Grand National, a legendás ugróverseny

Először 178 éve futották. Azóta a többség megszállottan rajong érte, mások vehemensen ellenzik a veszélyessége miatt. De nincs olyan lóversenyrajongó, akire ne hatna. Az angol Grand Nationalről van szó, amely 6,9 kilométeres hosszúsága és a 30 ugrás miatt a világ egyik legnehezebb akadályversenye. Idén története során másodszor született skót győzelem One For Arthurnak köszönhetően.

A győztes: One For Arthur

Április 8-án futották az idei Grand Nationalt, amelyet a csehországi Velká Pardubická mellett a lovat és embert leginkább próbára tevő ugróversenynek tartanak. Ezúttal a győzelmet gigászi csatában a Lucinda Russell trénerasszony által felkészített One For Arthur nyerte meg Derek Fox zsokéval a hátán. 

A versenyben a maximális induló, összesen 40 telivér vett részt és végül 19-en értek célba. Az azonban a lehető legjobb és legfontosabb hírek közé tartozik, hogy minden ló és lovas az esések ellenére is komolyabb sérülés nélkül zárta a napot. 

Az először 1839-ben megrendezett futamot a Liverpool melletti Aintree lóversenypályán tartják. A verseny nehézségét a 6907 méteres táv és az ehhez kapcsolódó sok ugrás adja. A pályán 16 ugrást állítanak fel és a lovak két kört tesznek meg (a második körben kihagyják a 15. és 16. akadályt). Az akadályok meglehetősen magasak, 137 és 168 centiméter közöttiek. A verseny mintegy kilenc percig tart.

Több akadályt is legenda övez, általában a nehézségük miatt. Ide tartozik egyebek között a Canal Turn, amikor az akadályról való leérkezés után 90 fokot kell balra fordulni a lovaknak, hogy kövessék a pályavonalat:

A Becher's Brook is a nevezetes és leglátványosabb akadályok közé tartozik. Igaz, hogy „csak” 152 centiméter magas, azonban a leérkezés 15-25 centivel alacsonyabban van, mint az elrugaszkodás, ezért a földet érés mindig komoly kihívás. 

Az ugrásokon Tony McCoy, a hússzoros angol ugrósampion zsoké kalauzolása mellett is végigszaladhatsz. McCoy-nak egyébként 2010-ben, sokadik próbálkozására sikerült megnyernie a Grand Nationalt: 

A versenyen külön kihívást jelent, hogy az indulók számát 40-ben maximalizálták, így nem elég a ló és a lovas tökéletes felkészültsége, szerencsésnek is kell lenniük a győzteseknek, hogy ne zavarja őket meg senki. Ha Many Clouds zsokéjának szemszögéből is megnézed a versenyt, mindjárt érthetőbb lesz, mennyire nehéz egy ilyen hatalmas mezőnyben jól helyezkedni:

Az összdíjazás egymillió font, tehát több mint 360 millió forint volt, amely a legmagasabb a szigetország ugróversenyei között. 

A verseny hosszú története alatt eddig mindössze egy lónak, Red Rumnak sikerült háromszor (1973, 1974 és 1977) nyernie. Ez annyira különleges teljesítménynek számít, hogy a lónak szobrot állítottak és azóta is számtalan megemlékezést, írást, filmet készítettek róla. Azonban már egyetlen győzelem is hatalmas tisztelet és örök csodálatot vált ki. 

A verseny maga is számos filmkészítőt ihletett meg, hiszen például 1944-ben Elizabeth Taylor főszereplésével mutatták be a National Velvet című filmet, de a Bob Champion zsoké igaz történetét feldolgozó Champions is erről a versenyről szól. A női zsoké egyébként nem csak a filmkészítők fantáziájában létezik, mivel idén is ott találjuk a programon a 8. számú lovon Katie Walsh-et, aki 2012-ben az előkelő harmadik helyen ért célba, idén pedig 19. lett.

Idén a verseny története során másodszor született skót győzelem One For Arthurnak köszönhetően.

2017.04.13. Vonczem Gabriella
Fotók: Timeform.com, Aintree Racecourse

Hozzászólások