keresés a lovardák között
Főoldal   »   Rövid hírek


Augusztus 20. - Szent István király és az államalapítás ünnepe

Nemzeti ünnepünk eredete

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Uralkodása idején I. István még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, ekkorra hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot. Élete végén a beteg király azon a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, s 1038-ban ő maga is azon a napon hunyt el.

Az ünnepi dátumot Szent László király tette át augusztus 20-ra, mert 1083-ban ezen a napon, VII. Gergely pápa hozzájárulásával oltárra emeltette I. István relikviáit a székesfehérvári Bazilikában, ami szentté avatásával volt egyenértékű.

Augusztus 20

Szent-István kultusza a középkorban az egész Kárpát-medencében élt, de a török hódoltság alatt eltűnt.  Az Aranybullában is szó esik a „szent király ünnepéről”, melyet Székesfehérváron tartottak.

Az Osztrák-Magyar Monarchia idejében egy elfelejtett szokás bukkant fel, augusztus 20-án, az aratóünnep. Az aratás befejezése után az aratók búzakalászból, mezei virágból aratókoszorút, vagy búzababát kötöttek és ünnepélyes menetben a földesúr, tiszttartó vagy a gazda elé vitték. A vendégség rendszerint tánccal fejeződött be. A tánccal egybekötött aratószokás egy 1901-es miniszteri felhívás után vált általánossá, főleg nagybirtokos vidékeken.

A korábbi szokások közül az első világháború után is fennmaradt a Szent Jobb körmenet, valamint a Szent-István díjért zajló lóverseny. Az 1920-as és 30-as években az ünnep a Ludovika Akadémia udvarán a tisztavatással kezdődött. Napjainkban augusztus 20-a ötvözi Szent István kultuszát, az aratás befejezésével az új kenyér ünneplését, a tisztavatást, valamint a tűzijátékot is.


Ünnepi programok

 

Budapest:

Zászlófelvonás és ünnepélyes tisztavatás a Kossuth téren, a Nemzeti Lovas Díszegység felvonulása, családi programok a Duna-parton és még sok más érdekes program a fővárosban.

További részletek >>>

 

Ópusztaszer:

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark többek között Honfoglalás-kori lovasbemutatóval, terelési bemutatóval, élő skanzennel, és Ismerős Arcok koncerttel várja az érdeklődőket.

Az Ópusztaszeri Emlékparkba való belépés és a Feszty-körkép megtekintése aug. 20-án ingyenes. A fokozott érdeklődésre való tekintettel a Feszty-körkép megtekintéséhez előjegyzés szükséges.

 

További részletek és regisztráció >>>

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés