Díjlovaglás, idomítólovaglás, magasiskola?

Díjlovaglás vagy idomítólovaglás?

Melyik a helyes szóhasználat?

Mi jut eszünkbe a „díjlovaglás” szó hallatán? Amennyiben sosem hallottunk még a lovas sportokról és a „Mondjam vagy mutassam?” társasjáték feladataiban kerül elő; egyértelműen valamilyen díjért való lovaglás jut az eszünkbe. Amennyiben jártasak vagyunk valamilyen szinten a lovas szakágak rejtelmeiben, az első gondolatunk lehet: az egyik lovas szakág. -Tehát???

A „díjlovaglás” szó a német „Preisreiten” tükörfordítása. Akkor honosodott meg a magyar nyelvben, amikor az első hivatalos lovas idomító versenyeket rendezték meg hazánkban (1872-től kezdődően). Szó szerint, tehát, díjért lovagoltak, versenykörülmények közt, bírók előtt bemutatva a lovuk képzettségi állapotát. A régi német szóhasználatban a „Preisreiten” nem csupán a lovas idomító versenyeket jelentette, hanem a lovassportok egyik szakágának az idomítólovaglásnak a hivatalos elnevezése is volt.

A német lovas szaknyelvben az eredeti kifejezést leváltotta a „Dressurreiten”, aminek a szó szerinti magyar jelentése a „kiképző- vagy idomítólovaglás”. A magyar szóhasználat az idomítással magas szinten foglalkozó lovas szakágat továbbra is díjlovaglásnak nevezi.

A Magyar Lovassport Szövetség hivatalos szakágai közt tartják nyilván a díjlovaglást, amely az újkori Olimpiák lovassport versenyein is önálló szakágként szerepel.(1912-ben Stockholmban szerepelt első alkalommal a díjlovaglás a versenyszámok közt.)
Ezzel együtt sokan használják – helyesen – az idomítólovaglás kifejezést, amikor a díjlovaglásról beszélnek.

A ló idomításának célja, hogy az évezredek óta megszelídített állattal harmonikus együttműködésre legyünk képesek. Sokan tánchoz, baletthez hasonlítják a díjlovaglást, amikor magas szinten képzett ló-lovas párosokat látnak tökéletes egyetértésben és egységben együtt mozogni. A díjlovaglás hosszan tartó, folyamatos fejlődésen ment keresztül, számos kiképzési módszerrel próbálkoztak és értek el eredményeket, amíg a mai értelmezés szerinti idomítás kialakult. A ló kiképzésének mai módszerei egyaránt figyelembe veszik a ló fizikai adottságait és szervezetének igényeit valamint a fajspecifikus ösztönös és emocionális szükségleteit. Így képeznek belőle tökéletes atlétát, aki a lovasember együttműködő társa.

A jól képzett ló bízik lovasában; a lovas segítségadásaira, jelzéseire készségesen, nyugodtságát, elengedettségét és könnyedségét megtartva hajtja végre a tőle megkívánt mozdulatokat. A ló lovas alatti kiképzésére, az idomítólovaglásra nem csupán a díjlovagláshoz van szükség

Komoly jelentősége van a ló megfelelő kiképzésének a lovassportok egyéb szakágaiban is, így a díjugratásban, militaryban  (ebben a szakágban a ló idomítottságát bemutató díjlovagló feladat a versenyeken is bemutatandó), de ugyanígy a fogathajtásban és a lovastornában is. A ló színvonalas alapkiképzése hasonlóképpen elengedhetetlen egy megbízható hobbiló, túraló vagy lovasiskolai ló számára.

2012.01.18. Lovasok.hu
Frissítve: 2023.05.06.
Fotó: Canva

Hozzászólások