keresés a lovardák között


További Global Champions Tour hírek >>

Global Champions Tour
Estoril, Portugália

Weishaupt első GCT győzelme

Alig egy héttel Aachen után máris a Global Champions Touron, Estorilben versenyeznek a világ legjobbjai. Estoril a portugál parton található, Cascais-hoz tartozó kedvelt turisztikai desztináció. Philipp Weishaupt szenzációs összevetés után nyerte meg a versenyt.

A verseny nem egy szerencsés pályával kezdődött. Az első forduló első indulójaként Rotschild báró, a 2010-es valenciai Global Champions Tourt Timothee Anciaume-mal nyerő Lamm de Fetan nyergében nagyon csúnyákat hibázott, így nem is fejezte be a pályát.

Nagyon sok hibátlan lovaglás született az első fordulóban, ezért a 18 legjobb páros helyett 20 hibátlan jutott be a következő körre. Két portugál lovas is bejutott a második fordulóba, bár ott már nem voltak ilyen sikeresek. Sőt, egy magyar cég tulajdonában lévő ló, Cocoshynsky is hibátlant ment az első fordulóban az olasz Emanuele Gaudianóval, de a második pályán már ők is hibáztak.

Philippe Rozier jó pályát ment Dakar C-vel (Burggraf x Codexco), de éppen kicsúsztak az alapidőből, így egyetlen 1 hibapontos párosként a hetedik helyen zártak. Abdelkebir Ouaddar, aki a monacói GCT fordulón debütált egy harmadik hellyel, most egyet ütött Porche de Frutier (Ultra Beau II x Espoir du Scion) nyergében. A szintén Monacóban sikeres Kamal Abdullah Bahamdan és Noblesse des Tess (Cumano x Irak) elsőként lovagoltak dupla hibátlant.

Edwina Tops-Alexander egy fiatal, csupán 8 éves lovat, Ego van Ortit lovagolta, akinek az apja a Philippe Lejeune-nel 2010-ben egyéni világbajnok Vigo d’Arsouilles. A második fordulóban 4 hibaponttal mentek, de biztos, hogy ennél jobb eredmények is várnak majd a lóra a jövőben.

Roger-Yves Bost, aki nagyon jó formában versenyzett itt Estorilben másik lovával, Castle Forbes Cosmával, hiszen két versenyszámot is nyert, most a második pályán nem volt ennyire sikeres Ideal de la Loge (Dollar du Murier x Joyau d’Or) nyergében. A tavalyi GCT döntőt Abu Dhabiban megnyerő páros leütötte a kőfalat és még egy ugrást.

Philipp Weishaupt és Harrie Smolders dupla hibátlannal bekerültek az összevetésbe. Viszont Denis Lynchre mondhatni mostanában rájár a rúd, hiszen nem csak Aachenben nem mehetett a Nemzetek Díja után más számban Lantinusszal, hanem még az olimpiai csapatból is kivették. Fiatal lova, All Star (Argentinus x Alme) azonban most is jól ment, bár a kőfalat ugyan leütötte.

Végül még Ludger Beerbaum, Christian Ahlmann és Michael Whitaker is hibátlant mentek, így hatlovas összevetésre került sor, ami viszonylag sok más Global Champions Tour fordulókhoz képest.

Elsőként a szaúdi lovas, Kamal Abdullah Bahamdan lenullázott, de nem tudott szűkeket fordulni, így várható volt, hogy megelőzik. Philipp Weishaupt és Leoville (Landor S x Wettruf) nagyon szűk fordulókkal és extrém tempóval 4 másodpercet javított a vezető időn.

Harrie Smolders és Exquis Walnut de Muze (Nabab de Reve x Chin Chin) leütötték a kőfalat, ami után szűken, belül kellett fordulni a jó időeredményhez. Christian Ahlmann volt az egyetlen, aki nem kockáztatta meg ezt a fordulót, pedig előző nap ugyanezzel a lóval megnyerte a legnagyobb számot. A tavalyi estorili győztes új lova, a szürke Aragon (Askari x Kolibri) jól ugrott végig a versenyen, de egy 180 fokos fordulóból leütötte a Forma1 meredeket.

Ludger Beerbaum, aki tavaly harmadik volt itt Estorilben, kicsit lassabban ment, mint istállótársa, Philipp Weishaupt. Jókat fordult Chamannal (Baloubet du Rouet x I Love You), de ez megint csak a harmadik helyre volt elég.

Utolsóként Michael Whitakertől várhattuk, hogy pole pozícióból nyer, hiszen múlt héten GIG Amaival megnyerte Aachenben a Nagydíjat. Az itt induló nagyon gyors Vikinggel pedig Valenciában volt 2. helyezett Ben Maher mögött. Az utolsó ugrás előtt azonban kicsit meg kellett igazítania a lovat, ezzel pont azt a bő fél másodpercet veszítette el, ami kellett volna a győzelemhez, így megint a második hellyel kellett megelégednie.

Philipp Weishauptnak ez volt az első GCT győzelme, bár többször volt már helyezve. Tavaly például Rióban Monte Bellinivel harmadik volt, amivel az ottani rekord pénzdíjak miatt többet keresett, mint a mostani győzelemmel.

Jövő héten pénteken Hicksteadben folytatódik a Nemzetek Díja sorozat, szombaton pedig Chantilly következik a GCT versenyben.

Eredmény és videók >>

Ranglista a hetedik forduló után >>

Eredmények:

1.forduló 2.forduló

Összevetés
hibapont

Összevetés
idő

 Pénzdíj   

1. Philipp Weishaupt Németország Leoville 2

0

0

0

44,96

94 050 €

2. Michael Whitaker Nagy-Britannia Viking

0

0

0

45,65

57 000 €

3. Ludger Beerbaum Németország Chaman

0

0

0

47,46

42 750 €

4. Kamal Abdullah Bahamdan Szaúd-Arábia Noblesse des Tess

0

0

0

48,98

28 500 €

5. Harrie Smolders Hollandia Exquis Walnut de Muze

0

0

4

46,53

17 100 €

6. Christian Ahlmann Németország Aragon

0

0

4

47,25

8 550 €

Bardóczky Veronika, Lovasok.hu
Szerk. Bardóczky Eszter, Lovasok.hu

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés