják, vagy befonják a ló sörényét, az ugrófeladatokban egyébként könnyen meg is zavarhatná a lovat a szemébe hulló üstök és sörény, amikor épp megpróbálja megtalálni a megfelelő elugrási pontot.

A sörény fonását előszeretettel alkalmazzák a tenyészszemléken is, ha hangsúlyozni szeretnék a nyak ívelését, hiszen a hosszú sörény nem emeli ki annyira a tökéletes formákat, mint a feltűnő színű gumikkal még hatásosabbá tett, apró “gombócokba” rendezett sörény.
A sörény fonása meglehetősen munkaigényes elfoglaltság, amely nemcsak a lovas, hanem a ló türelmét is próbára teszi. Ráadásul egy-két nap után feltétlenül ki kell bontani az alkotást, máskülönben a sörény szálai összebogozódnak és töredeznek. Így a kényelmesebb tulajdonosok gyakran a sörény teljes levágása mellett döntenek, ami egyes fajták esetében indokolt lehet – például a fjord lovaknál, hogy kiemelje sörényük fakó-fekete mintázatát -, vagy egyszerűen így írják elő a hagyományok.

A farok szőrének vágása kevésbé gyakori szokás – sőt, például a fríz fajta esetében egyenesen szentségtörésnek számít akár egyetlen centiméterrel való kurtítás is -, legfeljebb némi fazonigazítást szoktak végezni, csepp alakúra tépett, vagy gondosan egyenesre nyírt farok-fazont kialakítva. Sajnos egyes hidegvérű fajtáknál még ma is sok tenyésztő ragaszkodik a farok rövidre kurtításának hagyományához, csak azért, hogy a far alakulását még kedvezőbbnek tüntessék fel. A farok kupírozását szerencsére napjainkban a legtöbb tenyésztő egyesület megtiltotta tagjai számára.

A hosszú szőr célja és értelme

Egy dologgal mindig tisztában kell lennie a lótartónak, főleg annak, aki félrideg, vagy ridegtartásban tartja a lovát: a hosszú szőrnek fontos szerepe van, véd a rovaroktól. A sörény és farok nélküli ló tehetetlenül ki van szolgáltatva a legyek, böglyök, szúnyogok és egyéb rovarok támadásainak. A sörény légy-hessegető szerepét még úgy-ahogy pótolni tudja a ló nyakának és fejének rázásával, a hasa aljáról azonban hosszú farok nélkül képtelen elhajtani a csípős rovarokat. A farok ezen kívül megvédi a ló érzékeny hátsó felét az időjárás viszontagságaitól is, ezért semmiképpen nem szabad levágni.

Tehát nem a tulajdonos egyéni ízléséről van szó – a természet nem véletlenül látta el hosszú szőrrel lovainkat.

A sörény és a farok ápolása megéri a mindennapos fáradozást: igazán jó benyomást csak egy ápolt szőrű ló kelthet. Időnként egy vödör meleg víz, némi kímélő ápolószerrel és egy puha kefével kiegészítve megkönnyíti az életet.

A sörény és a farok ápolásánál a tartós eredmény titka: el kell kerülni, hogy túl sok szőrszálat tépjünk ki – ehhez viszont legjobb, ha elfelejtjük a gyökérkefét és az egyéb sűrű szálú ápolóalkalmatosságokat. A ritka fogú sörényfésűvel is csínján kell bánni: leghelyesebb, ha minden nap szánunk némi időt a hosszú szőrök ápolására, és kézzel bontogatjuk ki az összecsomósodott szálakat.

Ápold kívül-belül

Etess kedvenceddel némi lenmagot, len-, kukorica-, vagy kókuszolajat . Az egészséges, fényes, jól táplált szőrzet nem csak mutatósabb és melegebb, de ápolni is egyszerűbb.

Sörényfésűk, sörénygumik, nyíró- és ritkító ollók és még sok más, ami a sörény ápolásához kellhet >>

Ramona Dünisch
Frissítve: 2022.09.06.
Fotó: Canva
A cikk megjelent a Nemzetközi Lovas Magazin 2001. áprilisi számában.

Hozzászólások