Pony Express – a bátor és kitartó lovasok szimbóluma

A Pony Express egy híres amerikai postaszolgálat volt, amely 1860 és 1861 között működött az Egyesült Államokban azzal a céllal, hogy gyors és megbízható postai szolgáltatást nyújtson a Missouri állambeli St. Joseph és a kaliforniai Sacramento között, amely egy közel 3 200 kilométeres távolságot jelentett.

A Pony Express története

Abban az időben türelem kellett ahhoz, hogy levelet küldjenek vagy kapjanak Kaliforniába, vagy onnan. Postakocsival az út átlagosan 25 napot vett igénybe, illetve a tengeren hónapokba telt. De három szállítási úttörő – William H. Russell, Alexander Majors és William B. Waddell – előállt egy megoldással. Azt mondták, hogy lovas csapatokkal sokkal gyorsabban meg tudják tenni ezt a nehéz terepet.

1860 januárjától márciusáig a csapat, amely a Central Overland Trail és Pikes Peak Express Company néven működött, felállított pihenőállomásokat az útvonal mentén, körülbelül 190-et, emellett több mint 400 lovat vásároltak, és hirdetéseket kezdtek feladni, hogy lovasokat toborozzanak. A The Twisted Truth and lasting Legend of the Pony Express című könyv szerint egy akkori kaliforniai újságban a következő hirdetés jelent meg:

„Keresünk: Fiatal, vékony, fürge fiúkat. Nem lehetnek idősebbek 18 évnél. Kiváló lovasoknak kell lenniük. Hajlandóak legyenek kockáztatni az életüket minden nap. Árvák előnyben.”

A Póni Expressz 1860. április 3-án indult, amikor az első lovas elhagyta St. Joseph városát, azzal céllal, hogy a leveleket és egyéb küldeményeket a lehető leggyorsabban eljuttassa a nyugati partra. Az átlagos szállítási idő hozzávetőlegesen 10 nap volt, ami akkoriban kifejezetten gyorsnak számított. A célállomás Sacramento, Kalifornia volt, ahol a leveleket és minden egyéb postai küldeményt vonatra vagy hajóra pakoltak és úgy vitték tovább San Franciscóba.

Az útvonal átszelte az Egyesült Államok középső és nyugati részét, beleértve a mai Kansas, Nebraska, Colorado, Wyoming, Utah, Nevada és Kalifornia államokat. A munka nyilvánvalóan kockázatos volt. Az időjárás szélsőséges volt, a terep durva, és a támadás veszélye folyamatosan fenn állt, de minden nehézség ellenére működött.
Ahelyett, hogy közel egy hónapba telt volna, a levelek, újságok és egyéb küldemények szállítása, így akár 10 nap alatt elérhették Kaliforniát.

A szolgáltatás 18 hónapos működése alatt csak egyetlen postazsákot jelentettek elveszettnek, ami kiemelkedő teljesítmény volt, tekintve, hogy a Pony Express váltóként működött.

Az “expressz” rendszerhez méltóan a lovasok átlagosan 10 mérföld per órás sebességgel haladtak, ami egy gyors, hosszú ügetésnek vagy egy lazább vágtának felel meg. Éjjel-nappal lovagoltak. A legtöbb lovas 75 és 100 mérföld közötti távot tett meg egy adott szakaszon, míg a lovak csak 10-15 mérföldet. Amikor egy lovas megérkezett egy állomásra, egyszerűen áthelyezte a mochila-ját – egy zsebekkel ellátott bőrszoknyás nyeregtakarót – az akkorra már felnyergelt lovára, felpattant rá, és már folytatta is az utat.

Az utolsó Pony Express lovas 1861. november 20-án fejezte be utolsó útját, nem egész egy hónappal azután, hogy a transzkontinentális távíró befejeződött. A távíró megjelenésével a Pony Express elavulttá vált, és végül megszűnt.

Azonban a Pony Express a mai napig él az amerikai folklórban, mint a vadnyugat egyik ikonikus jelensége és a bátor, kitartó lovasok szimbóluma.

Történelmi Jelentőség

A 19. század első felében St. Joseph városa, Missouri államban, volt a legnyugatibb pont, amelyet vasút vagy távíró elért. Ebből kifolyólag, míg keleten gyors volt a kommunikáció, addig a Nagy Síkságon, a Sziklás-hegységen és azon túl csak lassan terjedtek a hírek az elszórt előőrsök és városok között. Mi több, az akkor még fiatal nemzet a polgárháború küszöbén állt és Kalifornia a kiválást fontolgatta, így a kapcsolat létfontosságú politikai kérdéssé vált.

A Pony Express rövid fennállása ellenére fontos szerepet játszott az Egyesült Államok kommunikációs hálózatának fejlesztésében. Gyors szállítási ideje segített összekötni a keleti és nyugati partot a polgárháború előtti időszakban, amikor a távolsági kommunikáció különösen nehézkes volt.

2024.06.28
Szerző: Ábrahám Alexandra
Források: Horse Illustrated magazin 2021/5
https://nationalponyexpress.org/historic-pony-express-trail/1860-1861-history/
Képek forrása: canva.com

 

 

Hozzászólások