A dobogó 3. fokára ugrott a díjugrató válogatott

A harmadik helyen zárta díjugrató válogatottunk a somorjai viadalt, melynek tétje az olimpiára való kijutás volt.

Horváth Balázs és Zordon Ebreichsdorfban 2014 novemberében

Vasárnap délután szép számú magyar közönség előtt Somorján, Európa legmodernebb lovasközpontjában, a Hippo Arénában rendezték a Nemzetközi Lovas Szövetség C csoportjába tartozó országok kvótaszerző Nemzetek Díját. Kilenc válogatott állt starthoz a francia Frédéric Cottier által épített pályán.

A magyar csapat első lovasa, ifj. Tóth László az Istafan apaságú Istivel nagyszerű formában, verőhiba nélkül, egy hibaponttal lovagolt. Ezzel az egész mezőny legjobb teljesítményét érte el a 28 éves debreceni lovas az első fordulóban. Második és harmadik lovasunk, ifj. Szabó Gábor Timpex Bölcsésszel, valamint Horváth Balázs Zordonnal tizenkét, illetve tizenhárom hibaponttal értek körbe. Negyedik lovasunk, Hugyecz Mariann Chacco Boyjal tizenhét hibapontot szedett össze. Az első forduló után így a negyedik helyen folytathatta a magyar válogatott a Nemzetek Díját. 

Németh István szövetségi kapitány és a most edzői szerepet betöltő Szász Sándor irányításával a második fordulóban a csapat teljesítménye erősödött és kitűnő lovaglásokat mutattak be. Ifj. Tóth László négy hibaponttal zárt. Ifj. Szabó Gábor a hármas ugrásban ütött kettőt, Zordon pedig a kőfal után elvesztette patkóját, ami megzavarhatta, így a vizesároknál és az utána következő oxernél hibázott Horváth Balázzsal, végül mindketten kilenc hibaponttal végeztek. Hugyecz Mariann nagyszerűen rendezte Chacco Boyt és egy hibaponttal ért célba. 

A végelszámolásban ez a harmadik helyet jelentette, így a magyar válogatott is belovagolhatott az eredményhirdetésre. A győzelmet az ukrán válogatott aratta le, a második hely Csehországé lett. 

A 2016-os Rio De Janeiro-i olimpián a C csoportból Ukrajna vehet részt csapattal, bár a válogatott egyetlen lova és lovasa sem született az országban, hanem azt a csapat mecénása, Alexander Onyiscsenko „verbuválta” össze. Az ukrán négyesnek tagja a korábbi korosztályos és felnőtt magyar bajnoki aranyérmes Szentirmai Ferenc is, így vélhetően lesz magyar születésű lovas az ötkarikás játékokon.

2015.08.03. Forrás: Díjugrató Szakág

Hozzászólások