Nem mindegy, mit eszik a kanca – pláne kettő helyett

Nem lehet kérdés, hogy fontos odafigyelni a vemhes kanca takarmányozására. Hiszen Te is azt szeretnéd, hogy egészséges jól fejlett csikó szülessen és a kanca egészsége is maradjon olyan, mint a vemhessége előtt. Nézzük, mit tehetsz ennek érdekében!

320-360 nap áll rendelkezésedre a vemhesüléstől a csikó születéséig, hogy megfelelő takarmányozással és tartási körülményekkel támogasd a kancát és csikóját, és ne engedd a kanca tápanyagraktárait kiürülni.

Szerencsére minden tudnivaló rendelkezésedre áll ahhoz, hogy vemhes kancádat a lehető legoptimálisabban takarmányozd. Nagy mennyiségű információ áll rendelkezésre a vemhes kancák kalória-, fehérje-, kalcium- és foszforigényére vonatkozóan. Ismeretes, hogy a vemhes kanca kalóriaigénye 28%-kal, a fehérje 42%-kal, míg a kalcium / foszfor 80%-kal magasabb, mint a nem vemhes kancáké. Sok lótartó számára ez azt jelenti, hogy ha a kanca vemhességet megelőző takarmányozása megfelelő, akkor csak annyit kell tennie, hogy a fenti arányban nagyobb mennyiségű takarmányt ad neki. Pedig nem ez a helyzet.

A kanca takarmányozási követelményei a vemhesség első és a harmadik trimesztere között nagyon is eltérőek. Ezen túl még jellemzően a kanca étvágya is akkor a legkisebb, amikor a legtöbb tápanyagra lenne szüksége, hiszen addigra már a magzat a hasüreget jelentős mértékben kitölti. Amennyiben nem kapja meg a szervezet a saját fenntartásához és a csikó fejlődéséhez szükséges kalóriát, fehérjét és ásványi anyagokat, akkor azokat saját izmaitól, szöveteitől, csontjaitól vonja el a magzat fejlődésének javára.

A csikó születése előtt és a tejtermelés megkezdése után a kanca tápanyagigénye szinte az egekbe szökik. Ezért ha a kanca takarmányozása nem elégséges és nem tudja ezt az igényt fedezni, megint csak magától von el tápanyagokat, ami a kanca egészségére nézve káros következményekkel is járhat.

A csikó magzati fejlődésének 80%-a a vemhesség utolsó harmadában történik. Ez a három hónap és az ellést követő három hónapi laktációs időszak az, amikor a kanca tápanyagigénye igen jelentősen megnő, és különleges odafigyelést igényel.

A kanca A-vitamin 36000 Nemzetközi Egység (NE) és D-vitamin igénye 3960 NE a vemhesség és laktációs időszak során is. Az A-vitamin nagyon jól kiegészíthető béta karotin etetésével, ami az A-vitamin elővitaminja. A kancákkal célszerű 6 héten át etetni fedeztetés előtt, majd újabb 6 héten át ellés előtt, mert segít megelőzni a vetélést és védi a kolosztrumot. A kolosztrumban és tejben lévő nagy mennyiségű béta karotin és A-vitamin ellenállóbbá teszi a csikót a fertőzésekkel szemben és javítja ellenállóképességét. Továbbá, az A- és E-vitamin együtt jó hatást gyakorol a progeszteron hormon szintjére is.

A kancáknál segít megelőzni a vetélést és védi a kolosztrumot. A kolosztrumban és tejben lévő nagy mennyiségű béta karotin és A-vitamin segíti a csikót a fertőzésektől megvédeni, ellenállóképességét javítani.

Csukamájolaj

Természetes forrása az emészthető A-, D3- és E-vitaminoknak. Segít az egészség megőrzésében, fényes szőrzet, csillogó szemek, erős fogak, csontok és paták kialakulásában.

A lizin limitáló aminosav, a magzat növekedéséhez is elengedhetetlenül szükséges. A vemhesség első időszakában a kereskedelmi forgalomban kapható tápok többségében elegendő a lizin mennyisége, de az utolsó harmadban és a laktációs időszakban a lizin és szelén kiegészítés javasolt. Ilyenkor nagyon hasznos az olajak etetése is (rizskorpa-, szója- vagy lenolaj), mivel magas kalóriatartalmuk mellett hasznos energiafokozók is. A csukamájolaj magas A-, D-, és E-vitamin tartalma miatt lehet hasznos kiegészítő.

Nem kell megijedni, a vemhes kanca igényeit nem kell drága takarmányokkal fedezni. Alapvetően fontos, hogy támogasd a kanca emésztését, ehhez pedig nélkülözhetetlen, hogy legyen előtte jó minőségű réti széna egész nap, azt ehessen, amikor és amennyit csak akar. Érdemes állatorvos vagy takarmányozási szakember bevonásával felfedni a takarmányozásbeli hiányosságokat, illetve kiválasztani azt a kiegészítőt vagy tápot, ami leginkább megfelel a kanca igényeinek.

