Éheztek a vágóhídról megmentett lovak

60 lovat tartanak Pankaszon egy telephely udvarán sárban és mocsokban. A rettenetes körülményekre magyar és külföldi állatvédők hívták fel a hatóságok figyelmét, most úgy tűnik, a hatóságok segítségével rendeződik az állatok sorsa.

Az osztrák közszolgálati adó (ORF) híradásában arról számoltak be, hogy egy magyarországi településen hatvan lovat tartanak embertelen körülmények között. A hírt ausztriai állatvédők információi alapján hozták nyilvánosságra, csütörtökön pedig a vaol.hu munkatársai a helyszínen jártak, ahol az ügy szinte valamennyi szereplőjével sikerült beszélniük.

Pankaszon, a főutca egyik telkén, egykori céges telephelyen találtak rá a szabad ég alatt tartott állatokra. A telek – rajta néhány épülettel – egy vállalkozóé, őt bő egy hónappal ezelőtt hívta fel az állatok gazdája, egy 50 év körül német nő, aki azt kérte, hadd helyezzen el a területen 15 pónilovat. A tulajdonos éppen Németországban tartózkodott, végül több telefonhívás után, segítő szándékkal rá is állt, hogy befogadja az állatokat. „Még örültem is, hogy legalább lelegelik a füvet. Erre azért nem számítottam" – mondta. A pónik többször megszöktek a kerítés résein át, többségük eltűnt, mára csak egy maradt közülük, az pedig tisztes távolban tartja magát az időközben érkezett nagyobb társaitól. A vállalkozó szerint szerződés a mai napig nincsen az állatok tulajdonosával a terület bérbeadásáról.

 

Hogy a lovak rettenetes körülmények élnek Pankaszon, az szinte hollywoodi filmbe illő módon került nyilvánosságra. A német hölgy folyamatosan gyűjtött adományokat az interneten, illetve újabb állatokat is igyekezett megmenteni. Így került kapcsolatba egy svájci állatvédő szervezet képviselőjével, Regula Schwarzenbach asszonnyal, aki nem volt rest és elautózott Magyarországra, az őrségi faluba. 

A helyszínen szűk két héttel ezelőtt szembesült azzal, hogy az állatokat rettenetes körülmények között tartják, a lovak gyakorlatilag éheznek, sem élelemhez, sem vízhez nem jutottak. Kapcsolatok nélkül keresett segítségét, így a hívószavak (németül beszélő személy, lovak, zab) alapján irányították az Ivánc melletti lovas major vezetőjéhez, Unger Ildikóhoz, aki először rácsodálkozott a gazdaságba bekopogtató svájci állatvédőre, majd aztán maga is meggyőződött arról, hogy az állatok megfelelő ellátás és élelem és víz nélkül szenvednek. A svájci hölgy azonnal finanszírozta az állatok ellátását, a széna mellett kádakat vásárolt itatónak, Ildikó pedig a kerkáskápolnai állatorvossal, dr. Gyöngyösi Adriennel valamit állatvédőkkel együtt nekilátott a lovak kimentésének, megfelelő körülmények között történő elhelyezésének.

Ehhez először hatósági segítséget kértek, szerdán délelőtt aztán az illetékes személyek (területileg illetékes főállatorvos, jegyző, állatvédők – a svájci szervezet az osztrák Animal Spiritet kérte fel az ügy képviseletére, mivel ausztriai szál is került a történetbe) és a német tulajdonos jelenlétében helyszíni szemlét tartottak Pankaszon. Ezen kiderült, ami laikus szemnek is látszik: a hely nem felel meg az állatok tartására, a lovak legyengültek, nem volt takarmány, a trágyát nem gyűjtötték össze, nem szállították el. Hogy a terület tulajdonosával nincs érvényes egyezség, illetve a tartást nem jelentették a hatóságoknak, ezeknek a fentiek fényében nincsen túl nagy jelentősége.

A 60 ló gazdája csütörtök délután négy óráig kapott haladékot arra, hogy a törvényi előírásoknak megfelelő helyet (meghatározott méretű fedett istálló, kifutó) keressen az állatoknak, bemutassa az erről szóló szerződést, illetve igazolja, hogy a tartást 3 hónapra előre kifizette, továbbá 3 hétre elegendő takarmányra is van fedezete. (Unger Ildikó szerint 10 lóra számolnak napi egy szénabálát, ami minőségtől függően 3500-5000 forintba kerül, így a napi ellátmány 15-20 ezer forint lehet.).

