A patkolókovács szakma a bizalomra épül

A pataápolás, szaruszabályozás és a patkolás a lótartás mindennapi részét kell, hogy képezzék. Teljesen természetes, hogy időközönként hívod a patkolókovácsot, vagy jön is magától az előre megbeszélt időben és elvégzi a munkáját. De mi van akkor, ha nem ennyire idilli a kép és döcögősen megy a szekér?

Fotó: MTI

Előfordul, hogy lótartóként nem tudod, mit kérhetsz, és mit kaphatsz ebben a szolgáltatásban. Mert bizony ez egy szolgáltatás, ennek minden jó és rossz tulajdonságával együtt. Vegyük hát sorra azokat az aknamezőket, melyek megnehezítik a lótartó és a patkolókovács közötti együttműködést.

Első a bizalom!

A patkolókovács kiválasztásnál fontos az ismerősök, lovas társak „ajánlólevele”. Fontos, de ne ez legyen a fő szempont.

Számolj azzal a ténnyel, hogy a patkolókovácsok általában nincsenek birtokában a téridőugrás képességének. Maga a szaruszabályozás, patkolás jól előre tervezhető munka, de ha messziről, akár több száz kilométerről hívsz lovaidhoz szakembert, be kell kalkulálnod, hogy nem minden esetben tudod majd ugrasztani, ha megmozdul, netán leesett egy patkó, esetleg csak látsz a ló lábán valamit, amit meg szeretnél neki mutatni.

Célszerűbb 50-70 kilométeres körzeten belül keresned olyan jól képzett szakembert, aki tényleg elérhető, és riasztható, ha baj van. De talán az egy órás szabály a jobb megfogalmazás: patkolókovácsod lakjon egy órányi távolságon belül. Persze működhetnek nagy távolságokkal is remekül a kovács-lótartó kapcsolatok, de mindig kompromisszumokkal és megfelelő szervezéssel.

Általában fontos szempont az ár kérdése. Ez természetesen még nagyobb jelentőséggel bír, ha több lovad van. Ami a szaruszabályozási és patkolási árakat illeti, országosan és az egyes szakemberek között is nagy eltérés lehet. Amit fontos tudnod: a patkolókovácsok minden szerszáma, a felhasznált anyagok, segédanyagok mind-mind import termékek. A hazai kovács tehát jobb esetben ugyanazon az áron vásárol, mint nyugatabbi kollégája, vagy a hazai adózási és kereskedelmi helyzetet figyelembe véve gyakran még drágábban is. Ezzel szemben a patkolókovácsok átlagos árképzéséről elmondható, hogy munkájukért kb. a felét kérik meg annak, mint nyugati kollégáik.

Próbáld megtalálni a megfizethető, de a számodra és a lovad számára legjobb patkolókovácsot. Nem biztos, hogy a legdrágább a legjobb, de a feltűnően olcsó ajánlatok mindenképpen gyanúsak. Egy régi, de igaz mondás, hogy amit megspórolsz a patkoláson, annak többszörösét fizeted ki később az állatorvosnak.

A pataápolás egy tervezhető költség. Általánosan elmondható, hogy hathetente minimum szabályozni kell a patákat. Így előre tudod, mikor milyen kiadásaid lesznek.

Vegyük sorra azon kérdéseket is, melyekre az elmaradt válaszok nagyban befolyásolják a patkolókovácsoddal kialakított viszonyt és egyben lovad egészségét is.

Mikor kezdjük a csikó körmölését?

Minél hamarabb, de legkésőbb a második hónapban, feltéve, hogy korábban nem tapasztalsz rendellenességet. Célszerű 2-3 hetente megnézetni a csikó lábait a patkolókováccsal, és ha szükséges, kis reszeléssel igazítani.

A csüd alatti részek konformációjának korrigálása az első hat hónapban kell, hogy megtörténjen. Utána már nem „javíthatóak” az elváltozások, ezt ne is várd a patkolókovácstól. Féléves kor után alapvetően az addigra kialakult lábszerkezettel lesz kénytelen együtt élni a ló.

Mikor kapjon a csikó először patkót?

Téves az a szemlélet, hogy a munka megkezdésekor azonnal patkó kell a csikó lábára. Van szegénynek így is sok baja az egyensúllyal, meg a sok tanulnivalóval. A bizonytalan egyensúly miatt ilyenkor egyébként is hamarabb megtörténik a baj: belelép a patkószárba, vagy lelépi a patkót.

Célszerű a patkó használatát akkor elkezdeni, mikor már kialakult az alap egyensúly és a terhelés, valamint a szarukopás is indokolja a használatát.

