Bejöhetnek!

Bejöhetnek!

Szabályok a terápiás kutyákkal kapcsolatban. Amikor a vakvezető kutyák kerülnek az állatvédők szeme elé, megáll a tudomány!

Ezeknek a csodálatos állatoknak a megannyi napi feladata, rendeltetése, „funkciója” általában veszélyes terület a széles társadalmi bázison építkező állatvédelmi szervezetek számára, mert a fehér bot meghosszabbításaként is emlegetett jószágok sok kereskedőből, üzlettulajdonosból – akiknek be kellene engedniük a közlekedni csak így tudó embertársainkat az üzletbe – fanyalgást váltanak ki.

Különösen így volt ez 2008 nyara óta, amikor is hatályon kívül helyezésre került egy olyan jogszabály, amely egyértelműen engedélyezte az egész ország területén a vakvezető kutyák belépését a kereskedelmi egységekbe.

Több mint egy évig sodorta látássérült embertársainkat méltatlan helyzetek kényszerű átélésébe ez a joghézag.

Végül is tavaly év végén megszületett a „megoldás” és 2009. december 11-én hatályba is lépett. 

A terápiás kutyákkal kapcsolatos szabályok rögzítése külön is figyelemreméltó eredménynek számít! A rendelet szerint terápiás kutyával tartózkodni és terápiás kutyát használni a lakosság elől elzárt területek kivételével közművelődési, oktatási, szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményben lehet.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga a következő években fokozottan figyel majd a betartásukra a szolgáltatásokat nyújtó intézményeknél, a bevásárlóközpontokban, az éttermekben, a tömegközlekedésben és az önkormányzatoknál. Nem feketelistával, hanem érdemlistával! Közzé fogjuk tenni honlapunkon azokat, akik jó példákkal járnak az élen, betartják a jogszabályokat, és beengedik helyiségeikbe a segítő kutyákat a fogyatékkal élő gazdáikkal együtt. Matricát is kapnak majd tőlünk ezzel a felirattal: „Bejöhetnek!”.

Minden törvény annyit ér, amennyit be is tartunk tartatunk belőle!

Kép: Canva
Frissítve: 2024.04.03.

Hozzászólások