keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lóversenyzés   »   Kincsem Park   »   A Kincsem Park hírei


Kancagyőzelem a Batthyány-Hunyady Díjban

Ribárszki Sándor volt a versenynap hőse

A honi galoppsport kezdeti évei kapcsán gyakorta emlegetjük Gróf Széchenyi István nevét, de hozzá hasonlóan a Batthyány és a Hunyady grófoknak is elévülhetetlen érdemei voltak a magyar lóversenyzés létrejöttében és felvirágoztatásában. Tegnap ez utóbbi jeles családok emlékének adózva, több kitűnő versenyt is láthatott a Kincsem Park közönsége.

A napi főfutam, a Batthyány-Hunyady Díj múltja 1828-ig nyúlik vissza. Eleinte két angol mérföld, azaz 3218 méter volt a verseny távja, mi több a lovak két egymást követő futamban, úgynevezett heatversenyben mérték össze erejüket. 1845 után a táv nagyjából a felére (1600 méterre) csökkent, ami azóta változatlan.

A vasárnapi kiemelt viadalban szerény számú, de annál erősebb mezőny gyűlt össze. Ráadásul fennállt a veszély, hogy a futam első díja külföldre kerül, mivel Indy Jones (Massimiliano Tellini) révén Horvátországból érkezett a favorit. Legnagyobb ellenfelének a díj címvédője, Quissisana (Zdenko Smida) tűnt. Ők ketten áprilisban Ebreichsdorf-ban homokpályán már találkoztak egyszer, akkor Indy Jones fölénnyel nyerte a hasonló távú ausztriai versenyt, Quissisana pedig tőle hét hosszal lemaradva negyedik helyen ért célba.

A visszavágás lehetősége tehát adott volt, és az idei év első hazai gyeppályás megmérettetésében a Quissi becenévre hallgató népszerű kanca élt is ezzel a bizonyos lehetőséggel. Az ír tenyésztésű ötéves biztosan, másfél hosszal nyerte a viadalt, de nem Indy Jones, hanem az istállótárs Ypsilon King (ifj. Fejes Lajos) előtt. Mindkét telivér tulajdonosa Pavel Vigas úr, trénerük pedig az a Ribárszki Sándor, aki mostanság sikert sikerre halmoz a Kincsem Parkban. Harmadik a hatalmas termetű sárga, Óbuda (Stanislav Georgiev) lett. A favorit Indy Jones csak mögöttük a célban. A lefutási idő bámulatos 1:34,1, ami új pályarekordot jelent 1600 méteren gyepen.  

Az előbb említett összecsapáshoz hasonlóan a Gróf Batthyány Gusztáv Emlékverseny Hendikepben is a horvátoknak állt a zászló, de Armagedon Fire (Massimiliano Tellini) a várakozások alatt teljesítve kiszakadt utolsó lett. Az 1900 méterre kiírt küzdelem kisebb meglepetésre Taliasin (ifj. Kozma István) győzelmét hozta. A dobogós helyezéseken Ideo (Zdenko Smida) és Ideal Match (Stanislav Georgiev) osztozkodott.

Izgalommal vártuk a nap harmadik jelentős futamát, az 1400 méteres Gróf Battyhány Elemér Emlékversenyt is, ahol megint csak Ribárszki mester idomítottjai domináltak. Makaam (Németh Sándor) a két héttel ezelőtti Káposztásmegyeri Díjban aratott győzelme után ismét nem talált legyőzőre, habár a tréningtárs Fiery Wing (Zdenko Smida) nagy csatára késztette a finisben. A megbízható Jezsuita (Stanislav Georgiev) harmadik helyezése papírforma hármasbefutót eredményezett.

Ahogy azt Önök is olvashatták, az idomároknál Ribárszki Sándor vitte a prímet, míg a versenynap másik duplázója Friebert Attilla volt. A lovasoknál ezúttal nem találtunk olyat, aki egynél többször mázsálhatott volna vissza győztesként.

Folytatás május 13-án a Nemzeti Díjjal.


2012.05.07., Alpári Gergő, Lovasok.hu
Címkék: Kincsem Park, Batthyány-Hunyady Díj

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés