Lovak garázdálkodnak Polgár utcáin

Nyolc, a város utcáin kóborló ló borzolja a kedélyeket a hajdúsági városban. Az állatok rendszeresen elszöknek egy közeli tanyáról és a város utcáin kóborolnak. A tulajdonost már többször felszólították, hogy tegyen valamit. Állatvédőknek köszönhetően valószínűleg új gazdát kapnak a patások.

Még 24 képünk van a kóborló patásokról. Kattints a képre a galéria megnyitásához.

A Polgáron kóborló lovakat térdig sárban, takarmány, tiszta víz, és felügyelet nélkül tartja gazdájuk – a jószágok már jó ideje bejárnak a városba, ami rendkívül balesetveszélyes, hiszen a forgalmas utakat sem kerülik el. A tanyán ugyan van villanypásztor, de nincs benne áram – mondja az Arany Tappancs Állatvédő Alapítvány.

Gégény Mariann, az alapítvány munkatársa elmondta: évek óta fennálló probléma, hogy a lovak szabadon, a villanypásztorból könnyedén kiszabadulva járják az utakat.

A tulajdonost már többször felszólították, mivel a lovak nincsenek megfelelően ellátva, nincs lóútlevelük, és a kötelező vérvizsgálatot sem végeztette el a tulajdonos. Az alapítvány éppen ezért hosszú idő óta arra törekszik, hogy az állatokat máshol helyezzék el.

Az állatmentő szervezet kifogásolta az állatok tartási körülményeit is. Nincs istálló, nincs zárt állás, csak egy fedél van a lovak felett, ráadásul a hely nem megfelelő méretű tíz lónak és három marhának, továbbá nincsen legelő sem – mondta Gégény Mariann. Az állatvédő elmondása szerint a tulajdonos arra hivatkozik, hogy azért jönnek ki az állatok, mert a villanypásztort letapossák azok, akik fát lopnak a tanya körül.

Dr. Váliné Antal Mária jegyző az üggyel kapcsolatban közölte: a polgármesteri hivatal jelzésére 2016. február 10-én tartott helyszíni szemlét a járási állatorvos az állattartónál, ahol az állattartásra vonatkozó előírások betartását ellenőrizték. A jegyzőkönyv több határidő megjelölésével tartalmazza a tulajdonos feladatait. A jegyző közölte azt is, hogy az állatok jelenleg ugyan villanypásztorral vannak körbevéve, ez azonban nem biztonságos megoldás.

A járási állatorvos a napokban vesz vért a lovaktól. Ha az állatok egészségesek, akkor az Arany Tappancs Állatmentő Alapítvány közreműködésével új gondozókhoz kerülnek.

2016.02.23. Forrás: Híradó.hu
Fotó: Arany Tappancs Állatvédő Alapítvány

Hozzászólások