A lovasmajor vezetője elmondta: sikerült megtalálniuk a megfelelő helyet az egyik közeli településen, a svájci szervezet vállalta a tartás finanszírozását, így amennyiben a lovak gazdája nem tud gondoskodni a lovakról, úgy az állatok Zalalövőn megfelelő helyre kerülnek. Hogy az ügyben lesz-e állatkínzásért feljelentés, az további történésektől függ, de a lovakra az állatvédők már fokozottan odafigyelnek.

Dr. Gyöngyösi Adrienn (nemrégiben ő vett részt a bobai állatvédelmi akcióban, amelynek során egy lovat mentettek) saját traktorjával hajtott át Kerkáskápolnáról Pankaszra, hogy a svájci szervezet pénzéből helyben vásárolt szénát a terület tulajdonosának segítségével a helyszínre szállítsa. Azonban nem minden állat fért hozzá a takarmányhoz, Unger Ildikó elmondása szerint a lovak közötti hierchia a dolog magyarázata: a nagyobbak nem engedik enni a gyengébbeket, így viszonylag erősek maradnak, míg az utóbbiak tovább gyengülnek. Közben megérkezett a német hölgy is a segítőjével és nem sokkal később ők is hozattak három bála szénát a sárban tipródó lovaknak. A tulajdonossal sikerült interjút készítenie a vaol.hu munkatársainak. A német hölgy azt állította, hogy érvényes a szerződése a szétdúlt telephely gazdájával, illetve van elegendő pénze a tartásra, illetve arra is, hogy az előírásoknak megfelelő istállót béreljen az állatoknak. Arra a kérdésünkre, hogy tisztában van-e azzal, hogy mindezekről többeknek homlokegyenest más a véleménye, illetve a jelenlegi, tarthatatlan helyzetről hatósági jegyzőkönyv készült, igennel válaszolt.

Az Animal Spirit vezetője, dr. Franz-Joseph Plank, aki maga is állatorvos közleményéből kiderül, hogy a kép ennél jóval árnyaltabb. A német hölgy októberben már szerepelt az osztrák sajtó híradásaiban, ekkor céges pénzt  (100 ezer eurót) költött állatok megmentésére, magyarországi és ausztriai istállókban, gazdaságokban több mint 100 lovat, 25 macskát és hét kutyát tartott – utóbbiak valószínűleg a pankaszi telephely szociális helyiségeiben voltak/vannak bezárva. A heute.at tudósítása szerint a bíróság nem értékelte a karitatív tevékenységet és 15 hónap felfüggesztett börtönre ítélte hűtlen kezelésért a nőt, aki a lapnak úgy nyilatkozott, nem tudott minderről, illetve kijelentette, nem tudja, mi lesz vele az állataival állás és pénz nélkül.

Az osztrák állatorvos a szerdai szemle során megdöbbent a helyszínen tapasztalt körülmények láttán, a legyengült lovak trágyával kevert sárból próbáltak hozzájutni a maradék takarmányhoz. Az állatvédő közleményében arról is beszámolt, hogy a német tulajdonos korábban Pálmonostorán tartott körülbelül 100 lovat, szintén nem megfelelő körülmények között. Amikor a pénze elfogyott, akkor nem tudott fizetni a tartásért, sem pedig saját állatgondozóinak. A szervezet a német hölgy korábbi szomszédjától úgy tudja, Magyarország mellett Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban  és Portugáliában is vannak mentett lovai.

A történet magyar segítői pozitívan értékelték a hatóságok szerdai fellépést és hozzáállását, és bíznak abban, hogy az állatok sorsa rendeződik és megfelelő körülmények közé kerülnek. Hivatalos nyilatkozat egyelőre nincsen, mivel folyamatban van az ügy, de az illetékesek elmondták, egy héten belül megnyugtató megoldás születik.

2014.12.05. Forrás: Vaol.hu, Fotók: Szendi Péter

Hozzászólások