Szilveszteri tűzijáték – tudd biztonságban lovadat!

Ha meghalljuk a Szilveszter szót, a legelső dolog, ami eszünkbe jut, az új év kezdete, a megannyi finomság, a babonák, és persze a tűzijáték. Az állattartók többségének azonban már előre görcsben van a gyomra, hiszen a tűzijáték nem olyan buli állatainknak, mint nekünk.

A legtöbb állat stresszként éli meg az új év ünneplését, hiszen nem csak hatalmas zajjal, illetve fényekkel jár a tűzijátékok fellövése, hanem légnyomás változással, lehulló darabokkal, és új szagokkal. Ilyenkor könnyen bekövetkezhet a baj.

Attól függetlenül, hogy lovaink nem ijedtek meg előző évben, nem árt felkészülni minden eshetőségre, bármikor megeshet ugyanis, hogy közelükben robban egy petárda, amitől bepánikolva kiszabadítja magát, vagy rosszabb. Kárt tesz magában.

Ha még a tartástechnológia megfelelően is van kialakítva ahhoz, hogy megállítsa a pánikba esett lovakat, sajnos a stressz még okozhat problémákat – szilveszter idején nem egyedi a kólikás tünet a lovak között.

Az előkészületekről itt olvashatsz bővebben >>>

 

Mit tegyünk, ha beütött a baj? 

Ha megtörtént a legrosszabb, nincs mit tenni, meg kell oldani. Amennyiben lovak elszabadultak, feltétlenül kérj segítséget, és ne egyedül, rohanj utánuk. Célszerű ilyenkor a patások által ismert útvonalakat bejárni, és valamilyen előre megbeszélt rendszer szerint haladni.

Súlyosabb sérülés esetén azonnal fel kell venni a kapcsolatot az ügyeletes állatorvossal. Célszerű előre tájékozódni, és biztosan elmenteni az akkor ügyelő állatorvos telefonszámát. Na, meg persze nem árt bekészíteni akár tartalékot is.

Abban az esetben, ha nincs szükségünk állatorvosra a sérülés kezeléséhez, akkor is érdemes odafigyelni mivel, és miképpen kezeljük a sebeket. Ha még nem szerezted be, mi kéne az otthoni elsősegély csomagba, vagy szívesen utánaolvasnál az otthoni, egyszerűbb kezeléseknek, olvasd el ezeket a cikkeinket is! 

Mindenkinek baleset- és stresszmentes ünneplést kíván a Lovasok.hu csapata!

kép: canva.com

Horváth Lilla
2021.12.28.
Frissítve: 2022.08.20.

Hozzászólások