keresés a lovardák között


További Rolex FEI Díjugrató Világkupa hírek >>

További Rolex FEI Díjugrató Világkupa Döntő hírek >>

Rolex FEI Díjugrató Világkupa Döntő 2011/2012
's-Hertogenbosch, Hollandia

Elkezdődött a Világkupa Döntő – díjugratásban az USA az élen

Április 19-én elkezdődött a 2011/12-es fedettpályás Világkupa szezon döntője a hollandiai ’s-Hertogenboschban. Most 34. alkalommal szerezhető meg a Világkupa Döntő győztese cím, amelyet először 1979-ben Hugo Simon nyert meg Göteborgban Gladstone nevű lován. Később 1996-os és 1997-es E.T-vel elért győzelmei után ő volt az első, aki háromszor tudott Világkupa Döntőt nyerni. Szintén sikerült már tripláznia Rodrigo Pessoának, Meredith Michaels-Beerbaumnak és Marcus Ehningnek. Eddig egyszer rendeztek ’s-Hertogenboschban Világkupa Döntőt, 1994-ben Jos Lansink nyert itt Libero H-val, aki akkor még holland színekben, vagyis hazai pályán versenyzett.

Csütörtökön este a vadászugratás versenyszámban mérték össze tudásukat a téli szezon legjobban teljesítő díjugratói. Elsőként a belga Rik Hemeryck érkezett a pályára, aki Bordeaux-ban és Mechelenben is harmadik volt idén télen. Quarco de Kerambars (Darco x Skippy II) nevű lovával olyan időt tudott produkálni, amit a mezőny sokáig nem tudott utolérni. A versenyszám C-szabály szerint került elbírálásra, ami azt jelenti, hogy verőhibánként 4 másodpercet adnak hozzá az időhöz.

Marcus Ehning, aki Sandro Boy-jal nyert Kuala Lumpurban 2006-ban, most akkori lova lányát, Sabrinát lovagolta. Sajnos a kettesugrás elején hibázott a páros, de egy jó idővel a 9. helyről várhatják a következő versenynapot.

Harrie Smolders Regina Z-tel (Rex Z x Savoy Hannover) jó időt teljesített, így ő volt az első, aki Rik Hemeryck idejét meg tudta közelíteni.

Philipp Weishaupt és Souvenir, korábbi német bajnok páros nagyon jó és gyors pályát mentek egészen az utolsó ugrásig, ahol a Rolex oxerre szerencsétlenül ugrott el a ló, így elszálltak a reményeik a legjobb pontszámok megszerzéséhez.

A 37 fős mezőnyben tizenhatodikként induló amerikai Rich Fellers és Flexible (Cruising x Safari) fantasztikus időeredménnyel – több mint 2 másodpercet faragva a belga lovas idejéből – átvették a vezetést.

Őt követően néhány lovas tudott még jó időt lovagolni. Így Pius Schwizer, aki Oslóban és Helsinkiben is nyert ebben a szezonban, a nagyon gyors Ulysse-szel (Nonstop x Jus de Pommes) a negyedik helyen zárt a mai versenyszám alapján. A szintén svájci Steve Guerdat és Nino des Buissonnets (Kannan x Narcos II) a második legjobb időt tudta lovagolni. Ezzel a lóval ugyan csak most télen indult a Világkupa sorozatba a lovas, de Lyon után Stuttgartban és Genfben is helyezve voltak.

A Rolex ranglistát korábban 10 hónapig vezető francia toplovas, volt Európa Bajnok, Kevin Staut Silvanát lovagolta (Corland x Widor), és az ötödik legjobb eredményt érték el ma. A 2011-es év Európa Bajnoka, a Rolex ranglista jelenlegi vezetője, a 2008-as pekingi olimpia ezüstérmese, Rolf-Göran Bengtsson és Casall la Silla (Caretino x Lavall I) a hatodik helyen végeztek.

Nem volt szerencséje a címvédő Christian Ahlmann és Taloubet Z párosnak (Galoubet A x Polydor), akik biztosan nem így, három verőhibával tervezték el a tavalyi szereplésük megismétlését.

A világranglista második helyezettje, Eric Lamaze a télen tragikus körülmények között elvesztett Hickstead helyett Coriana van Klapscheut-ot lovagolta (Darco x Heartbreaker). A páros ugyan két verőhibával, de messze a legjobb, alig 58 másodperces idővel végzett, így a vadászugratás szabályai miatt éppen belefértek a legjobb tízbe.

Csak a japán liga győztese, az utolsóként induló Yuya Ninomiya nem tudta befejezni a pályát, őt sajnos lóról esés miatt kizárták.

25 éve nem tudott amerikai lovas nyerni a Világkupa Döntőn, így a most vezető Rich Fellersszel az élen kíváncsian várjuk, hogy a kilencfős amerikai csapat vajon meg tudja-e szakítani ezt a sorozatot.

Holnap délben a Reem Acra Díjlovagló Világkupa Döntő Nagydíj versenyszáma következik. Este 7-től a díjugratás második fordulóján vesznek részt a ma induló versenyzők. Szombaton délután 2-kor lesz a Nagydíj Kűr a díjlovaglásban. Vasárnap délután 2-kor pedig kiderül, hogy ki lesz az idei Rolex FEI Díjugrató Világkupa Döntő győztese.

Eredmény >>

Rolex FEI Világkupa Döntő állása >>

Hibapont

Idő

 Pénzdíj   

1. Rich Fellers USA Flexible

0

60,26

25 300 €

2. Steve Guerdat Svájc Nino Des Buissonnets

0

61,94

19 250 €

3. Rik Hemeryck Belgium

Quarco de Kerambars

0

62,66

11 550 €

4. Pius Schwizer Svájc Ulysse

0

62,83

8 800 €

5. Kevin Staut Franciaország

Silvana *HDC

0

63,07

7 700 €

6. Rolf-Göran Bengtsson Svédország Casall La Silla

0

63,60

6 600 €

Bardóczky Veronika, Lovasok.hu
Szerk. Bardóczky Eszter, Lovasok.hu

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés