Nehéz lesz kiugratni Londonba – Interjú Szász Sándorral

Nehéz lesz kiugratni Londonba

Szász Sándor Vezérletével a Csapatunk Célba Érhet

A Magyar Lovassportért emlékérmet kapott Szász Sándor, a magyar díjugrató válogatott szövetségi kapitánya, az egyik legeredményesebb magyar versenyző, aki a tavalyi lovas világjátékokon a vadászugratásban 3., összetettben pedig 51. lett Kentuckyban.

Nem zavaró, hogy a válogatottban szövetségi kapitányként a saját maga főnöke is?

– Egyáltalán nem, sőt ennek a kettős feladatnak inkább előnye, mint hátránya van. Hosszú évek óta a legjobb magyar lovasokkal együtt járjuk a világot. Együtt versenyzünk, ezért jól ismerem a lovasokat és a lovaikat is. Az elmúlt húsz évben rengeteg tapasztalatot szereztem, amit megpróbálok hasznosítani szakmai vezetőként. A díjugratás különben egy nagyon egyéni sportág, például nehéz edzőtáborokat rendezni, mert egy versenyzőnek több lovat is kell lovagolnia.

Hogyan ítéli meg a világjátékokon nyújtott teljesítményt, amelyen remek kezdés után ötvenegyedik lett?

– Habár tudtam, hogy lovam, Goldwing nagyon gyors ló, de a világ legjobbjai között az eső versenyszámban ilyen jó eredményre nem számíthatam. Csodálatos élmény volt világklasszisok előtt harmadik helyezést elérni. Sajnos a folyatásban két elkerülhető verőhiba is becsúszott. Pedig egy kis szerencsével bekerülhetem volna a döntőbe.

Reális eredmény, hogy a magyar csapat a 25. lett Kentuckyban?

– Nem, mert ennél előrébb van a helye a nemzetközi mezőnyben. Sajnos azonban Hugyecz Mariann leesett a lóról, Kovács Henri is sokkal jobb teljesítményre képes. Ezért a magyar válogatottnak a középmezőnyben a helye. Ma már egy nemzetközi viadalon nem az a cél, hogy végig menjünk a pályán, hanem hogy bekerüljünk az érmesek közé.

A válogatott kijuthat a londoni olimpiára?

– Az olimpiai kvalifikáció rendkívül nehéz. Csak tizenöt nemzet csapata rajtolhat Londonban. Öt hely már a lovasjátékokon elkelt. Krucsó Balázsra, Kovács Kaarlora és Henrire, Horváth Balázsra és testvéremre, Attilára számíthatok az idei versenyken. Biztosan állíthatom, hogy lovasaink felkészültségével nincs gond, az eredményüket viszont döntően befolyásolja a lovaik képessége. Az idei legfontosabb célunk az eredményes Európa-bajnoki szereplés, az első öt helyezett olimpiai kvalifikációt szerezhet. Egyénileg még nehezebb kvótához jutni, ezért a csapatra fogunk összpontosítani.

Szerző: Salánki Miklós
Kép: Canva
Frissítve: 2023.06.02.

Hozzászólások