keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Fríz
Fríz

Az időszámítást megelőző időkből származik, Hollandiából. Megjelenésében gyönyörű, ámde tesetesebb, mint a többi melegvérű, ami azért van, mert hidegvérű lótól származik. Fogatlónak és hátaslónak is szívesen használják. Fogatban elsősorban azért, mert nagyon jól mutat, ugyanakkor cirkuszokban is sokszor találkozhatunk vele. A tenyésztési cél, egy harciló kitenyésztése volt. A Fríz ló nagy hatással volt a Dales és a Fell póni kialakulásában.

A legnagyobb hatással a Fríz ló kialakulására három fajta volt. A legnagyob hatással az Erdei ló volt, mely tulajdonéppen az alapállomány lehetett. Ez kereszteződött a Spanyol lóval, melytől testalkata változott meg főleg. Ugyanakkor némi Berber vonal is került a keresztezésbe. A XX. század elejére a fajta majdnem kihalt. Az első méneskönyvet feltehetőleg 1879-ben hozták létre.

A feje kedves benyomást kelt, fülei kicsik. A nyak hosszú, szépen ívelt, a sörény és farok a legtöbb esetben hosszú és göndör. Lapockája erős, meredek, a mar nem kifejezett. A farok mélyen tűzött. Lábvégeken bokaszőr található. Patája kemény.

Marmagassága 155-160 cm, színe a fekete.

Készítette: Jenna2

 

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés