Díjugratás: csak egy ugrás az olimpia?

Nagy a tétje a magyar díjugratók hétvégi szereplésének: a 2016-os Rio De Janeiro-i olimpiára való kijutás a cél.

Eric Lamaze és Hickstead a 2008-as olimpián

A szlovákiai Somorján, a Hippo Arénában rendezik meg az európai C csoport országai számára a csapat kvótaszerző Nemzetek Díját. Az az ország, aki meg tudja nyerni ezt a versenyszámot csapat indulási jogot szerez a 2016-ban megrendezendő brazíliai olimpiára. 

A magyar csapatot Németh István szövetségi kapitány vezeti és a budapesti CSIO*** W-ra nevezett öt lovasból – Hugyecz Mariann, Tóth László, Horváth Balázs, ifj. Szabó Gábor és Szász Sándor – állhat össze a helyszínen kinevezendő négy fős csapat.

Négy évvel ezelőtt Aachenben ezen a kvótaszerző versenyen a negyedik helyen végeztünk. Magyar lovas utoljára Túri József személyében a 2000-es Sydney olimpiára jutott ki, ahol Superville sérülése miatt meghiúsult az indulás. 1992-ben Barcelonában Göttler Vilmos Kemál 36 nyergében lovagolt, ahol a középmezőnyben végzett. Csapattal 1980-ban Moszkvában a legendás Dr. Kollár Kornél kapitány irányításával indult válogatott, Balogi András – Artemis, Krucsó Ferenc – Vadrózsa, Hevesy Barnabás -Bohém és Varró József – Gambriuss  csapattal a negyedik helyen végzett. A szakág egyetlen olimpiai érmét az 1936-os berlini olimpián, bronzérmet, Platthy József Sellővel szerezte.

2015.07.30. Forrás: Díjugrató Szakág
Fotó: CTV News

Hozzászólások