Patkósarok, vídia stift: igen, vagy nem?

Aranyszabály, hogy patkósarkakat csak akkor használj, amikor arra szükség van. Soha ne legyen állandóan a patkóban, mert sérülést és nehezen kezelhető, vagy visszafordíthatatlan elváltozásokat okozhat. Oka lehet a patarepedésnek, a feltolódott sarokfalaknak, pata-, pártaízületi betegségeknek is. Az elemelt nyír csökkent talaj felőli alátámasztása miatt a keringés is csökken a lábvégben.

A vídia stift állandó használata kevésbé befolyásolja a szarutok és a lábak mozgását, de itt is figyelembe kell venni, hogy kemény talajon, aszfalton a keményfém szemek megakadályozzák a talajfogáskor és ellépéskor természetes apró csúszó és csavaró mozgásokat, ez pedig károsan hat a pata- és pártaízületekre.

Patarepedés

A szarutokon repedések minden esetben a kiegyensúlyozatlanság miatt fellépő feszültségekből keletkeznek. Ezért az egyensúlyért pedig a patkolókovács a felelős! Szinte minden repedés gyógyítható a megfelelő egyensúly helyreállításával. Általában nem szükséges szétfaragni, kapcsozni, ragasztani a repedéseket. Egyszerűen csak a megfelelő technikával helyre kell állítani a lábvég és a szarutok természetes egyensúlyát, és hagyni, hogy magától lenőjön a következő egy év alatt.

Tény, hogy nagyon ritkán előfordulnak olyan esetek (például régóta fennálló repedések, pártasérülések), amikor a lábvég és a szarutok olyan mértékű elváltozáson ment keresztül, ami már szinte lehetetlenné teszi a javulást.

Ami fontos: a frissen keletkezett repedést azonnal kezelni kell. Ebben az esetben a legelső a bent felejtett patkósarkak eltávolítása és a szarutok rugalmasságának helyreállítása, puhítása, valamint a repedés és környékének megtisztítása, fertőtlenítése. A többit a patkolókovácsnak tudnia kell.

Nyírrothadás

Nevezhetjük a lovak „menedzsment betegségének” is. A közvetlen kiváltó ok az ammónia és a gondozatlan, elhanyagolt pata. Ha már megjelentek lovad lábán ezek az oxigén nélkül vígan éldegélő baktériumok és gombák alkotta életközösségek, akkor ne várd meg, míg a nyír felől elkezdenék felzabálni lovadat.

Szinte minden lovasbolt dugig van a nyír kezelésére alkalmas szerekkel, sőt a patkolókovácsod műhelykocsijában is akad belőle valószínűleg. De a hagyományos SBC paszta is kikevertethető a patikákban. A lényeg a pata rendszeres tisztítása, a tartási körülmények javítása és a napi rendszerességű kezelés.

Ha arra vársz, hogy patkolókovácsod hathetente rendbe rakja lovad lábát, az nem fog működni. Ő csak az előző szabályozás óta károsodott lelógó részeket fogja eltávolítani és egyszer lekezelni. Ez nem vezet eredményre, hosszan elhúzódó folyamat lesz belőle, aminek lovad issza meg a levét.

„Akkor is patkót akarok” szindróma

Gondold végig, miért is szeretnél patkót a lovadra. Beszéld meg patkolókovácsoddal, állatorvosoddal, edződdel, hogy van-e szükség patkóra, vagy elég csak a patákat szabályozni hathetente. Persze ha versenyzel, harmatos füves pályán lovagolsz, szükség van a csúszásgátlásra. Előfordul, hogy a szaru gyorsabban kopik, mint nő. Esetleg lovadnak olyan lábvég-konformációja van, ami miatt védeni kell a szarutokot. Ilyenkor egyértelmű, hogy kell. De feleslegesen ne használd. Majd csak akkor, ha szükséges.

Patkolás után lovagolhatom?

Igen, de azt azért számításba kell venned, hogy minden szaruszabályozás az ujjtengelyek három dimenzióban történő egyensúlyba állítását jelenti. Az eltelt hat hét alatt a szaru túlnőtt, szépen eltolódott a láb egyensúlya is. A patkolókovács ezt az állapotot állítja vissza pár perc alatt. A láb szerkezetének, ízületeinek célszerű időt adni, hogy ezt az új „beállítást” megszokják. Ezért nem célszerű aznap intenzíven dolgozni a lóval. Másnap már természetesen lehet élvezni a szép friss patákat vagy patkókat.

2016.02.24. Forrás és fotó: MAPE.hu

Hozzászólások