keresés a lovardák között

A lovaglást, lótartást, lovagoltatást szabályozó rendeletek, törvények
Megannyi rendelettel szabályozzák a lótartást Magyarországon, amelyekről még benned is felmerülhet kérdés. Itt összegyűjtöttük azokat a legfrissebb törvényeket, rendeleteket, amelyek Rád mind lovasként, mind lótartóként vonatkoznak.

_uj_kep Lótartó fizess - avagy itt a lóadó
Egy Pest megyei falu egészen különös módon akar leszámolni a lótartókkal. Mivel 2012 októbere óta az önkormányzatok nem köthetik engedélyhez és nem korlátozhatják a haszonállatok tartását, így Pilisjászfalu évi 150.000 Ft-os lóadót vetett ki minden belterületen tartott lóra és pónira.


_uj_kep Már ellenőrzik a Pest megyei lótartókat
Nem csak riogatás volt, a hatóságok megkezdték a lótartók ellenőrzését Pest megyében. A lovak azonosítása, a lóútlevelek és kötelező vérvizsgálat megléte, valamint a lótartó helyek bejelentése van terítéken.


_uj_kep Ellenőrzésre számíthatnak a lótartók
A Pest Megyei Kormányhivatal felhívja a lótartók figyelmét a tartással kapcsolatos szabályok, rendeletek betartására, továbbá arra, hogy ellenőrzésekre is számíthatnak - leginkább Pest megyében.


_uj_kep Lovas rendezvényeken és állatvásárokon betartandó állategészségügyi szabályok
A lovas rendezvények és állatvásárok alkalmával fokozottan ellenőrizni kell az állategészségügyi feltételeket. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy biztosítható legyen a különféle lóbetegségek megelőzése.


_uj_kep Alkalmassági vizsgát tettek a terápiás lovak
A lovasterápiában vagy a fogyatékos személyeknek nyújtott lovas szolgáltatásban résztvevő lovak alkalmassági vizsgáztatását a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány végzi. Az első terápiás lovak szeptember 9-én bizonyíthatták alkalmasságukat Fóton.


_uj_kep Alkalmassági vizsga első kézből: a ló minden mozdulata számít
A lovas szolgáltatásokba bevont lovak alkalmassági vizsgáztatásáért felelős MLTKSZ szervezésében nyilvános lóalkalmassági vizsgán vehettünk részt Tiszakécskén, így végre elmondhatjuk a vizsgáztatásra váró lovas szolgáltatóknak, mire is számíthatnak.


 Lóalkalmassági vizsga első kézből: a vizsgáztatók
A lovas szolgáltatásokba bevont lovak alkalmassági vizsgáztatásáért felelős MLTKSZ szervezésében nyilvános lóalkalmassági vizsgán vehettünk részt, így végre véget vethetünk az információhiányból fakadó találgatásoknak.


 És az MLKTSZ majd eldönti mely lovak dolgozhatnak január 1-től
A lovas szolgáltatásba bevont lovaknak 2015. január 1-ig kell alkalmassági vizsgát tenniük. Jelen állás szerint a lovas szolgáltatásokban dolgozó lovak nagy többségéről a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség (MLTKSZ) dönti el, hogy tovább folytathatják-e munkájukat.


 Vajon a Te lovad átmegy majd az alkalmassági vizsgán?
A lovas szolgáltatásba bevont lovaknak 2015. január 1-ig kötelező alkalmassági vizsgát tenniük. Bár a június végén módosított rendelet által megszabott határidőig kevesebb, mint fél év van hátra, az alkalmassági vizsga feltételei, követelményei hivatalos formában a mai napig nem kerültek nyilvánosságra. Mutatjuk, mit tudtuk meg eddig.


 Eltörölték a minimum lólétszám szabályt és időt kaptak a nullás lovak
Hétfőtől legálisan dolgozhatnak tovább az ismeretlen származású lovak és az ötnél kevesebb lóval működő kis családi lovardák - az erről szóló rendelet a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.


 Türelmi időt kaptak a lovas szolgáltatók, mégis módosul a lovarda rendelet
Mégis módosítják a lovardarendeletet, így megoldódni látszanak a nullás lovak és a kis, családi lovardák problémái. Átmeneti türelmi időt kapnak a lovas szolgáltatók a Nemzetgazdasági Minisztérium 2014. június 12-i közleménye szerint.


