keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Paso Fino
 

"Los Caballos de Paso Fino" - A finom léptű ló

Aktuális rendezvény: Paso Fino Magyarországon
2008. június 20. és július 03. között szeretettel vár William Ferrell minden érdeklődőt a Sóskúti Lovas- és Élményparkban

Aki 2008. június 20. és július 03. között ellátogat a Sóskúti Lovas- és Élményparkba, annak egy csodálatos élményben lesz része. A Sportklub felkérésére William Ferrell második alkalommal látogat el Magyarországra, és tart egy különleges bemutatót egyik paso finóján (El Don de United). Célja ezzel a paso fino fajta népszerűsítése illetve megismertetése Magyarországon.
További részletek a bemutatóval kapcsolatban itt olvashatók>>>A paso fino lovak spanyol örökségüket tükrözik testtartásukkal, kecsességükkel és eleganciájukkal. A paso finók, a spanyol hódítók hátaslovaként dicsőséges múlttal rendelkeznek és még sikeresebb jövővel kecsegtetnek. Könnyed és finom járásuk világszerte rabul ejti a lovakat kedvelők szívét.

A paso finók története több mint 500 évre nyúlik vissza.  Kolumbusz Kristóf második útja során válogatott kancákat és csődöröket vitt Spanyolországból az Újvilágba. Ezek a lovak az andalúz, a spanyol barb és a finom fárású jennet fajták keverékei voltak, melyeket állóképességük, puha járásuk és szépségük miatt tenyésztettek. Ezek a „Los Caballos de Paso Fino”, avagy a „finom léptű lovak” a spanyol hódítók első katonai állomáshelyének fő lóállományát alkották.

A konkvisztádorok csatalovaiként Amerikába került lovakat jól hasznosították a felfedezések során, később pedig a mindennapi életben. Az elmúlt, közel 500 évben a legnagyobb hozzáértéssel tenyésztették és tökéletesítették a fajtát. A paso fino sokféle munkaterületen megállja a helyét, minden földrészen, minden évszakban. A fajta nemcsak a bemutatók alkalmával mutatja meg említésre méltó sokoldalúságát, hanem a táv- és túralovaglás során, a díjlovaglásban, a rodeókon és a marhatenyésztők farmján is. Mindezt párját ritkítóan puha, könnyed járásával teszi felejthetetlenné lovasa számára.

A paso fino sajátos járásmóddal születik, mely kizárólag erre a fajtára jellemző. Finom, ritmikus, céltudatos és tizsta léptű, hajlításban is kiegyensúlyozott, eleje, hátulja összhangban van, amivel egyedi kényelmet nyújt a lovasának. A paso fino méltóságteljes, fürge és hajlékony ló, lábait precízen, harmonikusan használja.
Jármódja különleges, vele született, egyenletesen elosztott iramú járás. Négy lába egymástól függetlenül, átlósan mozog azonos sorrendben, precíz lépéstávolságra érve a földet, így töretlen, gyors ritmust kölcsönözve a lónak. Tökéletesen végrehajtva a négy pata egymástól függetlenül csapódik a földbe, amíg a test szinte tökéletesen mozdulatlan marad.

A paso fino, mint jármód, három „sebességben”, és különböző összeszedettségi fokkal lovagolható. Mindhárom fokozat során a lovasnak látszólag mozdulatlannak kell lennie a nyeregben.
Ezen három sebességi fokozat a következő:

Klasszikus lépés: teljes összeszedettség és nagyon lassú előrehaladás jellemzi. A lépészaj rendkívül gyors, míg a lépéshossz, így a sebesség is igen kicsi.

Rövid lépés: közepes sebesség és a teljes és a közepes közötti összeszedettség jellemzi, amikor a lépések talajközeliek, de nem elsietettek. Közepes tempóval és lépésekkel kivitelezett.

Hosszú lépés: a leggyorsabb fokozat, hosszabb lépésekkel, közepesen összeszedve. A haladás sebessége lótól függően vátozó, minden lónak a saját maximum sebességét harmonikusan, természetesen és ütemben kell elérnie.

A paso fino ragyogó és elegáns küllemű ló, marmagassága 132–154 cm, tipikusan viszont 135–144 cm magas. Súlya 350–550 kg. Minden színben előfordul. A paso finót fizikai tulajdonságaiért tenyésztik, testének egyetlen porcikája sem túlizmolt vagy túltenyésztett. Rendkívül együttműködő, egész lénye azt sugallja, hogy keresi és élvezi az ember társaságát, akinek elégedettségét akarja mindenáron elérni. Élénk és fogékony mindenre, érzékeny és kezes.

Hogy mi teszi a paso finót olyan különlegessé? Elsődlegesen a lovaglás. Ez a fajta a lovak közt a „Rolls Royce”. Akárcsak a Rolls Royce, a paso fino is erőteljes, mégis elegáns, nagy teljesítményű, és hosszútávon társ. Kristálytiszta, könnyed siklásával mérhetetlen élvezetet tud nyújtani lovasának. Egyre több és több csontkovács és ortopédus ajánlja a paso finót azoknak a hát-, csípő- és térdsérült betegeiknek, akik nem szeretnének felhagyni a lovaglással. Lovasterápiák szempontjából is kedvelt és keresett fajta.
Másodszorra pedig maga a lovak személyisége adja a legnagyobb vonzerőt. Ezek a lovak intelligensek, lelkesek, együttműködők, erősek, ragaszkodók és még sok minden más.

Ne hagyjuk, hogy kis termetük megtévesszen bennünket. Egy 400 kilogrammos paso finónak nem okoz gondot egy, akár két méter magas, 125 kilogrammos lovas sem. Ereje mozgásának teknikájában rejlik. Farát behúzza, hátsó lábaival egészen belép maga alá, így támasztja meg magát. Mivel más lófajtákhoz képest rövid, apró léptű, nem okozza azt a billegő érzést, mint a többi fajta. Egy 140 cm marmagas paso fino hosszú távon könnyedén elviszi ugyanazt a terhet, melyet egy 160–170 cm magas telivér.

E népszerű lófajta sokoldalúsága az, ami megelégedett tulajdonosokat eredményez. A bemutató és túralovagláson kívül a paso fino sok mindenre betanítható és használható. Állóképességéért a paso fino nyerte a legnagyobb nemzetközi elismerést távlovaglásban. Kompakt testfelépítése és fürgesége igen kedveltté teszi az amerikai marhatenyésztő farmokon, ahol dolgos és odaadó partner.
A paso fino mindenképpen jó befektetési lehetőséget jelent. Amennyiben valaki hobbi ló vásárlásán gondolkodik, nem talál nála alkalmasabbat, mely több örömet tudna okozni lovasának. Viszont az sem csalódhat benne, akit a versenyzés vonz. Vannak paso fino versenyosztályok, az egészen kezdőktől a mesteredzőkig, és az elismerés a személyes megelégedettségtől a nemzetközi díjakig terjedhet.

 Mindenkit szeretnék bátorítani, hogy ismerkedjen meg ezekkel a csodálatos állatokkal. Tegyen egy próbát, üljön fel egy pasóra, és ismerje meg személyesen az élményt.
Mert a paso fino különleges ló: nem lehet elmesélni, meg kell tapasztalni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Paso Fino

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés