Lóvér eladó! A rendőrség nyomoz

Lóvér eladó! A rendőrség nyomoz

Gyógyszer készült a lovak véréből és vizeletéből 

A falu lipicai kancáinak vérén vitatkozik a szabadkígyósi polgármester és az önkormányzat ménesét korábban ellenőrző tenyésztési felügyelő. A falu vezetője szerint tudta nélkül “csapolták” a lovakat, míg a megvádolt férfi azt állítja: szóban megegyeztek egymással.

Balogh József, a Békés megyei Szabadkígyós polgármestere kitiltotta az önkormányzati istállóból a község lipicai ménesét korábban éveken át ellenőrző lótenyésztési felügyelőt. A polgármester szerint a férfi a tudta és beleegyezése nélkül vett vért kilenc vemhes kancától, amit azután egy mezőhegyesi vállalkozásnak adott tovább, hogy gyógyszeralapanyag készülhessen belőle.

A szabadkígyósi ménes – ahol több mint húsz állatról gondoskodnak – első lovait a polgármester néhány évvel ezelőtt adományként adta a falunak. Mindenekelőtt azért, hogy a helybéli gyerekek ingyen tanulhassanak meg lovagolni. A turisztikai hasznosítás akkor kerülhet majd előtérbe, ha végre rendeződik a településen lévő kastély sorsa.

– A lovászok egy véletlen elszólásából derült ki, hogy a felügyelő hetek óta kiárusítja a vemhes lovaktól levett vért. Felháborítónak tartom, hogy a szakember visszaélt a bizalmunkkal és a lovászok jóhiszeműségével – fogalmaz Balogh József, aki a történtek miatt feljelentést tett a rendőrségen.

A polgármester által meggyanúsított Faluhelyi Tibor, az állatorvosok és lótenyésztők körében megyeszerte ismert szakfelügyelő szerint Balogh József alaptalanul vádaskodik. Korábban ugyanis szóban megegyeztek arról, hogy mind a lovak vérét, mind a vizeletüket összegyűjtik, s leadják az azt felvásárló vállalkozásnak. (A lovak vizelete is fontos gyógyszerek alapanyaga. – A szerk.) A lovászati felügyelő igazát azzal támasztja alá: nem titokban vettek vért, minden egyes alkalommal literenként 800 forintot otthagytak a lovászoknál azzal, hogy vigyék be a pénzt a hivatalba.

A polgármester nem tagadja: a hivatalban csakugyan öszszegyűlt 30-40 ezer forint, amit a pénzügyesek egy külön dobozban gyűjtöttek, ám állítása szerint ezekről az összegekről ő a legutóbbi időszakig nem tudott. Elmondása szerint a lovászati felügyelővel csak vizeletgyűjtésben állapodtak meg, illetve abban, hogy a felügyelő elvégzi az ahhoz szükséges vérvizsgálatokat.

Balogh József azt mondja: őt nem érdekli, hogy a lovászokkal pontos volt-e az elszámolás. Csak az foglalkoztatja, hogy – amint fogalmaz – veszélyeztették az akár egymilliót is megérő lovak és csikóik egészségét. Faluhelyi Tibor szerint azonban szakszerűen jártak el, egyetlen lovat sem veszélyeztettek. Szerinte az egyetlen hiba, amit elkövettek, hogy nem rögzítették írásban a megállapodást.

A rendőrség a polgármester bejelentése után először feljelentéskiegészítést rendelt el, utóbb viszont már csalás miatt nyomozást indított. A rendőrök a számukra precedens nélküli “lóvérlopás” ügyében egy Békés megyei hatósági állatorvostól kértek először szakvéleményt. Mint azt Tóth Gábor megyei főállatorvostól megtudtuk, az ügyben érintettekkel való személyes ismeretségre hivatkozva a hatóság megkeresését Budapestre továbbították.

A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán tanszékvezetőként dolgozó Solti László – a Magyar Országos Állatorvos Egyesület elnöke – megkeresésünkre azt mondta: ha a szakmai előírások betartásával vesznek vért a lovaktól, annak nincs egészségügyi kockázata a kancára és a csikójára. A gyakorlat szerint a ló testsúlyával arányosan veszik le a vért, alkalmanként 2-5 litert.

– A vemhes lovak vizeletét és vérét évtizedek óta használja a gyógyszeripar – fogalmaz Solti László. Ilyenkor ugyanis abban néhány héten keresztül olyan hormon termelődik, amely mind állati, mind emberi hormonkészítmények alapanyagául szolgálhat. Az állati testnedvek gyűjtésének elterjedtsége rendszerint attól függ, hogy az adott térségben van-e olyan vállalkozás, amely üzletet lát az anyagok begyűjtésében és továbbadásában. A bevizsgált vizelet és vér gyakran külföldre kerül.

Amint megtudtuk, Balogh József és Faluhelyi Tibor között nem ez az első nézeteltérés: a közelmúltban egy csődör elhelyezése miatt támadt köztük konfliktus. Az ellentmondásos nyilatkozatok miatt a lóvér körül kerekedett vitában a teljes igazságot egyelőre nem tudni. A tanúkihallgatások jelentős része még hátravan, s a rendőrök a részletes szakértői jelentésre is várnak. Amíg a nyomozók nem látnak tisztán, addig gyanúsítottat sem neveznek meg az ügyben: a nyomozás ismeretlen tettes ellen folyik.

Fekete Balázs, a hódmezővásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. állattenyésztési igazgatója érdeklődésünkre elmondta: általános gyakorlat, hogy adnak el a vemhes lovak véréből, ha van rá kereslet. A tavaszi fedeztetések után rendszerint a nyár közepén van szezonja a vér-, majd a vizeletgyűjtésnek. A szakember ebben az évben nemcsak a részvénytársaság állományának egy részére kötött szerződést a szabadkígyósi lóvért is átvett mezőhegyesi céggel, hanem saját lovaira is. Fekete Balázs arról tájékoztatott: szerződése szerint a felvásárló a hormontartalom után fizet majd, egy-egy kanca összességében akár 50 ezer forint bevételt is hozhat, ami fedezi a tartással és a fedeztetéssel járó költségek egy részét. A szakember tud olyan, mintegy negyven kancát tartó ménesgazdáról, aki azokban az években nem is fedezteti lovait, amikor – szervezett gyűjtés híján – nem számíthat a vizeletükért járó bevételre.

B. Papp László
Forrás:  Népszabadság
2007-08-14
Frissítve: 2023.03.28.
Fotó: Canva

Hozzászólások