A paraziták közellenségek

Ahol sok ló él együtt viszonylag kis területen, az a gyomor és a bél parazitái számára valóságos paradicsom. Ezért szinte mindig aktuális téma a ló férgessége, annak ellenére, hogy ma már széles körben alkalmazzák a modern, biztonságos parazitaellenes szereket paszta vagy ízletes tabletta formájában.

Hol találkozhat a ló parazitákkal?

lárvák

A parazita peték és lárvák mindenütt előfordulnak, ahol lovak élnek: a legelőn, a szalmán, a bokszok falain

Minél több ló él együtt kis helyen, annál magasabb a parazita-koncentráció és ezzel együtt a fertőzéses nyomás: a lovak a legelés során vagy a széna elfogyasztásakor felveszik a petéket és lárvákat, amelyek a testben vándorolva elérik a béltraktust és megtelepednek.

A képen: A bagócslárvákat a késő őszi kezeléssel pusztíthatjuk el Szerző: Pr. M. Cecilia Vieira – Bressan / © VIRBAC – All rights reserved.

A táplálási hiánybetegségektől a kólikáig

A paraziták több fronton is károsítják a lovak szervezetét: a tápanyagok hiányától az elhullás kockázatát is magában rejtő kólikán és bélelzáródáson át a lárvák migrációja során okozott enyhébb-súlyosabb szervi károsodásig (erek, tüdő, máj, szív, gyomor-, béltraktus). Annak ellenére, hogy a parazitás fertőzés tünetei általában enyhék, vagy nem is vehetőek észre, az általuk okozott kár sok esetben irreverzibilis.

Súlyos esetekben a parazitózis tünete lehet a teljesítmény csökkenése, a szőrzet minőségének romlása, viszketés a faroktőnél, testsúlycsökkenés, a has térfogatának megnagyobbodása, csikóknál növekedési rendellenességek kialakulása, stb. Parazitás megbetegedések minden életkorban előfordulhatnak, az újszülött csikótól az öreg kancákig. A ló nagyon jól tolerálhatja néhány féreg jelenlétét, a végső cél azonban a parazitás fertőzés lehető legnagyobb mértékű visszaszorítása.

A fertőzés visszaszorítása megvalósítható egy gondosan megtervezett parazita-ellenes program betartásával, amelynek részét képezik a higiénia javítását célzó intézkedések (trágya gondos eltávolítása, a bokszok falának lemosása, a legelőn felhalmozódott trágya eltávolítása, a legelők váltása kérődzőkkel, stb.) és a rendszeres féregtelenítés, legalább évente négy alkalommal, paszta vagy rágótabletta formájú hatékony parazita-ellenes szerekkel.

Féregtelenítés akár évente négy alkalommal

A megfelelő féregtelenítési stratégia betartása nem olcsó mulatság. Ennek ellenére nem érdemes ezen spórolni, hiszen a paraziták által okozott megbetegedések kezelése sokkal költségesebb, akár több ezer euró is lehet, ráadásul a siker nem minden esetben garantált. Állatorvosoddal együtt kell kidolgozni a személyre szabott féregtelenítési stratégiát, figyelembe véve a ló típusát, az elhelyezés módját, az évszakot, stb. Szakemberek általában évi négy kezelést javasolnak felnőtt lovak számára, amelyet a paraziták fejlődési ciklusa alapján határoznak meg:

  • Féregtelenítés a legeltetés kezdetén és végén (április, május és szeptember, október) az időjárástól függően. Ennek a kezelésnek hatékonynak kell lennie a széles körben elterjedt galandférgek ellen is, tehát általában prazikvantel hatóanyagú szert alkalmaznak.
  • A nyár közepén, július végén-augusztus elején is szükség van egy féregtelenítésre, mivel ilyenkor a legmagasabb a legelőkön a fertőzéses nyomás.
  • A negyedik kezelésre késő ősszel kerül sor, az első fagyok után két héttel, a rettegett bagócs lárvák elpusztítása érdekében.

Csikók és fiatal lovak kezelése

A csikók és a fiatal lovak testében kifejezetten súlyos elváltozásokat tudnak létrehozni a paraziták, ezért esetükben a legeltetési szezonban akár 6-8 hetente ajánlott elvégezni a féregtelenítést. Az újszülött csikók féregtelenítését két hetes korukban el kell kezdeni, mivel már az első csepp tej révén megfertőződhetnek fonálféreg lárvákkal.

A kancát az ellés várható időpontja előtt 4 héttel féregteleníteni kell annak érdekében, hogy a csikó a lehető legjobb körülmények között, féregmentesen jöjjön a világra. A modern ivermektin és prazikvantel tartalmú féreghajtók már nagyon biztonságosak és jól tolerálják mind a vemhes kancák, mind a csikók.

A féreghajtó kiválasztása

Csak akkor tudsz hatékonyan szembeszállni a ló szervezetében megbújó ellenséggel, ha ismered. Ehhez ismerned kell a lovakban előforduló leggyakoribb féregfajokat és azokat a hatóanyagokat, amelyek pusztítják őket. Lovakban elsősorban az alábbi parazitákkal találkozhatsz:

  • fonálférgek
  • galandférgek
  • és bagócsok

Az ivermektin széles hatásspektruma és orsóférgek valamint a bagócsok elleni hatékonysága jól dokumentált, de a moxidektin és a pirantel is hatékony ellenük. A prazikvantel galandférgek ellen hatékony és megbízhatóan elpusztítja a lovakban előforduló mindhárom galandféreg-fajt.

Manapság a modern féreghajtók széles skálájának köszönhetően a féregtelenítés könnyen megoldható feladat: biztonságos és jól tolerálható a lovak számára. Az ivermektin-prazikvantel széles spektrumú kombinációja pedig kifejezetten alkalmas a fonálférgek, a galandférgek és a bagócsok egyidejű elpusztítására.

Sok ló tanúsít ellenállást a szájon át, fecskendőkből beadható féregtelenítő pasztákkal szemben. Ez vezetett az innovatív, ízletes rágótabletta formátum kifejlesztéséhez, amely már kereskedelmi forgalomba is került. Ezek a rágható tabletták ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazzák, mint a paszták (ivermektin vagy ivermetkin-prazikvantel kombinációja). Alkalmazásuk egyszerű: a lovak már kézből vagy kevés táplálékba keverve is elfogadják. Az ízletes féreghajtó tabletták révén a féregtelenítés már nem rémálom, hanem öröm mind a ló, mind a tulajdonos számára.

Egy utolsó figyelmeztetés

A féregtelenítő-szereket mindig a megfelelő adagban alkalmazd: ha túl alacsony a dózis, a kezelés nem lesz hatékony, és rezisztencia alakulhat ki a hatóanyaggal szemben. Az adag kiszámításánál vedd figyelembe, hogy a modern félvérű lovak egyre nagyobbak és nehezebbek: sok sportló manapság már 600 kg fölötti súlyú. Ilyen méretű állatok kezelésénél használj 700 kg-os súlyig alkalmazható pasztákat vagy a tablettákat, amelyek akár 800 kg súlyú lovak kezelését is lehetővé teszik. A féreghajtó készítmények vénykötelesek, így a féreghajtással kapcsolatban mindenképpen konzultálj állatorvosoddal.

Forrás: Virbac Hungary Kft.
Frissítve: 2017.11.10., 2019.04.16.

Hozzászólások