Tűzijáték: a lovadnak nem buli

Hirtelen szikrák és villanások, hatalmas robaj: a tűzijáték a legnyugodtabb lovakban is felébresztheti a menekülési ösztönt. Hogy mit tehetsz te lótartóként, hogy megelőzd a pánikot? Íme 10 tipp, hogyan tedd biztonságossá lovad számára az ünnepi felhajtást:

1. Tarts távolságot

Tartsd távol lovadat a pirotechnikától és minden olyan tűzijátékkal ünneplő embertől, aki veszélyt jelenthet rá és rád. És tartsd távol a pirotechnikai eszközöket a lovardádtól. Az istálló és általában minden lovas létesítmény telis-tele van gyúlékony anyagokkal. A szénának, szalmának és faforgácsnak elég egyetlen apró szikra, hogy katasztrófa történjen a lovardában.

2. Ne kockáztass: ne lovagolj

Ha államalapítási ünnep, szilveszter este, vagy épp egy szokásos helyi rendezvény közeleg, aznap délutánra és estére ne tervezz lovaglást. Ezeken a napokon még egy nyúlfarknyi terepezéssel, vagy lovardai idomítással is nagy veszélynek teheted ki lovadat és saját magadat is. A legkiegyensúlyozottabb lovat is könnyen kizökkenthetik nyugalmából a hirtelen robbanások és lángcsóvák, így nem biztos, hogy kalandot baleset nélkül megússzátok.

3. Ellenőrizz

Mielőtt besötétedne, mindenképpen ellenőrizd az istálló- és bokszajtókat, valamint a karámfákat és a villanypásztor állapotát is. Győződj meg arról, hogy az ijesztő tűzijáték idejére is biztonságos környezetet teremtettél lovaid számára. Gondolj a legrosszabbra is: a karám körül és az istállóban pakold el azokat a balesetveszélyes tárgyakat (vasvilla, talicska, fűkasza…stb.) melyek sérülést okozhatnak, ha a patások ijedtükben menekülőre fognák.

4. Csapatban könnyebb

A ló társas lény, társai között érzi magát a legnagyobb biztonságban. A zajos ünnepségek idejére engedd, hogy lovad a társai közvetlen és megnyugtató közelében vészelje át ezt a rendkívüli estét.

5. Hozd be a legelőről

Jó döntés lehet ilyenkor a legelőn tartott lovakat is az istállóban elhelyezni. Egy éjszaka a biztonság és felügyelet jegyében nem nagy áldozat, viszont egy csapatnyi riadt lovat keresgélni a sötétben, na az már kétségbeejtő időtöltés.

6. Jót tesz a zene

figyelem elterelésére és a lovak megnyugtatásra ideális módszer a zene. Fogj egy rádiót, vagy bármilyen zenelejátszót és üzemeld be úgy, hogy mindegyik lóhoz eljusson a hangja. A monoton, lassú dallamú kellemes zene mellett beszűrődő halk puffogás már nem is olyan félelmetes, mint a síri csöndben egyszer csak rázendítő durrogás.

7. Füldugókkal vidáman

Ha lovaid nem szokták meg a zenét, vagy ha ennyivel nem lehet elterelni a figyelmüket, akkor biztos hatást érhetsz el a hallásuk tompításával. Lovasboltokban lehet kapni lovak számára kifejlesztett füldugókat. Ha már nincs lehetőséged ezek beszerzésére, akkor egy egyszerű fülvédő is sokat érhet, lényeg hogy enyhítse a zajokat.

Tovább a Piactéren található fülvédőkhöz és füldugókhoz >>

8. Költöztess

Ha a lovarda közel van a “tűzhöz”, és van arra mód, hogy lovaid egy távolabbi, biztonságos és csendes területen tartózkodjanak, akkor ne habozz, költöztesd át őket erre az egy napra.

9. Nyugtass

Lovad rendkívül ideges természetű, vagy kiszámíthatatlan? Sokszor került már bajba emiatt? Akkor konzultálj állatorvosoddal, hiszen egy egyszerű nyugtató injekcióval, vagy némi szájon át beadható pasztával könnyen megelőzheti a problémákat.

10. A tudás lovaid életét mentheti meg

Minden tűz egy apró szikrával kezdődik…Hogyan és hol tudod a leggyorsabban biztonságba helyezni a lovakat? Készíts evakuálási tervet, arra az esetre, ha hirtelen lángra kapna az istálló, vagy annak környéke. Ilyen helyzetben lovaid életéről másodpercek dönthetnek, melyeket kár volna pánikolásra pazarolni.

Legyen egy telefonszámlistád (tűzoltóság, mentő, katasztrófavédelem, állatorvosok, lószállító kölcsönzők, lótartók..stb.) is jól látható helyen, hogy vészhelyzet esetén egyből hívhass segítséget.

Balesetmentes és nyugodt ünnepet kíván a Lovasok.hu csapata!

2015.08.18. Horváth Annamari, Lovasok.hu
Forrás: Myemail.constantcontact.com
Fotó: canva.com
Frissítve: 2022.08.18.

Hozzászólások