Világbajnoki ezüst a magyar fogathajtóknak

A háromfős magyar csapat az elmúlt évek legfényesebb érmét szerezte meg a bredai Négyesfogathatjó Világbajnokságon. Az idősebb és ifjabb Dobrovitz Józseffel, valamint Lázár Zoltánnal felálló magyar különítmény a második helyen zárta a versenyt Hollandia mögött, megelőzve Németország csapatát.

Ifj. Dobrovitz József és fogata Bredában – Fotó: Horváth Krisztina, Hoefnet.com, Fogatsport.hu

A szezon egyik legnehezebb maratonpályája

A címvédő ausztrál Boyd Exell rögtön a díjhajtás során magához ragadta a vezetést és meg is tartotta a verseny végéig. A legjobb magyarként Lázár Zoltán hetedik, a magyar csapat pedig negyedik helyen zárta az első versenyszámot.

Tóth Tamás szövetségi kapitány a díjhajtás versenyszám után így értékelte a magyar versenyzők teljesítményét: "A bemutatott programokkal elégedettek lehetünk. Amit előzetesen vártunk, azt elértük ebben a versenyszámban. Ez egy részeredmény. Egy feladatunk van – tovább versenyezni, a következő versenyszámra koncentrálni, hiszen két igen nehéz nap vár ránk. A cél az, hogy a versenyzők hozzák ki magukból és lovaikból azt, amire tudásuknak megfelelően képesek!"

A második versenyszámban a szezon egyik legnehezebb maratonpályája várta a versenyzőket. Az 56 fogatból négy versenyzőt kizártak, egy feladta, megannyi verhető elem potyogott és sok segédhajtó szállt le a fogatokról.

Dobrovitz József és fogata – Fotó: Horváth Krisztina, Hoefnet.com, Fogatsport.hu

Boyd Exell mindent vitt

A címvédő ausztrál Boyd Exell a díjhajtás után szombaton a maratonhajtásban is maga mögött hagyta a mezőnyt. A legjobb magyar ebben a versenyszámban ifj. Dobrovitz József volt, aki az ötödik helyen végzett, Lázár Zoltán a kilencedik helyen zárta a maratont, Dobrovitz József pedig a 15. lett. A magyar csapat a második helyről várta a folytatást.

A vasárnapi akadályhajtásban kizárólag Boyd Exell hajtott hibátlanul, aki így mindhárom napot győzelemmel zárta. A magyarok közül ifj. Dobrovitz József volt a legeredményesebb 4,19 hibapontjával, ennek köszönhetően pedig összetettben is a legjobb magyar eredményt érte el.

Ifj. Dobrovitz József az akadálypályán

A kettes- és négyesfogathajtásban összesen nyolcszoros világbajnok Lázár Zoltán viszont elrontotta a vasárnapi szereplését és 14,68 hibapontot gyűjtött össze, míg Dobrovitz József 8,83 hibaponttal zárta a versenyszámot.  

Lázár Zoltán akadályhajtása

A csapatmunka és a nagy küzdelem ezüstérmet hozott

Összesítésben ezüstérmet nyert a magyar csapat, fogathajtóink a címvédő hollandok mögött, a németeket megelőzve harcolták ki a második helyet.

Az aranyérmet ismét az ausztrál Boyd Exell szerezte meg, aki sorozatban negyedszer győzött, ezzel utolérte a négy egyéni győzelmével eddig egyedüli rekorder holland Ijsbrand Chardont. Utóbbi ezúttal másodikként zárt, míg a harmadik a szintén holland Koos de Ronde lett.

Egyéniben ifj. Dobrovitz hatodik, Lázár Zoltán nyolcadik, Dobrovitz József pedig a tizedik helyen zárta a VB-t. A csak egyéniben érdekelt Váczi István a 19., Móró Lajos pedig a 29. helyen végzett. 

A bajnokavatás után Tóth Tamás szövetségi kapitány így értékelt: "Igazi csapatmunka a második hely elérése! Amit előzetesen terveztünk, megbeszéltünk, azt hozta mindhárom csapattag a világbajnokság során. Nagy küzdelemmel tudtuk a négy versenynap során elérni ezt az eredményt, amihez a nagyszerű versenyzők és lovaik közreműködése elengedhetetlen volt!"

Eredmények:

Egyéni:

1. Boyd Exell (ausztrál) 158,40 hibapont
2. Ijsbrand Chardon (holland) 183,13
3. Koos de Ronde (holland) 185,26
…6. ifj. Dobrovitz József 200,58
…8. Lázár Zoltán 203,16
…10. Dobrovitz József 203,57
…19. Váczi István 215,84
…29. Móró Lajos 239,85

Csapat:

1. Hollandia (Ijsbrand Chardon, Theo Timmerman, Koos de Ronde) 365,09 hibapont
2. Magyarország (Lázár Zoltán, Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József) 390,22
3. Németország (Michael Brauchle, Christoph Sandman, Georg van Stein) 394,79

A FEI Négyesfogathajtó Világbajnokságon induló magyar versenyzők és lovaik:

  • Dobrovitz József: Carlo, Conversano Bajnok, Platon, Torino, Waltstar
  • ifj. Dobrovitz József: Dante, Dax 62, Doerak, Vivaldo, Volinda
  • Lázár Zoltán: Ali Deverchi, Coner, Denver, Iván, Szonja
  • Móró Lajos: Bandidos, Casper 341, Cassander T, Dutchman 37, Udo
  • Váczi István: Favory Fáraó, Favory XXVIII 68, Remény, Siglavy Capriola Szikra, Tüzes

2016.09.05. MTI, Fogatsport.hu

Hozzászólások