keresés a lovardák között


Gólyamentő akció

Fejletlen gólyafiókák maradhatnak itthon - kérjük, Ön is segítsen!
A Magyar Madártani Egyesület felhívása

A júniusi hideg, esős időjárás miatt a fehér gólyák legjobb esetben is csak 50% körüli költési sikert érnek el idén. Ennél nagyobb is lehet azonban a baj, mivel sok gólya az első fészekalj pusztulása után pótköltésbe kezdett, és ezek megkésett fiókái túl fiatalok ahhoz, hogy a szülőkkel elhagyják a fészket a napokban kezdődő vonuláson. Ezért könnyen előfordulhat, hogy országszerte akár jelentős számú itthon maradó gólyafiókáról kell gondoskodnia a természetvédelmi hálózatnak!

Gólyamentő akcióA problémát az okozza, hogy a pótlásként lerakott tojásokból kikelő fiókák akár egy hónapot is meghaladó késésben lehetnek. Olyan fészekről is érkezett információ, ahol a fiatalok még nem is röpképesek! Ugyanakkor a hazai fehér gólya állomány a sokéves adatok alapján az elkövetkező két hétben elvonul az országból, és ilyen helyzetben a szülők többnyire magukra hagyják a gyámoltalan fiókákat.

Ez a látszólag kegyetlen és értelmetlen viselkedés valójában a faj túlélését szolgálja. A szülők tudják, hogy a nem kellően felkészült (beteg, sérült, az időből kicsúszó) fiókáknak nincs esélye megérni a következő tavaszt és szaporodni - míg az öreg madaraknak igen. Ezért a gólyáknak sem éri meg a további energiabefektetést az időn túli fiókák etetése, mivel eközben a saját túlélési esélyeik is napról-napra romlanak.

Az elkövetkező napok és hetek a legkritikusabbak. Legnehezebb helyzetben a fészket elhagyni nem tudó röpképtelen fiókák vannak, ők emberi beavatkozás nélkül két-három nap alatt éhen halnak. Szerencsére ezek a madarak lehetnek kisebb számban, a többségük kisebb-nagyobb mértékben már tud repülni, ezért le tudnak siklani a fészekről a közeli táplálkozásra alkalmas területekre (rétek, kaszálók, tarlók, árokpartok vagy akár a települési füves járdaszegélyek).
 
Mit tehetünk az itthon maradó fiókákért?

A legfontosabb, hogy figyeljük a még lakott gólyafészkeket, különösen akkor, ha egyértelműen röpképtelen fiókák vannak benne. Szerencsés esetben ezeket még etetik a szülők, ha azonban már nem, akkor azonnal értesítsük a területileg illetékes nemzeti park igazgatóság őreit (lásd lent).

Némileg jobb helyzetben vannak a repülő fiókák, mert ők képesek lehetnek elegendő táplálékot gyűjteni maguknak. Ezeket az állatokat is érdemes szemmel tartani, figyelni, hogy nem gyengülnek-e le. Ennek a legbiztosabb jele, ha a közeledő embert látva csak ugrálva-verdesve menekülnek, mivel az éhezéstől már nem tudnak szárnyra kapni. Az ilyen madarakról is értesítsük a nemzeti parki őröket. 

Hol jelenthetjük be a segítségre szoruló gólyákat?Gólyamentő akció

Magyarországon a madármenés feladatát több intézmény: állatkertek, nemzeti parkok, civil szervezetek látják el (további részletek >>). A magukra maradt gólyafiókák mentőhelyre szállításához országosan egyedül a nemzeti parki őrszolgálat rendelkezik emberekkel és járművekkel, illetve ők a fészekből történő mentést is el tudják végezni. Kérjük, mielőbb jelentsék az ilyen eseteket!

A területi illetékességről a nemzeti park igazgatóságok portálján tájékozódhat.

Mi történik a mentet madarakkal?

A gólyafiókák az állatkerti és egyéb mentőhelyeken megfelelő táplálásban részesülnek, így a szabad ég alatt is gond nélkül átvészelik a telet (hidegtűrőbbek, mint a dél-afrikai mérsékelt övi pingvinek!). Jövő tavasszal aztán ezeket az állatokat el lehet engedni, így nem vesznek el a sebezhető állomány számára, amit a nemzeti parki őrszolgálat, a madármentő állomások és a lakosság segítségének köszönhetően saját fiókákkal tudnak erősíteni.

A madármentő állomásokon még a sérült, röpképtelen gólyák is hozzá tudnak járulni a faj állományának fenntartásához, mert képesek talajon épített fészkekben is költeni, az innen kirepülő fiókák pedig a mentettekhez hasonlóan szabadon engedhetők.

Kérjük, segítse a gólya adatbázis bővítését!

Bármennyire szomorú is az idei gólya helyzet, nagyon fontos, hogy minél pontosabb képet alkothassunk a probléma országos kiterjedtségéről és mértékéről. Ezért arra kérjük a lakosságot, hogy minél többen keressék fel az internetes gólya oldalt, és töltsék fel a problémás fészek adatait.
 
Minden gólyamentő segítségét köszönjük!

 

Aggteleki Nemzeti Park  
     tel.: 48/506-000
     fax: 48/506-001
    e-mail: info.anp@t-online.hu  

 

Duna-Dráva Nemzeti Park     
     tel.: 72/517-200
     fax: 72/517-229
    e-mail: dunadrava@ddnp.kvvm.hu, zoldpontpecs@ddnp.kvvm.hu

 

Hortobágyi Nemzeti Park      tel.: 52/529-920

 

Balaton-felvidéki Nemzeti Park 
     tel.: 87/555-260
     fax: 87/555-261
     e-mail: bfnp@bfnp.kvvm.hu  

 

Duna-Ipoly Nemzeti Park 
     tel.: 1/391-4610
     fax: 1/200-1168
     e-mail: dinpi@dinpi.hu  

 

Kiskunsági Nemzeti Park 
     tel.: 76/482-611 
     fax: 76/481-074   
   e-mail: mailknp@knp.hu, titkarsag@knp.hu

 

Bükki Nemzeti Park 
     tel.: 36/411-581
     ügyeleti tel.: 30/861-3808
     fax: 36/412-791
    e-mail: bnptitkarsag@bnp.kvvm.hu

 

Fertő-Hanság Nemzeti Park     
     tel.: 99/537-620, 99/537-622
     fax: 99/537-621
    e-mail: fhnpititkarsag@fhnp.kvvm.hu

 

Körös-Maros Nemzeti Park 
     tel.: 66/313-855
     fax: 66/311-658
     e-mail: kmnp@kmnp.hu

 
       

Őrségi Nemzeti Park  
    tel.: 94/548-036
    fax.: 94/428-791
   e-mail: orseginp@onp.kvvm.hu

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés