Dopping

Doppingbotrány az Olimpián

Hong Kongot azért jelölték ki a lovassporok helyszínéül, mert Kína megfelelő állategészségügyi (karantén) rendelkezések híján nem tudott volna betegségektől mentes zónát garantálni. Hong Kong a lovassportoknak otthont adó létesítmények, valamint a helyszíni laborok kiépítésére több, mint 150 millió dollárt költött.

Miután négy ló tesztje pozitív lett a capsaicinra, az erőspaprika hatóanyagára, a FEI titkára, Alexander McLin azt nyilatkozta: „Nem ez az egyetlen sportág, ahol ilyen jellegű problémák vannak.” A capsaicint mind humán, mindpedig állatorvosi készítményekben használják, mint helyi bővérűségkeltő és fájdalomcsillapító anyagot.  helyen álló norvég Tony Andre Hansent ideiglenesen felfüggesztették a hétfői díjugrató selejtezőt követően. Hansen ugyanakkor nem csak egyéniben idult, de a bronzérmes norvég csapatnak is tagja volt. A FEI-nél még nem született döntés arról, hogy a csapat megtarthatja-e az érmet.

Saját bevallása szerint maga Hansen is értetlenül áll a történtek előtt, hiszen a lónak semmi baja nem volt, nem kellett kezelni semmiféle kenőccsel.
„Nem érzem magam csalónak, de nem tudok magyarázattal szolgálni. Idő kell, hogy rájöjjünk, mi történt. Korábbi eredményeink miatt szinte szárnyaltam, most viszont nagyon magam alatt vagyok.”, nyilatkozta Hansen.

Mind a négy versenyből kizárt ló tesztje a capsaicin hatóanyagát jelezte ki. Valamennyi hátas esetében végeznek még egy második vérvizsgálatot (ez az úgynevezett „B teszt”). Amennyiben az is pozitív lesz, Norvégia valószínűleg elbúcsúzhat a bronzéremtől. A lovak szervezetében a korábbi vizsgálatok során nem találtak gyanús anyagokat. A capsaicin mindig tiltott szernek számított, de a kimutatására szolgáló technikát csak az utóbbi időkben fejlesztették ki.

Három másik lovas is hasonlóképpen járt: Denis Lynch (Írország), Bernardo Alves (Brazília) és a német Christian Ahlmann.

A Horse Sport Ireland szerint Lynch elismerte, hogy egy „Equi-block” nevű szert használt, mely tartalmazza a szóbanforgó hatóanyagot. Lynch állítólag elismerte, hogy rendszeresen keni lova hátsó lábait edzések előtt az „Equi-Block”-kal. A lovas kifejtette: „Nem tettünk semmi rosszat, nincs semmi takargatnivalónk.”

Az esetek kivizsgálását a FEI gyorsított eljárással végzi. Az „A” tesztek pozitív eredménye után két napon belül elvégzik a „B” teszteket.

Tekintsük át az eseményeket időrendben:
2008.08.18-19. A laborba beérkeztek a minták.
2008.08.20-21. Jelentik a pozitív teszteredményeket a FEI-nek.
2008.08.22-23. Leveszik a B tesztekhez a mintákat.
2008.08.30. Megérkezik a B tesztek eredménye. Az ezt követő héten a FEI tárgyalásokat és megbeszéléseket kezdeményez az ügyben. Ezután 28 napon beül – tehát legkésőbb október első hetében – döntés kell, hogy szülessen.

Az eset Athénhoz hasonlóan ismét nem vet jó fényt a díjugratásra. További aggodalomra ad okot, hogy mind a négy lovasnál ugyanazt a szert találták, ami rávilágít egy bizonyos trendre. A capsaicin az erőspaprika hatóanyaga. Mind humán, mindpedig állatorvosi készítményekben szerepel, mint helyi bővérűségkeltő és fájdalomcsillapító. Az elterjedt használatból adódóan joggal feltételezhető, hogy nem annyira terápiás céllal alkalmazták, hanem a ló lábainak bedörzsölésével, azok érzékenyebbé tétele volt a cél.

Az Olimpia szervezése során a szervezők igyekeztek különleges hangsúlyt fektetni az állatjóléti szempontokra. Ez a lovak egészségének lehető legteljesebb körű védelmét jelenti. Nem terjedhet ki csupán az istállók klimatizálására, vagy éppen biztonságos berendezésére, nem merülhet ki a versenyeken biztosított „lómentők” rendelkezésre állásában, hanem a hátasok egészségét károsan befolyásoló, tiltott szerek használata ellen is határozottan fel kell lépniük.

A lovakkal kapcsolatban már csak azért is különösen kényes kérdés ez, mert a ló élőlény, nem egyszerűen csak egy sporteszköz. Ez tehát különleges helyzetet teremt: egy állat, és az állat egészségéért, jólétéért felelősséggel tartozó ember együttműködéséből születnek eredmények.

Míg a sportoló a lehetséges veszélyeket átgondolva aktívan közreműködik a doppingban, a ló viszont nem dönthet arról, hogy kíván-e tiltólistás szerekkel élni, csupán elszenvedője a doppingnak. Ezek a szerek lehet, hogy rövid távon jobb eredményhez segítik a lovast, hosszú távon viszont a ló viseli az egészségére káros hatásokat.

Az Állatorvosi Bizottság mintázási terve a következő volt: szakáganként 18 ló az alap, hat az érmesekből s minden „versenyszámból” 4. A többit szúrópróbaszerűen választották ki, a Bizottság elnökének, Nigel Nickolsnak a kívánsága szerint. A lovakért a stewardok mentek, ők vesztték le a vizeletet, írták meg a papírt. Az állatorvosok felügyelték őket és vették le a vért.

2008.08.22. – Dr. Jármy Miklós beszámolói alapján
Frissítve: 2023.05.12.
Fotó: Canva

Hozzászólások