keresés a lovardák között


Vér Imre: Lovas tereptan

A Magyar Lovas Kör Túralovas Szakága célkitűzései közé tartozik a túralovagláshoz kapcsolódó írásos és képanyagok készítése. Egy ilyen jelentősebbnek mondható anyag a "Lovas tereptan" című, 90 ábrával illusztrált, 200 oldalas könyv. Az anyag tulajdonképpen másfél éve készen van, a nyomdai előkészítés azóta húzódik. Ennek az elhúzódásnak van egy előnye. Ez idő alatt is jöttek a tartalomba bekívánkozó gondolatok, új tapasztalatok, melyekkel az anyag kiegészítésre került, teljesebbé vált.

A könyv megírására az alábbi dolgok késztettek:

- 1999-ben megírtam a Túralovaglás című könyvet, melybe ez a téma terjedelménél fogva nem fért bele, elvitte volna a könyv arányait.
- A honfoglalás 1100. évfordulójával kapcsolatos nemzetközi lovas emléktúrák, vagy akár a XII. Károly svéd király hosszú távú lovaglását megismétlő svéd-magyar emléktúra jóformán végig közúton és nem terepen haladt, bár a korhűség azt igényelte volna.
(A túralovaglás lényege éppen a természet-közeliség, de ehhez ismeretlen terepen megfelelően részletes topográfiai térképek, korszerű tájékozódási eszközök és az ezek kezelését ismerő lovas szükségeltetik.)
- Hazánkban feloldották a katonai térképek titkosságát, így ezek a szükséges méretarányban kereskedelmi forgalomból polgári személyek számára is megvásárolhatók. A turista térképekkel ellentétben lefedik az ország egész termetét.
- A katonai térképek kezeléséhez nincs ez ideig forgalomban polgári kiadvány, ezt szeretném pótolni.
- A "Lovastúra-vezető" államilag elismert szakma, igényes felkészítésüknél a terep értékelésével, tájékozódással, térképészettel, túléléssel kapcsolatos ismeretanyag oktatása nem mellőzhető.
- Belső késztetés, önmegvalósítás, mely lehetővé teszi e témában való elmélyülést, ismereteim és gondolataim rendezését úgy, hogy ez másoknak is hasznára váljon.

Kapcsolódó gondolatok

Elkényelmesedtünk. Légkondicionált járművekben utazunk, az útkereszteződéseknél útjelző táblák erdeje ad útbaigazítást, majd az utcanév táblák és házszámok jelzik célba érkezésünket. Elveszett valami a múltból. Nincs megmérettetés, a kiválogatódás nem az egyéni képességek függvénye. Minden, ami kell megrendelhető, kifizethető. Pedig az emberek jelentős része szeretne tudatában lenni képességei határának. Erre utalnak a természetben űzött extrém- és kalandsportok. A természettől elszakadt ember rájött, hogy valami nincs rendjén, visszavágyik az ősi közegbe. Ehhez tökéletes partner régi társunk a ló. Ember és ló közös történelme több mint 5000 éves, és ez a kapcsolat magasabb rendű, mint ami ember és ember között alakult ki. A lovas és a ló nem öli meg a másikat pénzért és hatalomért.

A könyv tankönyvjelleggel íródott, lovastúra-rendőr, túrázó lovasok részére, de hasznos ismereteket ad mindenkinek, aki ismeretlen terepen dolgozik, sportol, oda vetette a sorsa, szerencsétlenül járt, vagy éppen másoknak indul a segítségére. Katonai tereptani, térképészeti, tájékozódási és túlélési ismeretanyag ötvöződik benne, a civil térképészeti és tájékozódási ismeretekkel, valamint a kapcsolódó lovas-szakmai tudnivalókkal.
A szerző az elmúlt évtizedek során kb. 120000 km-t tett meg terepen lovaival és lovas tanítványaival. Tapasztalatait felhasználva a terepen távoli célja felé igyekvő ló-lovas páros szemszögéből vizsgálja az eredményes célba érés lehetőségét. A lovaglás biztonsága érdekében és a ló iránti alázattói vezérelve ajánlom gondolataimat mindazoknak, akik terepre kilovagolnak.

Vér Imre

Forrás: Magyar Lovas Kör

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés