Egy napig váratták a lovasokat a határon

Egy teljes napig váratták a lovasokat a határon

 

Csaknem egy teljes napig, összesen 22 órán át várakoztatták étlen-szomjan egy kaposvári lovas delegáció négylábú és kétlábú résztvevőit a letenyei határon.

A lovak okmányait a határ magyar oldalán, visszafelé jövet nem találták rendben. A lovassport egyesületek vezetői feljelentést fontolgatnak a lovakat ért állatkínzás miatt. A lovasok több éve járnak külföldre, de – a hírügynökség információi szerint – eddig még sosem volt probléma az okmányaikkal.

A Kecelhegyi és a Taszári Lovassport Egyesület gyermek és felnőtt tagjai a kaproncai lovasfesztiválon jártak a múlt héten. A határőrség Horvátországba beengedte ugyan őket, ám a letenyei állategészségügyi hatóság feltartóztatta a konvojt, mert szerintük az állatoknak nem volt határátlépési engedélyük. A hírügynökség úgy tudja, hogy a lovak a szállító járművet sem hagyhatták el, holott erre kijelölt terület van a határon. Ráadásul a lovakat a törvények szerint 6 óra után etetni, itatni és jártatni kell, ennek ellenére az állatok egyfolytában a lószállítón voltak, étlen-szomjan és minden mozgási lehetőség nélkül. Az állatok mellett 30 embernek, köztük 10 kiskorú gyermeknek is várakozniuk kellett.

A határőrök a gyerekeket 8 órás várakozás után végül hazaengedték. A történtek miatt a lovas egyesületek vezetői feljelentést fontolgatnak, de a megyei állategészségügyi igazgatóság is vizsgálódik az ügyben.

 

2007.05.09.
Forrás: Hirado.hu
Frissítve: 2023.06.29.
Fotó: Canva

Hozzászólások