Az utolsó cowboyok – egy letűnőben lévő világ utolsó képviselői

Hasonlóan más régi, a mezőgazdasághoz és állatokhoz kötődő mesterség ismerőihez, a cowboyok is lassan eltűnnek Amerika pusztáiról.

Adam Jahiel éveken keresztül követte a nevadai Nagy-Medencében dolgozó cowboyok életét. „Ezek az emberek az egyik utolsó igazi amerikai szubkultúra képviselői”- mondja. Lélegzetelállító felvételei egy letűnőben lévő világ utolsó mohikánjainak mindennapjaiba engednek bepillantást.

2003-ban már kevesebb, mint 10.000 cowboy dolgozott az Amerikai Egyesült Államokban, ez a szám mára tovább csökkent. Harmaduk rodeókon, cirkuszokban, bemutatókban dolgozik, míg a többiek továbbra is a pusztákon lovagolva keresik meg a betevőre valót.

„Utóbbiak azok, akik az emberiség legősibb kihívásaival néznek szembe nap, mint nap: küzdenek a természettel és saját magukkal is. A tiszteletet itt nem lehet a modern életben megszokott sallangokkal kivívni, itt csak a tehetségnek és a tudásnak van értéke” – mondja Jahiel.

Adam Jahiel évekig a filmiparban dolgozott, a legkülönfélébb produkciókhoz adta a nevét, mint például a Távol Afrikától, vagy a HBO vígjátékai.

De nem csak filmes munkáiról, hanem kalandos körülmények között készített fotóiról is ismert. Az egyik leghíresebb ilyen kalandja talán az 1987-es amerikai-francia Titanic-expedíció volt. Emellett számos könyvet is jegyez. Az utolsó cowboyok mellett kirgizisztáni útját is könyvben örökítette meg.

2012. szeptember 19. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: adamjahiel.com
Frissítve: 2023.05.02.
Fotó: Canva

Hozzászólások