Az én kicsi csikóm

Tim Flach képeinek segítségével ezúttal egy csikó fejlődésének első 11 hónapját kísérheted végig, megmutatjuk, mi is történik az anyaméhben.

Tim Flach akkor lett a lovak rabja, amikor egy állatorvosi rendelőben megláttott egy konzervált 85 napos telivér magzatot. A csikónak és anyjának is kólika lett a végzete, amikor a kanca vemhességének csupán a negyedénél járt. Ez a csikó adta a lenti fotósorozat ötletét.

10. nap

A telihold: angol telivér embrió 10 naposan

Tíznaposan olyannak tűnik, mint a növő telihold, de ez ne tévesszen meg senkit: ez a tökéletes kis gömb ugyanis már egy angol telivér embrió. A vemhesség 11 hónapjából ő most épp a 10. napnál tart, átmérője 3,8 mm.

A közepén látható apró fényes folt a belső sejttömeg, amelyből lényegében a magzat fog kifejlődni.  A többi rész a magzatburkokat fogja alkotni. Ahelyett, hogy az embrió megtapadna a méh egy adott pontján (mint pl. az emberi embriók), bejárja az egész méhet. A különféle hormonális jelzések hatására apró összehúzódások alakulnak ki, a kanca már nem fog újra sárlani, de még alig észlel fizikai változást. 

30. nap

A test alapvető formája már kezd alakot ölteni

A test alapvető vonalai, a végtagok, mint pici rügyecskék, és a farok kezdemény is már kezd formálódni. A feje búbjától farkáig 12 mm hosszú az embrió.

Az apró szív már elkezdett pumpálni, ahogy ezekben a hetekben már az látható is a vizsgálatok során, illetve az egyéb létfontosságú szervek – úgy mint a máj, gyomor, hasnyálmirigy, tüdő – kezdeményei már egyértelműen látszanak. 

A hullámos külső zacskó a placenta membrán része, a magzatburok része, az ammion. A csikó születésekor még ebbe a csúszós, fehéres tokba lesz zárva, ez nyújt ugyanis számára addig védelmet. A kancán még látható jelei nincsenek a vemhességnek, és még ugyanúgy versenyezhet, mint korábban. 

65. nap

"Íme, ez vagyok én": a 65 napos magzatnak már jól láthatóan ló formája van

Immár feje búbjától a farkáig 69 mm hosszú, a magzatnak már szépen azonosítható ló formája van. Noha a bőr még sápadt és szőrtelen, a szemek csukva vannak, közben a belső szervek már fejlődnek, az izmok növekednek, a lábak a patákkal formálódnak, már a nyír is – az a pici rugalmas rész a patán, amely szivattyúként működve pumpálja fel a vért a szívbe – kezd alakot ölteni.

A csikó nemét ilyenkor már meg lehet határozni. Ikrek viszonylag ritkán születnek, és ha mégis, az igencsak megnehezítheti a helyzetet; a kanca teste ugyanis alapvetően egy csikó kihordására alkalmas. Ilyenkor az állatorvos elhajtja az egyik magzatot, annak érdekében, hogy ne veszítsék el mindkettőt és a kanca élete se kerüljön veszélybe.

75. nap

Biztos vizeken: a vetélés szerencsére már nem fenyegeti ezt a magzatot

Jól látható a már 75 mm hosszúságú magzat fejlődő csontozata. A sötétebb területek azokat a helyeket jelzik, ahol a kalcium koncentrálódva rakódik le, vagyis itt kezdődött meg a csontosodás.  A fejlődő csontváz fogja a megfelelő keretet adni más szervi struktúráknak, és védelmet is nyújt számukra. A vetélés ilyenkor már nagyon valószínűtlen. 

85. nap

Törékeny: a 85. napos csikó egy aprócska, elegáns kis élőlény

A magzat ilyenkor kb. 100 mm hosszúságú. Bőre még mindig szőrtelen, és pigmentek hiányában még sápadt. 

A kanca ilyenkor már tapasztal hormonális változásokat, illetve megnő a méh vérellátottsága is – amely már akkora, mint egy dinnye – de még mindig nem tűnik vemhesnek. A telivér kanca vemhességének legfeljebb 120. napjáig versenyezhet. A vemhesség még a teljesítménynek is jót tesz, mivel szervezetében már megnövekedett a progeszteron (és enyhén a szteroid) szintje is.

340. Nap: az ellés

Az ellés körülbelül 20 percig tart

A kancáknak általában csak minimális segítségre van szükségük, az ellés során, az mintegy 20 perc alatt lezajlik.

A csikó fényes, fehér magzatburokban (ammion) jön világra, melyet erek szőnek át. Ez megreped, mikor a csikó megszületik. 

A kanca általában fekve marad, míg a csikó lábai még belül vannak a köldökzsinórral együtt, amely a csikó vérellátásáról gondoskodott. Egy órán belül a csikó már lábra is áll, anyja pedig addigra már megszaglássza és tisztára nyalogatja.

A kötelék

Anyai szeretet: a kiscsikó megkezdi életét a külvilágban

A csikó általában szorosan az anyja mellett marad – és szopik – az első 6 hónapban, bár már pár naposan elkezdi a füvet és szénát majszolni.

2013.04. 07. Misák Dóra, Lovasok.hu
Forrás: DailyMail.com
Tim Flach.com
Lektorálta: dr. Bódai Emese, SzIE Nagyállat Klinika
Frissítve: 2017.03.09.

Hozzászólások