Jogerős a pankaszi lovak elkobzása

Másodfokon helybenhagyták az elhanyagolt és éhező pankaszi lovak elkobzásáról szóló határozatot, mert tulajdonosuk nem teljesítette az előírt feltételeket. Az 58 lóról most egy zalalövői lovardában gondoskodnak.

A lovakat leromlott állapotuk és a méltatlan tartási körülmények miatt kellett elhozni tavaly december első napjaiban egy pankaszi telekről. Osztrák tulajdonosukat akkor arra kötelezték, hogy 2015. február 28-ig gondoskodjon az állatok jogszabályoknak megfelelő elhelyezéséről, az addig felmerült tartási költségeket fizesse ki, és igazolja, hogy rendelkezik a megfelelő anyagi háttérrel a lovak további 3 hónapon át való eltartásához.

Mivel erre nem került sor, ezért az ügyben eljáró jegyző az állatok elkobzása mellett határozott. Ez ellen a tulajdonos, az osztrák Iris Moldenhauer fellebbezett, azt állítva, hogy a hatóság méltánytalanul járt el vele szemben. Azt azonban maga is elismerte, hogy pénzügyi nehézségekkel küzd.

A másodfokú határozat többek között kimondja: az elkobzás nem a fizetési kötelezettség elmulasztásának következménye, hanem annak, miszerint a tulajdonos semmilyen módon nem igazolta, hogy a jogszabályoknak megfelelő körülmények között biztosítani tudná a további állattartást.

Forrás: zaol.hu
Frissítve: 2023.05.12.
Fotó: Canva

Hozzászólások