Fontos az egyensúly: ha az alap takarmányozás megfelelő, mellé megtalálhatóak már azok a magas fehérjetartalmú vitamin és ásványianyag kiegészítők a piacon, amelyek hatékonyan biztosítják azt, amire a kancának szüksége van: hogy kiegyensúlyozott, és a vemhessége szakaszának megfelelő tápanyagokat kapja meg.

Általában sok kérdés merül fel a fehérjével kapcsolatban. A vemhes kanca esetében is alapvető a jó minőségű réti széna és szemes takarmány etetése. A kanca fehérjeigénye a vemhesség során 9-10%, a korai laktációs időszakban 12% lesz, majd a későbbi laktációs időszakban lecsökken 10%-ra. Az igény változásával tehát folyamatosan és fokozatosan módosítani kell a takarmányozást, időt adva az emésztőrendszernek, hogy hozzászokjon az új helyzethez.

A másik, amire célszerű még a fehérje mellett is figyelni, a kalóriamennyiség. A kancatápok gyakran akár 14% fehérjét is tartalmaznak, de sokszor jóval több kalóriát, mint amire szükség lenne. Ha lehetőséged van, adj inkább kevesebb mennyiségű magas fehérjetartalmú takarmányt és hozzá nagyobb mennyiségű, de alacsonyabb fehérje- és kalóriatartalmú széna fogyasztását. Persze ez is csak addig igaz, amíg a bevitt takarmány mennyisége fedezni tudja az igényt. Hiszen ha a szoptatós kancát nézzük, akkor nem tud 70%-kal több takarmányt elfogyasztani – ilyenkor jön el a megfelelő kiegészítők alkalmazásának ideje, hogy minden szükséges vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet biztosítani tudjunk számára, ami az egészsége megőrzéséhez és a csikó optimális fejlődéséhez szükséges.

Fontos, hogy a fehérjehiány alacsony születési súlyt és a csikó normálisnál lassabb fejlődését eredményezi. Ha viszont túl magas a fehérje bevitel, akkor a csikóban számos ortopédiai fejlődési rendellenesség alakulhat ki (például osteochondrosis, OCD).

E-vitamin, szelén és lizin kiegészítő por

Segít, a kemény feladat során a megnövekedett oxigénfelvételét biztosítani. Antioxidáns tulajdonságai miatt segít a szabadgyököktől történő megszabadulásban.

E-vitamin olaj

Mivel a lovak nem képesek az E vitamin szintetizálására, ezért amennyiben lovad nem tud jó minőségű legelőn legelni, akkor fontos az E vitamin bevitele számára.

Nagyon fontos még a szelén és az E-vitamin a normális izom- és csontrendszeri fejlődéshez, ráadásul együttható anyagok, ezért fontos tudnod, mikor kell a bevitelüket kiegészíteni. Hiányuk esetében gyengeség, merevség léphet fel a fiatal állatokban, ami lehet annyira súlyos is, hogy a csikó nem tud állni. Befolyásolja a vázizmok és a szív izmait is, vannak esetek, amikor a csikó emiatt szívelégtelenségben szenved vagy elhullik.

A szelén kiegészítés egyszerű, a kanca és a csikó számára is előnyös, mivel a szelén kiválasztódik az anyatejbe is (kb. napi 1,2 mg a szükséglet). Ennek a túletetése is eredményezhet mérgezést, ami szőrhulláshoz, a sörény és a farok szőrzet kihullásához, néhány esetben repedt, deformálódott pata kialakulásához vezet.

Az E-vitamin az egyik legfontosabb, mégis gyakran figyelmen kívül hagyott vitamin. A friss zöld fűben jelen van, de a szénából már a tárolás során kiürül. Az E-vitamin hiánya több betegséget eredményezhet (rhabdomyolysis, fiatal lovak neurológiai megbetegedései, stb.). A normális E-vitamin szintű lovak immunrendszere bizonyítottan hatékonyabban működik. A kiegészítésre a legjobb forma az alfa-tokoferol. Javasolt napi adagja vemhes kancák számára 1,500 NE a vemhesség első 8 hónapjában, majd az utolsó három hónapban és a laktációs időszakban 2,000 NE.

Egy fontos gondolat a jód túladagolásról

Manapság olyannyira kedveltté vált az alga kiegészítők etetése, hogy ezért már nem a jódhiányra, hanem a jód túladagolására hívják fel a figyelmet a takarmányozási szakemberek. Nem csak a pajzsmirigy megnagyobbodását, hanem a csikó gyenge izomfejlődését, és akár vetélést is eredményezhet. A jód is átkerül a méhlepényen át a magzatba, vagy a kancatejjel a csikóba. Ezért fontos, hogy a jód mennyisége soha ne haladja meg a napi 50 mg mennyiséget.

Amennyiben tanácsra van szükséged vemhes kancád takarmányozásával vagy az ilyenkor ajánlott takarmánykiegészítőkkel kapcsolatban, fordulj bizalommal a cikk szerzőjéhez és az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához.

Equimins Hungary
AB-ORIGINAL KFT.
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.
Termékfelelős:
Möhöly Christa
+36 30/979 6578

2017.04.10. A cikket összeállította: Möhöly Christa Termékfelelős, Equimins
Fotók: canva.com
Frissítve: 2022.08.17.

 

Hozzászólások