Abu Dhabiban mutatkozott be Bábolna

Egy tavasszal megrendezett sikeres versenynek köszönhetően a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok meghívást kapott Abu Dhabiba, hogy bemutatkozzon egy nemzetközi kiállításon.

Több ezer kiemelt vendég vett részt az Abu Dhabi Nemzetközi Vadászati és Lovas Kiállításon (ADIHEX, Abu Dhabi International Hunting and Equestrian Exhibition). A rendezvényen öt éve mutatkozott be a távlovas sport, de a szervezők tervei szerint jövőre még több országban népszerűsíti majd az arablovas versenyeket, Magyarországot kiemelve. Magyarország, Spanyolország és Belgium is nagyobb szerepet kap a közelgő versenyek sorában

A kiállításra a világ minden pontjáról érkeztek zsokék, lótulajdonosok, és tenyésztők. Hazánkat a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok részéről Gerstner Blanka ménesgazda, illetve Bihari Alexandra képviselte. 

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok standja az Abu Dhabi Nemzetközi Vadászati és Lovas Kiállításon

„Rendkívül örültünk a meghívásnak. Hatalmas lehetőség a Bábolna Nemzeti Ménesbirtoknak és Magyarországnak, hogy bemutatkozhattunk a világnak ezen táján is. Megtisztelve érezzük magunkat, és nagyon hálásak vagyunk. Mindenki rendkívül szívélyesen, kedvesen, nyitottan és örömmel fogadott bennünket. Sokan jöttek oda hozzánk, hogy elmondják, örülnek, hogy itt látják Bábolnát és ezzel együtt Magyarországot. Szeretnénk, hogy a látogatáson szerzett kapcsolatok ne vesszenek el, és még jobban nyithassunk a világ felé, ezáltal több nemzetet vonzzunk Bábolnára akár látogatóként, akár versenyzőként. Igyekszünk a legtöbbet profitálni ennek meghívásnak az eredményéből. Célunk, hogy egy az eddigieknél is színvonalasabb távlovas versenyt rendezzünk” – mondta Gerstner Blanka. 

2016 április végén sikerült megrendezni Magyarországon az első olyan távlovas versenyt, amely a Sheikh Mansoor Festival szponzorálásával jött létre. Az arab szervezők, menedzserek nagyon jól érezték magukat, és látnak fantáziát a továbbiakban is a bábolnai versenyek szervezésében. Ezáltal kaptunk meghívást erre a világkiállításra, ahol a fesztivál számos országa megjelent” – mondta Bihari Alexandra.

„Ami Blankát és engem is motivál a rendezvény után, hogy minél népszerűbb távlovas versenyt tudjunk szervezni a következő fesztiválra. Nagyon bízom benne, hogy az arab országokból sokkal több versenyző fog érkezni, mint ebben az évben, ugyanis az araboknak is az lenne a céljuk, hogy a Sheikh Mansoor Festival nevét és a távlovas versenyt minél jobban népszerűsítsék.

Ami remek hír, hogy az emirátusi emberek szeretik a magyar lovakat, nagyon keménynek, strapabírónak tartják őket, és többen is érdeklődnek a magyar távlótenyésztés és a távlovaglás iránt. Ez azért is jó nekünk, mert Magyarországon tudunk ilyen rendezvényt szervezni. Ezáltal sok emirátusi ellátogat az országunkba, keresik ugyanis Európában a befektetési lehetőségeket.

Reménykedem abban, hogy hamarosan több befektető kerül majd hazánkba is, akik szeretnének arab lótenyésztéssel és versenyeztetéssel foglalkozni. Itt jó a klíma arra, hogy a lovat felneveljék, majd kiküldjék Abu Dhabiba vagy Dubaiba versenyezni. Náluk egyébként is divat, hogy a lovakat Európában nevelik fel, nyáron áthozzák őket ide, és csupán a versenyszezon idejére viszik vissza.

Bábolnát illetően a terveink között szerepel még az is, hogy ne csak egy ilyen fesztivált szervezzünk egy évben hanem többet is” – mondta el Bihari Alexandra.

2016.10.28. Sárréti Anita
Fotó: ADIHEX; Bihari Alexandra és Morhaf Alassaf

Hozzászólások