 Kötelező az alkalmassági vizsga és nem dolgozhatnak a nullás lovak
Közeleg a határidő, a lovardáknak már csak egy hónapjuk maradt arra, hogy igazolják, megfelelnek a lovas szolgáltatásokat szabályozó 14/2008. (XII. 28.) ÖM rendeletben foglalt követelményeknek.


 Megmenekültek a nullás lovak
Részt vehetnek a lovas szolgáltatásokban az ismeretlen származású lovak, megszűnik a minimimum 5 lovas szabály, de marad az iskolalovak kötelező minősítése - már elérhető és február 19-ig véleményezhető a lovardarendelet új tervezete. 


 Mi a véleményed a lovardarendeletről?
Több alkalommal, többféle megközelítésben foglalkoztunk már a lovas szolgáltatásokat szabályozó ÖM rendelet szeptember óta hatályos módosításaival itt a Lovasok.hu oldalain. De nem a mi véleményünk a fontos, hanem a Tiétek, kedves lovasok és lovas szolgáltatók, akiknek az életét, munkáját és szórakozását közvetlenül érinti a szabályozás. Itt a lehetőség arra, hogy hallassátok a hangotokat.


 Legalább 5 ló és alkalmassági vizsga - a minőség garanciája?
A lovas szolgáltató tevékenységről szóló ÖM rendelet módosítása 2013. szeptember elsején lépett hatályba. A rendelet egyik fontos újdonsága hogy a lovaknak alkalmassági vizsgát kell tenniük, amit ötévente ismételni kell.


 VM: a bejelentés a lótartók érdeke is
2013. október 11. óta hatályos az a rendeletmódosítás, mely szerint minden egyes lótartó helyet be kell jelenteni. A bejelentési kötelezettség akkor is él, ha valaki akár csak egyetlen lovat, pónit, szamarat, öszvért tart. A döntés szakmai hátteréről, a bejelentési kötelezettség jelentőségéről a jogalkotó Vidékfejlesztési Minisztériumot kérdeztük.


 Bejelentésköteles lett a lótartás
2013. október 11. óta hatályos az a rendeletmódosítás, mely szerint minden egyes lótartó helyet be kell jelenteni. A bejelentési kötelezettség akkor is él, ha csak egyetlen lovat, pónit, szamarat, öszvért tartasz.


 A lovak alkalmassági vizsgájáról
A Magyar Közlöny augusztus 9-i számában jelent meg a lovas szolgáltató tevékenységről szóló ÖM rendelet módosítása, mely 2013. szeptember elsején hatályba is lépett.


 Utánajártunk, kell-e tereplovagláshoz lóútlevél?
Nyáron komoly vita bontakozott ki egy közösségi portálon azzal kapcsolatban, hogy vajon a lovasnak, lótartónak mikor és milyen helyzetben kell magánál tartania a lóútlevelet, valamint hogy ki kérheti el azt tőle ellenőrzésre. Hogy véget vessünk a találgatásoknak, a témát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Országos Rendőr-Főkapitányság segítségével jártuk körbe.


 Módosult a lovas szolgáltatásokat szabályozó ÖM rendelet


 Elfogadták az új erdőtörvényt


 Az MKEH honlapja válaszokat ad a lovas szolgáltatók kérdéseire


 2012. októberétől megváltoztak a haszonállat-tartás szabályai


 Az önkormányzati miniszter 14/2008. (XII. 20.) ÖM rendelete a lovas szolgáltató tevékenységről


 Nemzeti szabvány a lovas turizmusról


 Leader program (különböző lovas tevékenységekhez kapcsolódóan pályázati lehetőségek)


 Leader programban részvételi lehetőség Dél-Pest megyei régiókban levőknek 


Aláírás előtt a patkós rendelet


Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter rendelete a lovas szolgáltató tevékenységről
Hírek a témában>>>


Állatvédő törvények


 A lovas szolgáltatás is turisztikai tevékenység


 Irodamentes turisztikai vállalkozások


 Tenyészállatok teljesítményvizsgálatáról és tenyészértékbecsléséről


 Lótenyésztésnél TEÁOR-szám változás

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés