3 gyakori probléma, amelyet lovas edzőként fel kell tudni ismerned

Lovas edzőként az ember lehetőséget kap rá, hogy lovat és lovasát közelebb hozza egymáshoz és egy igazán különleges kapcsolatot alakítson ki köztük. A lovas edző feladata tehát nem merül ki annyiban, hogy megtanítja a lovast megfelelően felszerelni a lovat, helyesen ülni a nyeregben és hogy a céloknak megfelelő edzésterveket állít össze. A lovas edzőnek fel kell tudnia ismernie és kezelnie kell lovasa azon problémáit, hiányosságait, amelyek ezen különleges kapcsolat kialakításában gátként lehetnek jelen.

Például az egyik leggyakoribb gátat: az önbizalomhiányt

Az önbizalomhiánynak számtalan egyértelmű jele van, amely alapján felismerhető. Ilyen például a gyakori önkritika, az “én erre nem vagyok képes”/”nekem ez sosem sikerül” és hasonló megjegyzések, a halk, határozatlan kommunikáció és még sorolhatnánk.

A lovak tökéletesen felismerik, ha egy lovas bizonytalan döntéseit illetően. A ló menekülő állat, egy kiszolgáltatott lény, aki lovasára bízza a sorsát – feltétlen bizalmát azonban csak annak adja, aki képes határozott, tudatos döntéseket hozni. Az önbizalomhiány éppen ezért látványosan észlelhető a lovaglás során is – a ló sokkal többször kérdőjelezi meg lovasának utasításait.

Az önbizalomhiány külső támogatással megszüntethető – lovas edzőként úgy kell felépíteni az edzést, hogy a lovas sok pozitív visszajelzést kaphasson lovától. A rendszeres sikerélmény hatására a fizikai eredmények mellett lelkileg is megedződik a lovas.

Online jelentkezés a Mesto Csoport Kft. sportedző (lovassport) képzésére >>

Figyelem- és koncentráció hiány

A lovas balesetek nagy része a lovas figyelem/koncentráció hiányára vezethető vissza. Amikor a ló mellett vagy a nyeregben a tényleges feladat helyett a lovas gondolatban teljesen máshol jár. Amikor sok a munka, felhalmozódnak az otthoni feladatok, esetleg konfliktusok vannak a lovas életében, könnyen magával hozza ezeket a gondokat a lovardába is.

A koncentrációhiány gyakori probléma – az ingergazdag környezet, amelyben mindennapjainkat éljük, nagy hatással vannak koncentrációs készségre, ami természetesen kihat a teljesítőképességre, valamint megnő a sérülések kockázata. Lovas edzőként fel kell tudni ismerni ezt a helyzetet – az egyik bevett módszer ilyen esetben a változatos feladatok nyújtása.

Online jelentkezés a Mesto Csoport Kft. Sportoktató (lovassport) képzésére >>

Kudarc feldolgozása

Lovas baleset, rossz versenyeredmény – bármi is áll a kudarc hátterében, megoldásra váró probléma. Az ismételt kudarctól való félelem általában stressz formájában jelentkezik. Ilyenkor a sportoló lovas nem arra fog koncentrálni, hogy a tanult szabályok szerint vigye véghez a feladatot, hanem arra, hogy mi történik, ha ismét megtörténik a hiba. Egy stressztől megfeszült lovas, aki tart a bukás magas kockázatától, teljesen máshogy mozog. A ló, mivel ösztönösen minden egyes idegszálával arra összpontosít, hogy stabil, biztonságos környezetben lehessen, pillanatok alatt megérzi ezt a kialakult félelmet – hogy vágtathatna bele egy olyan helyzetbe, amitől még a lovas is fél?

Edzőként fel kell ismerni a problémát és úgy kell tudni felépíteni az edzéseket, hogy a lovas visszanyerje önmagába vetett hitét.

Lovasoktatóként nincs nagyobb öröm annál, mikor lovas és ló teljes harmóniában, rendre sikereket halmoz! Szakképzett lovas oktatóként ezt az örömöt Te is átélheted!

Sajátítsd el a szakma alapjait, tegyél szert biztos tudásra a Mesto Csoport Kft. lovas sportedző vagy lovas sportoktató képzésein az utolsó OKJ-s képzések egyikén!

Online jelentkezés a Mesto Csoport Kft. képzéseire >>

 

2020.07.21. Frisch Andrea, Lovasok.hu
Kép: Pixabay.com

Hozzászólások